Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ισχύουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά και χωρίς θεώρηση στις ΔΟΥ

Ισχύουν τα ιδιωτικά συμφωνητικά και χωρίς θεώρηση στις ΔΟΥ

ΙΣΧΎΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΆ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΆ ΚΑΙ ΧΩΡΊΣ ΘΕΏΡΗΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΥ

ΙΣΧΥΡΆ ΚΑΙ ΝΌΜΙΜΑ ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΆ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΆΦΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΎ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΏΝ Ή ΤΡΊΤΩΝ, ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΒΛΗΘΟΎΝ ΓΙΑ ΘΕΏΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΊΑ, ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΊΟΥ ΠΆΓΟΥ.



Ισχυρά και νόμιμα είναι όλα τα συμφωνητικά που υπογράφονται μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων, ακόμα και αν δεν υποβληθούν για θεώρηση στην Εφορία, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι το ανίσχυρο των συμφωνητικών αυτών που καθιερώνει η φορολογική νομοθεσία (εφόσον δεν θεωρηθούν από τη ΔΟΥ εντός 10ημέρου από την υπογραφή τους) ισχύει μόνο έναντι της φορολογικής αρχής και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες που υπέγραψαν το συμφωνητικό (π.χ. για ενοίκια, κάθε είδους συναλλαγές, συμβιβασμούς κ.λπ.).

Ετσι, οι πολίτες μπορούν να κάνουν χρήση των συμφωνητικών αυτών και να εισπράξουν τα οφειλόμενα χρήματα, αφού τα συμφωνητικά θεωρούνται έγκυρα και αποτελούν νόμιμα αποδεικτικά μέσα. Είναι δε διάφορο το ζήτημα του τι μπορεί να υποστεί κάποιος (κυρώσεις, πρόστιμα, μη λήψη υπόψη της δυνατότητας έκπτωσης δαπανών κ.λπ.) εάν η Εφορία ανακαλύψει τη μη υποβολή του συμφωνητικού για θεώρηση και συνεπώς την προσπάθεια απόκρυψης εισοδήματος.

Ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Εφετείου Αθήνας, κάνοντας δεκτή σχετική αίτηση αναίρεσης της βουλευτού της ΝΔ Ελσας Παπαδημητρίου, επιτρέποντάς της να εισπράξει αποζημίωση 65 εκατ. δρχ. από ιδιωτικό συμφωνητικό για εξώδικο συμβιβασμό, παρ’ όλο που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα για θεώρηση στη ΔΟΥ (με καθυστέρηση 5 ετών). Στην αρεοπαγιτική απόφαση (1698/ 01) τονίζεται ότι η φορολογική νομοθεσία καθιερώνει το ανίσχυρο των συμφωνητικών μεταξύ επιτηδευματιών ή τρίτων, που δεν θεωρούνται εντός 10ημέρου από την Εφορία και συνεπώς δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Ζ’ τμήμα ΑΠ -υπό τον αντιπρόεδρο Γ. Κάπο- το μέτρο αποβλέπει στην περιστολή της φοροδιαφυγής, δηλαδή στο «να μην διαφεύγουν εισοδήματα από την φορολογία με την κατασκευή εκ των υστέρων ανακριβών φορολογικών στοιχείων και συνακόλουθα να διαπιστώνεται η φοροδοτική ικανότητα και να επιβάλλεται το προσήκον φορολογικό βάρος».

Ωστόσο -κατά τον Αρειο Πάγο- οι διατάξεις αυτές δεν καθιερώνουν γενικά το ανίσχυρο κάθε συμφωνητικού (δημοσίου ή ιδιωτικού) που δεν θεωρείται εμπρόθεσμα στη ΔΟΥ, αλλά η δυσμενής αυτή συνέπεια ισχύει μόνο έναντι της φορολογικής αρχής, χωρίς να επεκτείνεται και έναντι των ιδιωτών που υπέγραψαν το συμφωνητικό.http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου