Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων - οι τελικές αποφάσεις

Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων - οι τελικές αποφάσεις


Πώς θα δηλωθούν οι τόκοι των καταθέσεων - οι τελικές αποφάσεις

Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που αποσαφηνίζει το τι τελικώς θα γίνει με την αναγραφή των τόκων στις φετινές φορολογικές μας δηλώσεις. Δείτε τι θα γίνει με τους κοινούς λογαριασμούς, τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, το όριο των 250 ευρώ και τις βεβαιώσεις.

Θα στείλουν όλες οι τράπεζες ηλεκτρονικά τους τόκους;
Αρχικά, ο κ. Θεοχάρης είχε δηλώσει ότι έχει συμφωνήσει με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Εμπορική) και ότι γίνονται προσπάθειες και για τις υπόλοιπες. Η εγκύκλιος που βγήκε χθες, απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες χωρίς εξαίρεση. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και οι υπηρεσίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με τα στοιχεία των δικαιούχων−συνδικαιούχων (όνομα, επώνυμο και Α.Φ.Μ.), το ποσό των πιστωτικών και χρεωστικών τόκων καταθέσεων και repos που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε».
Θα χρειαστεί να συγκεντρώσουμε βεβαιώσεις;
Από τη στιγμή που οι δηλώσεις θα έρθουν προσυμπληρωμένες, δεν χρειάζεται να τρέχετε στις τράπεζες.
Τι γίνεται αν υπάρχουν συνδικαιούχοι;
Η κάθε τράπεζα θα στέλνει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα ονόματα (και τους ΑΦΜ) όλων των συνδικαιούχων. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα «χρεώνει» τους τόκους στο πρώτο όνομα που θα εμφανίζεται στον λογαριασμό. Από εκεί και πέρα, αν το «πρώτο όνομα» θέλει να μοιραστεί τους τόκους με τους υπόλοιπους, θα προχωρεί σε διόρθωση και επιμερισμό του ποσού μέσω της φορολογικής του δήλωσης (του ιδίου και των συνδικαιούχων). Μοιρασιά του ποσού, έχει κάθε λόγο να κάνει ο φορολογούμενος που είναι «πρώτο όνομα» στην κατάθεση αν κρίνει ότι με τον επιμερισμό του ποσού θα γλιτώσει χρήματα από την εισφορά αλληλεγγύης. Το fpress.gr έχει επισημάνει τον κίνδυνο, ο φόρος επί των τόκων των καταθέσεων να φτάσει ακόμη και στο 100%. 
Τι θα γίνει με τους τραπεζικούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα;
«Για τους τόκους καταθέσεων σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ, ως ισοτιμία για τη μετατροπή τους σε ευρώ λαμβάνεται η τιμή της ημερομηνίας πίστωσης των τόκων σε συνάλλαγμα ή η τιμή spot του δελτίου τιμών συναλλάγματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του έτους αναφοράς». Αυτά αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. Με λίγα λόγια, τα ποσά που θα εμφανιστούν στη φορολογική σας δήλωση θα είναι σε ευρώ ακόμη και αν έχετε κατάθεση σε δολάριο ή άλλο νόμισμα. Τη μετατροπή θα την κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες.
Οι τόκοι που εισέπραξα το 2012 δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ. Τι θα γίνεται;
Ο έλεγχος για το αν έχετε ξεπεράσει ή όχι το όριο των 250 ευρώ (το οποίο ισχύει ανά φορολογούμενο και όχι ανά τραπεζικό λογαριασμό) θα διενεργείται από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες, θα γίνεται η κατανομή των τόκων ανά ΑΦΜ και σε όσες περιπτώσεις εμφανίζονται τόκοι (αθροιστικά) άνω των 250 ευρώ, το ποσό θα εμφανίζεται στον αντίστοιχο κωδικό της φορολογικής δήλωσης.
Έχω τόκους από πολλές τράπεζες. Θα φαίνεται τι έχει στείλει η κάθε τράπεζα;
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι μέσω του taxis, oφορολογούμενος θα μπορεί να διαπιστώσει (μέσω πίνακα) ποια τράπεζα τον έχει πιστώσει και με πόσους τόκους.
Μα αν οι τράπεζες στείλουν τις πληροφορίες στις 21 Ιουνίου, πότε θα εμφανιστούν τα ποσά στις φορολογικές μας δηλώσεις;
Προφανώς μέσα στον Ιούλιο. Μην ανησυχείτε όμως. Στις 25 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η παράταση των φορολογικών δηλώσεων η οποία σε πρώτη φάση θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου. Καλό είναι να υποβληθούν οι δηλώσεις μας μέσα στον Ιούλιο καθώς αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να πληρώσουμε τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και να αποφύγουμε άλλες λύσεις πληρωμής όπως αυτές που παρουσίασε το fpress.gr(δείτε τη μέθοδο μετάθεσης της πληρωμής του φόρου για τον Οκτώβριο του 2014).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου