Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ποιοι δικαιούνται ποια τα δικαιολογητικά

ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ

Ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ποιοι δικαιούνται ποια τα δικαιολογητικά

Τις κατηγορίες "ευάλωτων πελατών" ηλεκτρικής ενέργειας που δικαιούνται ειδικό τιμολόγιο από την ΔΕΗ αλλά και ευκολίες πληρωμής καθόρισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Επτά κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για τους οποίους θα ισχύει ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, ευκολίες πληρωμής και απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο (ή όλο τον χρόνο για όσους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης) καθορίζονται με σημερινή απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου.
Στο ίδιο πλαίσιο προστασίας αλλά και  σύμφωνα με την απόφαση εντάσσονται στο ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ και όσοι καταναλωτές έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Η απόφαση εκδόθηκε ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων του ηλεκτρικού από 1ης Ιουλίου 2013 , από την οποία σύμφωνα με το μνημόνιο εξαιρούνται οι ευάλωτοι καταναλωτές.
Αναλυτικά, οι κατηγορίες καταναλωτών που εντάσσονται στους ευάλωτους και τα αντίστοιχα όρια κατανάλωσης είναι:
α) Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Πελάτες που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις που οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη, όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1500kWh.
β) Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες, οι οποίοι έχουν τρία προστατευόμενα τέκνα, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 23.500 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1700kWh.
γ) Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες, οι οποίοι είναι άνεργοι την 30η Νοεμβρίου του προηγούμενου του έτους ένταξης έτους για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών και έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 12.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη, όπως αυτά ορίζονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στο παραπάνω φορολογούμενο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που τυχόν συμπεριλαμβάνεται στην παραπάνω δήλωσή του και αφορά την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας του.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1500kWh.
δ) Δ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, όπως προκύπτει από την εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωσή τους κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης έτος και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από το όριο της Κατηγορίας Β, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 1700kWh.
ε) Ε΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες οι οποίοι έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους ή τους βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ' οίκον και η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 30.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος.
στ) ΣΤ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας και επιπροσθέτως το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, είναι μικρότερο από 25.000 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.000 kWh.
η) Η΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πελάτες, οι οποίοι έχουν άνω των τριών προστατευόμενων τέκνων, με ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο από 26.500 ευρώ, χωρίς τις εκάστοτε προβλεπόμενες μειώσεις εισοδήματος, προσαυξανόμενο κατά 50% στις περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Πελάτες κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα πέμπτο και έκτο προστατευόμενα τέκνα του Πελάτη και κατά 1.500 ευρώ για κάθε ένα προστατευόμενο τέκνο πλέον του έκτου, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης είναι 2.500 kWh.
Οι αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ από την 1η Οκτωβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.
Για την πρώτη εφαρμογή οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης έως τις 15 Ιουλίου.
Οι ειδικές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις κατηγορίες αυτές είναι:
1. Μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών
Η προθεσμία εξόφλησης του Λογαριασμού Κατανάλωσης για τους Ευάλωτους Καταναλωτές δεν μπορεί να είναι μικρότερη από σαράντα ημέρες.
2. Δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών σε άτοκες δόσεις εύλογου ύψους
Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ευάλωτων Οικιακών Καταναλωτών μπορεί να γίνεται τμηματικά και άτοκα, σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του Ευάλωτου Οικιακού Καταναλωτή. Ωστόσο, ο καταναλωτής διατηρεί την υποχρέωση για την εμπρόθεσμη εξόφληση των οφειλών του.
3. Διπλάσια προθεσμία για διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω παραβιάσεων των όρων της Σύμβασης από τον καταναλωτή
Αν ο καταναλωτής παραβαίνει όρους της Σύμβασης που θεωρούνται «ουσιώδεις» για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ημερών, ο Προμηθευτής ειδοποιεί σχετικά τον καταναλωτή, θέτοντας προθεσμία ειδικά για τους Ευάλωτους Καταναλωτές τουλάχιστον εξήντα (60) ημερών για την άρση της παράβασης, και τον ενημερώνει για τις συνέπειες της τυχόν μη συμμόρφωσής του εντός της ταχθείσας προθεσμίας.
Αν και η ανωτέρω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ο Προμηθευτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας και να ζητήσει από τον Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) τη διακοπή ηλεκτροδότησης του καταναλωτή - πελάτη του.
4. Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο
Ο Προμηθευτής δεν μπορεί να ζητήσει από το Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) τη διακοπή ηλεκτροδότησης του Ευάλωτου Οικιακού Καταναλωτή λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, για το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, καθώς και από Ιούλιο έως και Αύγουστο.
5. Απαγόρευση διακοπής ηλεκτροδότησης σε άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, ή/και με σοβαρά προβλήματα υγείας
Ειδικά για τους Ευάλωτους Οικιακούς Καταναλωτές που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής δεν δικαιούται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας, παρά μόνο στην περίπτωση που ο Καταναλωτής είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι (6) διαδοχικών Λογαριασμών Κατανάλωσης, και εφόσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει τον Πελάτη για: α) τη δυνατότητα του Πελάτη για διακανονισμό πληρωμής των οφειλών του, και β) την πρόθεσή του να καταγγείλει τη Σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) ημερών προς εξόφληση. Εφόσον ο Προμηθευτής τελικά προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ο ως άνω Ευάλωτος Οικιακός Καταναλωτής που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας μεταπίπτει αυτόματα στον Προμηθευτή της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται επίσης οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά ένταξης στο μητρώο των ευάλωτων καταναλωτών ανά κατηγορία.
Διαδικασία ένταξης στο Μητρώο

1. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) τηρεί ενιαίο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, στο οποίο εντάσσονται, κατόπιν αιτήσεώς τους, Πελάτες που εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες του άρθρου 2.

2. Αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, κάθε ημερολογιακό έτος υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως τη 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για ένταξη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Για την πρώτη εφαρμογή οι αιτήσεις υποβάλλονται από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης έως την 15.07.2013. Πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην με την υπ' αριθ.Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.10 Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως αυτή τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθ.  Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/6713/24.3.11και Δ5-ΗΛ/Β/Φ1.20/οικ.878/17.1.13 όμοιες αποφάσεις, με τη δημοσίευση της παρούσας, εντάσσονται αυτόματα στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, χωρίς να απαιτείται υποβολή σχετικής αιτήσεως εκ μέρους τους.

3. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται και μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, η ένταξη όμως αυτών που πληρούν τα κριτήρια, σύμφωνα με το άρθρο 2, γίνεται για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα του έτους ένταξης μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου των στοιχείων. Ειδικά για αυτούς που υπάγονται στην κατηγορία Γ’ (άνεργοι), στην περίπτωση υποβολής της αίτησης μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος, πρέπει να έχουν συμπληρώσει έξι συνεχείς μήνες ανεργίας την τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου της υποβολής της αίτησης μήνα και να πληρούν τα λοιπά κριτήρια σύμφωνα με το άρθρο2.

4. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, απευθείας ή μέσω των προμηθευτών, στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ. Με την αίτηση ο αιτών παρέχει εξουσιοδότηση για διασταύρωση των στοιχείων που δηλώνονται από τους αρμόδιους φορείς (Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών και Ο.Α.Ε.Δ.) που πιστοποιούν την ένταξη του αιτούντος στην αντίστοιχη κατηγορία του άρθρου 2 της παρούσας. Η συγκατάθεση για τη συλλογή και επεξεργασία των στοιχείων αυτών λογίζεται ότι δίνεται με την ως άνω ηλεκτρονική αίτηση του αιτούντος.

5. Αφού εξεταστούν τα σχετικά στοιχεία, ο αιτών εντάσσεται στο μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ενημερώνονται σχετικά, αυτός και ο προμηθευτής του, από το ΔΕΔΔΗΕ Εάν προκύψει από τον έλεγχο ότι δεν πληροί τα κριτήρια τότε ενημερώνεται για τους λόγους απόρριψης της αίτησης του.

6. Όσοι έχουν ενταχθεί στο μητρώο των Ευάλωτων Πελατών δεν απαιτείται να υποβάλουν αίτηση για το επόμενο έτος, με εξαίρεση τους δικαιούχους της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 2. Σε κάθε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων που έχουν δηλωθεί απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης.

7. Επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, για όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, διενεργείται από τον ΔΕΔΔΗΕ, το μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους. Εφόσον από τη διενέργεια του ελέγχου αυτού προκύπτει ότι για κάποιους Πελάτες δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών για το επόμενο ημερολογιακό έτος αυτοί απεντάσσονται από το Μητρώο.

8. Ο Ευάλωτος Πελάτης πρέπει να έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά του. Σε περίπτωση που ο μετρητής δεν αντιστοιχεί στον Ευάλωτο Πελάτη, πρέπει πριν την υποβολή της αίτησης για την ένταξη του στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, αυτός να προχωρήσει στις απαιτούμενες κάθε φορά διαδικασίες, ώστε ο λογαριασμός να εκδίδεται στο όνομά του, στη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει ότι κάθε Ευάλωτος Πελάτης καταχωρείται στο Μητρώο για μία μόνο παροχή.


Απαιτούμενα δικαιολογητικά

1. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών υποβάλλονται εντός των προθεσμιών και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο προηγούμενο άρθρο και διαβιβάζονται στον ΔΕΔΔΗΕ, για έλεγχο πληρότητας των προϋποθέσεων υπαγωγής στο Μητρώο, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Μαζί με τις αιτήσεις οι αιτούντες οφείλουν να συνυποβάλλουν:

α. Στοιχεία της αστυνομικής τους ταυτότητας
β. Στοιχεία λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους ή της /του συζύγου
γ. Τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) τους και, αν είναι έγγαμοι, και τον ΑΦΜ του/της συζύγου τους.

2. Ένα (1) μήνα το αργότερο μετά την υποβολή των αιτήσεων εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 3 της παρούσας και σε κάθε περίπτωση χωρίς καθυστέρηση εντός του αναγκαίου χρόνου, ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο ΔΕΔΔΗΕ διαβιβάζει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, για διασταύρωση και επιβεβαίωση, τα στοιχεία των Πελατών που υποβάλλουν εμπρόθεσμα αίτηση σύμφωνα με τα παραπάνω και τα οποία σχετίζονται με τις προϋποθέσεις ένταξής τους στις κατηγορίες του άρθρου 2 της απόφασης αυτής.

Ειδικότερα, διασταυρώνονται στοιχεία που αφορούν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ανάλογα με την κατηγορία δικαιούχων, καθώς και στοιχεία που αφορούν την αναπηρία για την κατηγορία Δ΄ (άτομα με αναπηρία).

Ειδικά για την κατηγορία Γ΄ (μακροχρόνια άνεργοι) διαβιβάζονται από τον ΔΕΔΔΗΕ εντός της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου για διασταύρωση στοιχεία στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι άνεργοι οι αιτούντες.

3. Το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη διαβίβαση των ανωτέρω στοιχείων από τον ΔΕΔΔΗΕ σε κάθε περίπτωση χωρίς καθυστέρηση εντός του αναγκαίου χρόνου, ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, οι υπηρεσίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 (ΟΑΕΔ και Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών) αποστέλλουν στον ΔΕΔΔΗΕ κατάλογο με τους αιτούντες που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης ένταξής τους στις κατηγορίες του άρθρου 2 της απόφασης αυτής, βάσει των στοιχείων που έχουν επιβεβαιωθεί από το αρχείο τους.

4. Ειδικά για την κατηγορία Γ΄ (μακροχρόνια άνεργοι) τα στοιχεία που αποστέλλονται από τον ΟΑΕΔ στον ΔΕΔΔΗΕ, διαβιβάζονται στην συνέχεια από αυτούς εντός δεκαπέντε (15) ημερών και σε κάθε περίπτωση χωρίς καθυστέρηση, ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη   διασταύρωση των λοιπών στοιχείων που απαιτούνται για την ένταξη στο Μητρώο, σύμφωνα με τα δύο πρώτα εδάφια της παραγράφου 2. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποστέλλει κατάλογο με τους δικαιούχους μακροχρόνια άνεργους το αργότερο εντός δεκαπέντε (15) ημερών και σε κάθε περίπτωση χωρίς καθυστέρηση, ώστε οι αιτούντες να μπορούν να εντάσσονται στο Μητρώο μέχρι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, βάσει και των στοιχείων που επιβεβαιώνονται από το αρχείο Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας που τηρείται από αυτήν.

5. Επιπρόσθετα για την κατηγορία Ε΄ (άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης), κατά την υποβολή των αιτήσεων οι αιτούντες οφείλουν να δηλώνουν, με βάση τις διατάξεις του ν. 1599/1986, επιπλέον των όσων περιγράφονται στην παράγραφο 1:
α. τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ που προσώπου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης, εφ’ όσον είναι άλλος από τον Πελάτη
β. τον ασφαλιστικό τους φορέα
γ. τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα, στον οποίο υπάγεται ο ασθενής, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή του ασθενούς. Στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανασφάλιστος, τον αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο.
δ. ότι έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω βεβαίωση.
Οι Ευάλωτοι Πελάτες οφείλουν να διατηρούν το πρωτότυπο της σχετικής βεβαίωσης και όλων των λοιπών σχετικών εγγράφων για όσο διάστημα είναι ενταγμένοι στο Μητρώο και να τα προσκομίζουν σε περίπτωση σχετικού ελέγχου. Η ύπαρξη και η ακρίβεια του περιεχομένου της βεβαίωσης και η ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων μπορεί να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με βάση το αρχείο άλλων υπηρεσιών.

6. Τέλος για την κατηγορία ΣΤ΄ (άτομα που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό)έτος της ηλικίας τους), για την υποβολή των αιτήσεων οι αιτούντες οφείλουν να δηλώνουν, με βάση τις διατάξεις του ν. 1599/1986, επιπλέον των όσων περιγράφονται στην παράγραφο 1:
α. τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους και τον ΑΜΚΑ όλων των συνοικούντων με αυτούς
β. ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας
ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου