Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Δεν θα γίνει αύξηση στο ρεύμα έως το τέλος του 2013


Δεν θα γίνει αύξηση στο ρεύμα και συγκεκριμένα στα οικιακά τιμολόγια απο την ΔΕΗ  μέχρι το τέλος του 2013 , παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου 2013.
Θα υπάρξει όμως μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα .
Η απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από την 1η Ιουλίου έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τον τελικό λόγο για το ύψος των τιμολογίων δεν θα τον έχει πλέον ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός και η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο. Συμφωνα με την Καθημερινή η ΔΕΗ αλλά και οι λοιποί προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα νέα τιμολόγια και η ΡΑΕ θα μπορεί να παρεμβαίνει εκ των υστέρων αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από κάποια καταγγελία περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
Η ΔΕΗ δεν προτείθεται να κάνει αυξήση στο ρευμα το τελευταίο εξάμηνο του 2013. Η ΔΕΗ λάβει υπόψη της την τελευταία γνωμάτευση της ΡΑΕ που καθορίζει συγκεκριμένο εύλογο έσοδο για το σύνολο του 2013, το οποίο καλύπτεται από τις παρούσες τιμές των τιμολογίων.Η ΔΕΗ όμως περιμένει την εισήγηση της ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα κοστολογικά της στοιχεία. 
Βέβαιη θεωρείται, πάντως, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται για το ελάχιστο όριο αύξησης που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει αποδεκτό η τρόικα, αφού για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ απαιτείται αύξηση στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου