Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Κάθε μήνα η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων - Ο νέος τρόπος υποβολής τους - Τι προβλέπει το σχέδιο της απόφασης


Κάθε μήνα η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων - Ο νέος τρόπος υποβολής τους - Τι προβλέπει το σχέδιο της απόφασης

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο απόφασης για την Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση

Με το παρόν σχέδιο, εισάγεται καθολική υποχρέωση για υποβολή μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών από όλες τις επιχειρήσεις και επιτηδευματίες (και αγρότες). Ο σκοπός είναι η διενέργεια προληπτικών και διασταυρωτικών ελέγχων και η διαφύλαξη της ακεραιότητας των φορολογικών παραστατικών με την υποχρεωτική υποβολή εντός του επόμενου μήνα τουλάχιστον των στοιχείων-συναλλαγών πωλήσεων. Για απλότητα καταρχήν προδιαγράφονται ελάχιστες υποχρεώσεις, οι οποίες μπορούν σε επόμενα στάδια να εμπλουτιστούν με συμπληρωματικές πληροφορίες ώστε να καταστεί δυνατή η μετάβαση μεσοπρόθεσμα σε ηλεκτρονικά κεντρικά αποθηκευμένα βιβλία. Επίσης, θα γίνονται δεκτά αρχεία που προκύπτουν από τους υφιστάμενους ΕΑΦΔΣΣ.

Η ευρύτατη συμμετοχή όλων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει τις προτάσεις και όπου κριθεί αναγκαίο να προβεί στις απαραίτητες βελτιώσεις.

Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων
Θεοχάρης Θεοχάρης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Α. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ (15η)
ΤΜΗΜΑ Β΄
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Φ.Π.Α. (14η)
ΤΜΗΜΑΤΑ Α΄ - Β΄
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ε. Φραγκούλη
Γ. Αναγνωστόπουλος
Τηλέφωνο : 210-3610065/210-3645615
Β. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕΠΥΟ Δ/ΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30) Ταχ. Δ/νση : Χανδρή 1 & Θεσ/κης
Ταχ. Κωδ. : 18345 Μοσχάτο
Τηλέφωνο : 210-4802004


ΘEMA: «Υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών».


ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 12 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1 - ΦΕΚ 222 Α΄), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παρ. 1 και 5 του άρθρου 20 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 85 Α΄).
2. Την αριθμ. ΥΠΟΙΚ 07927 ΕΞ/19.9.2012 (ΦΕΚ 2574 Β΄/24.9.2012) απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη».
3. Την ανάγκη διενέργειας διασταυρωτικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
4. Ότι, από την απόφαση αυτή, προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1
Έκταση εφαρμογής

α) Οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών του άρθρου 1, τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ν. 4093/2012, υποπαράγραφος Ε1 - ΦΕΚ 222 Α΄) καθώς και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.), ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών τους στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

β) Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και οι μη εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας υποκείμενοι στο φόρο οι οποίοι διαθέτουν ΑΦΜ στο εσωτερικό της χώρας, για τις αγορές ή πωλήσεις που πραγματοποιούν χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ αυτό, εφόσον στα πρόσωπα
αυτά ή σε όμιλο που ανήκουν, έχει χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση εισαγωγών, με αναστολή καταβολής του οφειλόμενου ΦΠΑ κατά την εισαγωγή και εφαρμογή του συστήματος αντιστροφής της υποχρέωσης για τις μεταγενέστερες παραδόσεις των
αγαθών στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν.4132/2013.

Άρθρο 2
Περιεχόμενο καταστάσεων

Στις καταστάσεις της παραγράφου 1 της παρούσας καταχωρούνται:

α) Ο Α.Φ.Μ. του πελάτη ή του προμηθευτή.
β) Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.
γ) Η αξία της συναλλαγής, προ Φ.Π.Α.
δ) Ο Φ.Π.Α. που επιβαρύνει την συναλλαγή.
ε) Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1.

Άρθρο 3
Τρόπος καταχώρησης

Στις καταστάσεις της παραγράφου 1 της παρούσας οι καταχωρήσεις διενεργούνται ως εξής:

Α. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλομένου, με μία κατά ελάχιστο μηνιαία εγγραφή, κατά περίπτωση:

α) Τα τιμολόγια και τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίων (εκκαθαρίσεις, φορτωτικές, λογαριασμοί, συμβόλαια κ.λπ.), πλην πιστωτικών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα που διαθέτουν στο εσωτερικό της χώρας ΑΦΜ.

β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα της περίπτωσης α΄.

2. Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου που προβλέπεται στην περίπτωση α΄ του άρθρου 2 της παρούσας:

α) Τα παραστατικά της περίπτωσης 1.α΄, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα εκτός της χώρας, κατά κατηγορία συναλλαγών, συγκεντρωτικά με μία εγγραφή και ανεξαρτήτως του εάν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ή απαλλάσσονται, ή φορολογούνται εκτός Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ, ως εξής:

i) Συναλλαγές με υποκείμενους στο φόρο που διαθέτουν ΑΦΜ/ΦΠΑ άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.

ii) Συναλλαγές με υποκείμενους στο φόρο τρίτων χωρών.

β) Τα πιστωτικά τιμολόγια, που αφορούν συναλλαγές με πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης α΄.

γ) Τα στοιχεία λιανικών συναλλαγών ανεξαρτήτως του είδους των στοιχείων που εκδόθηκαν γι’ αυτές(αποδείξεις, άλλα έγγραφα κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Α.Σ. κ.λπ.) και ανεξαρτήτως του εάν επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ή απαλλάσσονται, ή φορολογούνται εκτός Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρα 13 και 14 του Κώδικα ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις που τα εν λόγω φορολογικά στοιχεία εκδίδονται από φορολογικές ταμειακές μηχανές (ΦΤΜ) καταχωρούνται ανά αριθμό μητρώου ΦΤΜ.

δ) Οι αποδείξεις επιστροφής.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται στις ανωτέρω καταστάσεις καταχωρούνται επίσης στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

Β. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ

1. Καταχωρούνται ανά ΑΦΜ αντισυμβαλλόμενου, με μία κατά ελάχιστο μηνιαία εγγραφή, αναλόγως, οι ανωτέρω περιπτώσεις Α.1.α΄-β΄ και Α.2.α΄-β΄, που αφορούν παραστατικά προμηθευτών.

2. Καταχωρούνται συγκεντρωτικά, χωρίς αναγραφή του ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου που προβλέπεται στην περίπτωση α΄ του άρθρου 2 της παρούσας, οι παρακάτω περιπτώσεις συναλλαγών:

α) Οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών για αγορά μη εμπορευσίμων αγαθών και λήψη υπηρεσιών από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 16 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Α.Σ.

β) Ληφθέντα παραστατικά που έχουν εκδοθεί στο όνομα τρίτου προσώπου (π.χ. λογαριασμοί Δ.Ε.Η., Ε.ΥΔ.Α.Π. κ.λπ.) καταχωρούνται στις καταστάσεις του προσώπου που αφορά πραγματικά η δαπάνη.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στις ανωτέρω καταστάσεις καταχωρούνται επίσης στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ.

Άρθρο 4
Χρόνος υποβολής


1. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων του άρθρου 1 της παρούσας, ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, υποβάλλονται μηνιαίως και μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα του μήνα που αφορούν, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

2. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρησης αυτών στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου της Γ.Γ.Π.Σ.

3. Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.


Άρθρο 5
Τρόπος υποβολής

Η υποβολή των καταστάσεων πραγματοποιείται με την αποστολή ηλεκτρονικού αρχείου στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Οι προδιαγραφές του αρχείου και ο τρόπος διαβίβασης, αναρτώνται στο διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Οι καταστάσεις υποβάλλονται είτε ενιαία για την έδρα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης είτε για την έδρα και κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά.
Στις περιπτώσεις χειρόγραφης έκδοσης φορολογικών στοιχείων, οι υπόχρεοι μπορούν, για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου, να χρησιμοποιούν την ειδική εφαρμογή που παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

Άρθρο 6
Διασταυρώσεις και Εκκαθάριση

Κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους τα υποβληθέντα στοιχεία των καταστάσεων πελατών-προμηθευτών διασταυρώνονται από τη ΓΓΠΣ και οι ασυμφωνίες και αποκλίσεις αναρτώνται στους «λογαριασμούς», των υπόχρεων προσώπων, που τηρούνται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Στις περιπτώσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα υποβολής διορθωτικής κατάστασης ώστε να επέλθει ελαχιστοποίηση των αποκλίσεων σε ετήσια βάση.

Άρθρο 7
Έναρξη ισχύος
1. Η παρούσα ισχύει για τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται και λαμβάνονται από … 2013.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Η δημόσια διαβούλευση γίνεται εδώ



Διαφημίσεις GoogleSamsung Galaxy S4 i9505Ετοιμοπαράδοτα ολα τα αξεσουάρ θηκη ζελατινα καρτα μνημης πενακιe-click.grΔημοσίευση Ισολογισμού ΑΕκαι ΕΠΕ σε 1 μέρα υπεύθυνα με μόνο 49€ και εξόφληση με την παράδοσηisologismoi-online.euΥπερχρεωμένα Νοικοκυριά18 Χρόνια τακτοποιούμε Επιτυχώς Χρέη Ιδιωτών. Ενημερώσου Τώρα!www.virvilis.gr

Σχόλια

Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Τα σχόλια σας θα δημοσιευτούν εφόσον το περιεχόμενο τους συμμορφώνεται με τους όρους χρήσης. Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία και greeklish.
image description DIMITRIS7UK | Ιουνίου 25, 2013 2:54 μ.μ. | Reply
Κάποιος κάνει πλάκα, έτσι? Πάρτε το πίσω όσο είναι καιρός, ανεγκέφαλοι! 
Αυτή είναι η λύση που σκεφτήκατε για να λύσετε όλα τα προβλήματα της Οικονομίας που το σινάφι σας δημιούργησε και υποθάλπει επί τόσα χρόνια ?????
Πάλι όλα τα βάρη πάνω στον χαμάλη το λογιστή?
image description eyh | Ιουνίου 25, 2013 2:14 μ.μ. | Reply
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!
image description tas | Ιουνίου 25, 2013 2:13 μ.μ. | Reply
Μήπως λειγει και αυτό 30/6 !!!!!!!!!
image description fil1914 | Ιουνίου 25, 2013 2:49 μ.μ. | Reply
ελα παιδια .... πλακα ειναι ... ετσι? καλο ... παρα λιγο και να το πιστεψω...
image description fil1914 | Ιουνίου 25, 2013 2:53 μ.μ. | Reply
γιατι αν δεν ειναι πλακα .... ειναι ακομα πιο αστειο....
image description noh 1958 | Ιουνίου 25, 2013 2:06 μ.μ. | Reply
Μπορει το αγαπητο Υ.Ο να μας πληρωνει κιολας γιατι οι πελατες μας αδυνατουν ?
Ή διαφορετικα ας μας δωσει καποιες φοροαπαλλαγες ως κλαδο π.χ δεν θα εχουμε ιδιοκατοικηση αφου θα φερουμε τα κρεββατια μας στα γραφεια μας .
image description MARIAZAK | Ιουνίου 25, 2013 2:12 μ.μ. | Reply
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΕΧΕΤΕ ΠΙΕΙ!!! ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ!!!!
image description All Bandy | Ιουνίου 25, 2013 2:40 μ.μ. | Reply
Ωραίο!!! 
Άκου τώρα αυτό, ήταν μια φορά ένας Γερμανός, ένας Γάλλος, ένας Πόντιος......
image description fil1914 | Ιουνίου 25, 2013 2:38 μ.μ. | Reply
12 η μικρη ... 22 η μεγαλη ... και ανεβαινουν....
image description roula | Ιουνίου 25, 2013 2:18 μ.μ. | Reply
ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ?ΠΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ ΘΕΕ ΜΟΥ!!!!ΠΟΣΟ!!!!!!
image description πετεφρησ | Ιουνίου 25, 2013 2:12 μ.μ. | Reply
Καντε το σύστημα ακόμα πιο μπερδεμένο, δεν έχετε να χάσετε έτσι κι αλλιώς τίποτα...
image description Kwnstantinos | Ιουνίου 25, 2013 2:28 μ.μ. | Reply
Οχι ρε παιδιά , και για τον Μπουμπούκο πλάκα ειναι μας έλεγαν , και δες τον τώρα. Δεν μας κάνουν πλάκα οχι , απλα ειναι καθαρό δειγμα σχιζοφρένειας .
image description AFRODITE70 | Ιουνίου 25, 2013 2:45 μ.μ. | Reply
ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΕΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ? ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΛΑΒΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΑ? ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!!!!
Ε Χ Ο Υ Ν Π Λ Α Κ Α ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ !!!!!!!!!!!!
image description SOYLA | Ιουνίου 25, 2013 2:15 μ.μ. | Reply
Πόσο ηλίθιοι μπορεί να είστε; Γιατί να στέλνουμε ένα σωρό καταστάσεις, ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ κλπ, μήπως να στέλνουμε κάθε μήνα με ηλεκτρονικό αρχείο τα βιβλία, και να βγάζετε εσείς τι πρέπει να πληρώσει ο καθενας και πότε; Και να τους κυνηγατε ΕΣΕΙΣ να τα πληρώσεουν, γιατί έχουμε καταντήσει, εκτός όλων των άλλων, άμμισθοι εισπράκτορές σας; Και κάντε ότι ηλεκτρονικό έλεγχο θέλετε από κει και πέρα... Αι στα τσακίδια δηλαδή!!! Ανεγκέφαλοι εξωγήινοι!!!!
image description mk83 | Ιουνίου 25, 2013 2:35 μ.μ. | Reply
Λόγω της επισήμανσης: "Διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη", αδυνατώ να σχολιάσω ...
image description CMIK1976 | Ιουνίου 25, 2013 2:03 μ.μ. | Reply
να χαρώ εγω απλοποίηση......
πισω γυρισματα ανοργανοσια και φουμαρα μονο...!!!!
image description ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ | Ιουνίου 25, 2013 2:09 μ.μ. | Reply
ΠΟΤΕ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ? ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ. ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου