Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Με αργούς ρυθμούς κινείται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς διαδικαστικά προβλήματα, αλλά και η προσδοκία των φορολογουμένων ότι θα δινόταν παράταση στη διαδικασία φρέναραν τους ρυθμούς ηλεκτρονικής κατάθεσης του Ε1. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβάλει δηλώσεις 500.000 φορολογούμενοι σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
  Καθώς πλέον το ζήτημα της παράτασης ξεκαθάρισε χθες με τις καταληκτικές προθεσμίες υποβολής να επεκτείνονται σταδιακά (ανάλογα το ΑΦΜ) από τις 22 Ιουλίου έως και τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν πλέον να διευθετήσουν μόνον εκκρεμότητες σχετικές με τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλουν και συγκεκριμένα με τις βεβαιώσεις αποδοχών και τις βεβαιώσεις τόκων.
Τα στοιχεία για τόκους που ξεπερνούν τα 250 ευρώ θα συμπληρωθούν αυτόματα στο Ε1 και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων φορτώνει τα δεδομένα που έχει λάβει από τις τράπεζες. Ωστόσο, καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι να έχουν πάρει από τα πιστωτικά ιδρύματα τις σχετικές βεβαιώσεις και να μην αρκεσθούν στα όσα θα αναφέρει το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο για πρώτη φορά θα αποτυπώσει τα σχετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Αναφορικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τις λαμβάνουν και από τα ΚΕΠ.  Ειδικότερα, η  εκτύπωση βεβαίωσης αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ETAM και πρώην ΤΑΠΟΤΕ έτους 2012 μπορεί να διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, παράλληλα με τη διεκπεραίωσή της από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, μέσω αντίστοιχης ηλεκτρονικής εφαρμογής, κατόπιν διασύνδεσης με το πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΠ «ΕKEP – ΕΡΜΗΣ».
Η διεκπεραίωση της διαδικασίας στα ΚΕΠ θα γίνεται με την αυτοπρόσωπη παρουσία των συνταξιούχων ή μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε κάθε περίπτωση είναι τα ακόλουθα:
- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς)-πρωτότυπα ή νομίμως επικυρωμένα αντίγραφα.
- Ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων οποιουδήποτε τριμήνου στο οποίο να αναφέρεται και ο ΑΜΚΑ.
- ΑΦΜ που μπορεί να προκύπτει από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια Δ.Ο.Υ ή να δηλώνεται προφορικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου