Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών 350 μη ανταποδοτικοί φόροι Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια - προς κατάργηση150 τέλη

Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια - προς κατάργηση150 τέλη

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών 350 μη ανταποδοτικοί φόροι

Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια - προς κατάργηση150 τέλη

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι 350 μη ανταποδοτικοί φόροι που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.
Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, περί τα 140 με 150 τέλη από τα συνολικά 350 ανταποδοτικά τέλη οδεύουν προς κατάργηση με κάποια από αυτά να «ψαλιδίζονται».
Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο εξορθολογισμού όλων των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο σε όλους τους φορείς ζητώντας μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τα τέλη, τις εισφορές και τους φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται από την είσπραξη των τελών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα από μία πρώτη έρευνα που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισφορά υπέρ ΟΓΑ στην οποία το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.
Στην εγκύκλιο Σταϊκούρα τονίζεται πως σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.
Στους δήμους, μεταξύ των άλλων, καταβάλλονται τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το τέλος ακίνητης περιουσίας και το τέλος παρεπιδημούντων. Στα μη ανταποδοτικά τέλη εντάσσονται ο επίναυλος 3%, τα λιμενικά τέλη 5%, τα τέλη υπέρ ΟΛΠ 6,5%, τα αχθοφορικά κ.ά. που φθάνουν στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Άλλα τέλη είναι τα τέλη ζύθου, εισφορά επί των έργων (αφορά εργολήπτες), εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ Φαρμ/κού Συλλόγου, ο φόρος δημοσίων θεαμάτων, εισφορά 2% υπέρ της δασοκτονίας, εισφορά υπέρ ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, τέλη υπέρ επιμελητηρίων, σωματείων και συλλόγων καθώς και δασμοί για την ΕΟΤ.


Πηγή: Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια - προς κατάργηση150 τέλη | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15358/anasa-gia-katastimata-dimoys-kai-limania-pros-katargisi150-teli#ixzz2XLNndGkV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου