Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τουρισμός για όλους 2013 2014 απο τον ΕΟΤ αιτήσεις δικαιολογητικά

Τουρισμός για όλους 2013 2014 απο τον ΕΟΤ αιτήσεις δικαιολογητικά

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε σήμερα στο υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014, συνολικής δαπάνης 5 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 αφορά 72.000 δικαιούχους και στην υλοποίησή του συμμετέχει και ο ΕΟΤ.

Το Πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί το Μάιο του 2014. Ειδικότερα θα αναπτυχτεί σε δυο χρονικές περιόδους. Η πρώτη χρονική περίοδος για το πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους 2013 2014 θα είναι από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 και η δεύτερη από Φεβρουάριο 2014 έως 31 Μαΐου 2014.
 

Μέσω του προγράμματος, επιδοτείται η παραμονή σε καταλύματα όλης της χώρας ατόμων, τα οποία ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων άλλων φορέων. Τα εισοδηματικά όρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα διαμορφώνονται ως εξής: Σε 16.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα, στις 28.000 ευρώ για οικογένειες (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί). και 35.000 ευρώ για πολύτεκνους (συν 1.500 ευρώ για κάθε παιδί). Για τα άτομα της Τρίτης ηλικίας, δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια.

Στόχος του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2013 2014 είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης.

Η χορήγηση των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού εξαήμερων διακοπών, θα πραγματοποιηθεί από τα ΚΕΠ. Θα εκδοθούν 62.000 συνολικά ατομικά δελτία, που θα αφορούν εργαζόμενους. Επίσης θα χορηγηθούν άλλα 10.000 ατομικά δελτία που θα απευθύνονται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος ή αναπηρίας ανεξαρτήτως εισοδήματος. Το σχετικό πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου 2013.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2013 2014 ΕΟΤ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" 2013¬2014.
Για την Α φάση του Προγράμματος "Τουρισμός για όλους 2013-2014" θα υλοποιηθούν δύο υποπρογράμματα μέσω των οποίων θα διατεθούν συνολικά 43.700 ατομικά δελτία «Τουρισμού για όλους» σε αντίστοιχους δικαιούχους.
I. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΑΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ (ΠΕΝΤΕ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ)
Στο πλαίσιο του υποπρογράμματος εξαήμερων διακοπών, που θα υλοποιηθεί από τον Ιούλιο 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2013, θα διατεθούν συνολικά 38.700 ατομικά δελτία. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του υποπρογράμματος αυτού ανέρχεται μέχρι το ποσό των 2.520.0006 (δυο εκατομμυρίων πεντακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ). Με την σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα EOT θα καθορισθεί η ημερομηνία διανομής των δελτίων από τα ΚΕΠ
Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια, σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε ισχύ
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2013 (η ημερομηνία αυτή θα είναι η ημέρα αναχώρησης του δικαιούχου από το κατάλυμα).
I. Α. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Στο Πρόγραμμα δήμερων Διακοπών μπορούν να συμμετέχουν οι παρακάτω κατηγορίες δικαιούχων με τα προστατευόμενα μέλη τους, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι αντίστοιχων προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής  Εστίας ή του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας ή του Ταμείου Νομικών, και με τις προϋποθέσεις της Παραγράφου Ι.Β.
•    Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.
•    Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας, και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της.
•    Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. , Τ.Σ.Α, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, πρώην ΤΑΕΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας . Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, του Ταμείου Νομικών .
•    Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., το οποίο ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ Τ.Σ.Α.,ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας
•    Οι ασφαλισμένοι στο NAT
•    Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005
•    Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη.
•    Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.
•    ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας ή από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 6). Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 6).
Τα ανήλικα άτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και για το γονέα ο οποίος ασκεί την επιμέλεια, με την προϋπόθεση ότι ο γονέας ανήκει σε μία από τις κατηγορίες επαγγελμάτων της παραγράφου ΙΑ. της παρούσης. Και σ' αυτή την περίπτωση το δικαίωμα για τη χορήγηση δελτίου εφαρμόζεται ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο σε ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» .
•    ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ (τέσσερα τέκνα και άνω): Οι πολύτεκνοι, που ανήκουν σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα μέλη τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάθε χρόνο για ένα από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
Ειδικές Διευκρινίσεις:
•    Οι διαζευγμένοι δικαιούχοι του Προγράμματος εφόσον έχουν υπό την προστασία τους τέκνα των οποίων έχουν τη δικαστική επιμέλεια (θα προσκομίζουν το ανάλογο πιστοποιητικό στο Κ.Ε.Π.) δικαιούνται δελτίου για τους εαυτούς τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους, ανεξάρτητα αν τα τέκνα είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους διαζευγμένους γονείς.
•    Οι εν διαστάσει γονείς, εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, στην οποία συμπεριλαμβάνουν και τα τέκνα τους, δικαιούνται δελτίου για τον εαυτό τους και τα προστατευόμενα τέκνα τους ανεξάρτητα αν αυτά είναι ασφαλισμένα στον έτερο από τους εν διαστάσει γονείς.
•    Τα νεόνυμφα ζευγάρια τα οποία δεν έχουν κάνει φορολογική δήλωση από κοινού θα προσκομίζουν ληξιαρχική πράξη γάμου και τα ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας, προκειμένου να υπολογισθεί το οικογενειακό εισόδημα από το άθροισμα των δύο φορολογητέων ποσών.
•    Σημειώνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων, όπως προκύπτει από το βιβλιάριο του ασφαλιστικού φορέα, δικαιούνται των παροχών μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους, ή του 24ου εφόσον είναι άνεργοι, ή του 26ου εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν.
Επισημαίνεται ότι τα προστατευόμενα μέλη άνω των 18 ετών δεν είναι υποχρεωτικό να καταλύσουν μαζί με τους γονείς.
•    Διευκρινίζεται επίσης ότι δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» χορηγείται και σε συνταξιούχους (συζύγους-τέκνα), που λαμβάνουν σύνταξη από τα ως άνω ταμεία λόγω θανάτου του κυρίως ασφαλισμένου, εφόσον η σύνταξη αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων τους.
Ι.Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2013-2014, είναι οι εξής:

Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το ατομικό (στην περίπτωση των μεμονωμένων δικαιούχων) ή το οικογενειακό (για τις λοιπές των περιπτώσεων) φορολογητέο εισόδημα των δικαιούχων με βάση τα στοιχεία της οικείας Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με την παράγραφο περί δικαιολογητικών της παρούσης, να μην υπερβαίνει τα αναγραφόμενα ποσά του παρακάτω πίνακα :
>    Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα    : €16.000,00
>    Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα    : € 28.000,00
>    Τρίτεκνοι με οικογενειακό εισόδημα    : € 35.000,00
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 1.500,00 €
Στην περίπτωση του οικογενειακού εισοδήματος τα έσοδα υπολογίζονται αθροιστικά από το σύνολο των μελών της οικογένειας ανεξάρτητα αν είναι δικαιούχοι ή μη του Προγράμματος.
Δεν υπολογίζονται ως πηγή εισοδημάτων τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.
Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.
Στην περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου που βρίσκεται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένος και υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τα τέκνα, το ατομικό εισόδημα υπολογίζεται αφαιρουμένου του μηνιαίου ποσού που έχει επιδικαστεί για καταβολή διατροφής.
Δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα θεωρούνται οι έγγαμοι δικαιούχοι και οι δικαιούχοι που έχουν υπό την προστασία τους προστατευόμενα μέλη. Αναλυτικά σ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται: τα ζευγάρια δικαιούχων, τα ζευγάρια όπου ο ένας είναι δικαιούχος και το άλλο μέλος είναι ή δικαιούχος της τέως Εργατικής ή Αγροτικής Εστίας ή μη δικαιούχος ή είναι απλά προστατευόμενο μέλος του κύριου δικαιούχου. Στη κατηγορία αυτή εντάσσονται όλες οι μορφές μονογονεϊκής οικογένειας και οι ανύπαντρες μητέρες.
Πολύτεκνες οικογένειες θεωρούνται οι οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω ανεξάρτητα από την ηλικία τους.
Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.
Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2013 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.

Δεν δικαιούνται Δελτίου Εξαήμερων διακοπών οι εξής :

-    Οι δικαιούχοι Προγραμμάτων του τέως Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Αγροτικής Εστίας (ασφαλισμένοι του Ο.ΓΑ.) καθώς και του Ταμείου Νομικών
-    Όσοι πήραν Δελτίο ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών, ή Γ' Ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 3-08-2012 έως 31-05-2013, ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Γ' Ηλικίας του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους, δεδομένου, ότι το δικαίωμά τους για χρήση δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύει εναλλάξ, χρόνο παρά χρόνο.
Ι.Γ. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
Οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά :
•    Φωτοαντίγραφο, του εκκαθαριστικού σημειώματος του προηγούμενου έτους 2012 που αφορά εισοδήματα του 2011 ή φωτοαντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του έτους 2013 που αφορά εισοδήματα του 2012 για όσους έκαναν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση το 2013. Δεν υποχρεούνται στην προσκόμιση εκκαθαριστικού σημειώματος τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, και οι πολύτεκνοι.
•    Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας .
•    Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
•    Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα καθώς και με απόδειξη καταβολής μέσω e-banking
Πρόσθετα δικαιολογητικά:
•    Οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του εργοδότη ή του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της τέως Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.
•    Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής. Δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση για την αναγκαιότητα συνοδείας μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις αναπηρίας:
ο  Ολική τύφλωση
ο  Βαριά Νοητική Στέρηση
ο  Βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 80%

❖    Οι άποροι και τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν επίδομα Πρόνοιας ή αναπηρίας θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο του επιδόματος απορίας ή και του βιβλιαρίου ασφάλισης.
❖    Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.
❖    Οι πολύτεκνοι θα συνυποβάλλουν αντίγραφο της κάρτας πολυτέκνων.
❖    Οι κατηγορίες των δικαιούχων που δεν υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση λόγω χαμηλών εισοδημάτων θα συνυποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης.
❖    Οι αλλοδαποί θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο της άδειας παραμονής και εργασίας.
❖    Τα άτομα που είναι αυτασφαλιζόμενοι του Ι.Κ.Α. θα προσκομίζουν σχετική βεβαίωση του Ι.Κ.Α.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

Ι.Δ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ :
•    Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του EOT, από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του EOT
•    Τα δελτία   Εξαήμερων διακοπών, θα διατίθενται από τα   Κ.Ε.Π. (Κέντρα
Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ' όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρις εξαντλήσεως των 38.700 δελτίων που θα διατεθούν μέχρι την 31/12/2013 για το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα.
I.E. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Τ.
Ο Ε.Ο.Τ. επιδοτεί τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ανά άτομο / ανά διανυκτέρευση ως εξής:
=ενοδοχεία, τουριστικές επιπλωμένες    :   € 14,00
κατοικίες και επαύλεις    

Ενοικιαζόμενα Δωμάτια / Διαμ/τα ή Οικίσκοι Κατασκηνώσεων    :   € 12,00
Κατασκηνώσεις   (θέση Σκηνής, Τροχόσπιτου)    : €6,00

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα ανωτέρω ποσά υπόκεινται σε:
■    8% προείσπραξη φόρου εισοδήματος
( χορηγείται η ανάλογη βεβαίωση από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ.)
■    3% κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ. (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) I. ΣΤ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ:
•    Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών τους, ανά άτομο ανά διανυκτέρευση για παραμονή σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό Ξενοδοχείων, Ενοικιαζόμενων Δωματίων / Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, οικίσκων camping και για θέσεις τοποθέτησης σκηνών και τροχόσπιτων σε camping, καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον EOT και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος με τον περιορισμό να είναι κατ' ελάχιστο ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.
•    ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση, που δεν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,00 ευρώ/άτομο/διανυκτέρευση, δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση για το συγκεκριμένο δελτίο.
Το ποσό συμμετοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό επίπεδο και στις ποιοτικές παροχές της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση οι προσφερόμενες υπηρεσίες των καταλυμάτων θα είναι ανάλογες της κατηγορίας στην οποία έχουν καταταγεί,σύμφωνα με το ΕΣΛ.
•    Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το πρωινό και την ημιδιατροφή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμετέχουν με ανάλογες υπηρεσίες.
Το ποσό της προκαταβολής που θα αποστέλλεται από τους δικαιούχους για την κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % του συνόλου της τιμής διανυκτέρευσης (συμμετοχής και επιδότησης) για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί.
Στην περίπτωση που δικαιούχοι διαμείνουν σε οικίσκο camping θα πρέπει να συμπληρώνουν υπεύθυνη δήλωση για τον τρόπο διαμονής τους την
οποία θα επισυνάπτει στα δελτία ο επιχειρηματίας προκειμένου να πληρωθεί από τον Ε.Ο.Τ.
•    Διευκρινίζεται ότι η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου, συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κλπ).

Σε περίπτωση διαμονής δικαιούχων στο ίδιο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης, θα μειώνεται η συμμετοχή όλων των ενοίκων του δωματίου κατά :
30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
20% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό.
10% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
Η επιδότηση όμως του Ε.Ο.Τ. θα καταβληθεί εξ' ολοκλήρου και κανονικά όπως προβλέπεται.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Για τα εν λόγω καταλύματα οι ένοικοι θα επιβαρύνονται με την αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο τιμή, χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης.
Διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η προσθήκη μίας μόνο κλίνης ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ενός χώρου και εφόσον συμφωνεί ο δικαιούχος του Προγράμματος. Για τα διαμερίσματα δύο χώρων με βάση το Ειδικό Σήμα λειτουργίας επιτρέπεται ανάλογα η προσθήκη δύο κλινών ανά διαμέρισμα. Σε περίπτωση που προστεθούν περισσότερες των προαναφερόμενων κλινών ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση που αφορά την προσθήκη κλινών πέρα των ανωτέρω οριζόμενων.
Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο Δελτίου του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών, θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Τ., ανάλογα με τη λειτουργική μορφή του καταλύματος.
Σε περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου για την διαμονή του σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο η συμμετοχή του θα προσαυξάνεται με το 50 % του ποσού της επιδότησης του Ε.Ο.Τ. που αναλογεί στο κατάλυμα και επιπρόσθετα κατά:
50% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
40% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό
30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
Για παιδιά γεννηθέντα από 1-1-2011 και μετά, είναι δυνατή η χορήγηση ατομικού δελτίου. Προαιρετικά και εφόσον επιλεγεί η μη χορήγηση ατομικού δελτίου, τα παιδιά θα παραμένουν δωρεάν στο ίδιο δωμάτιο με τον ή τους γονείς τους ακόμα και στην περίπτωση που θα προστεθεί κλίνη για το νήπιο. Στην περίπτωση αυτή ο δικαιούχος δικαιούται έκπτωσης 50% στην τιμή πόρτας για γεύμα που τυχόν θα λάβουν τα νήπια, ενώ το πρωινό θα διατίθεται δωρεάν.

I. Ζ. ΠΑΡΟΧΕΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Ζ.1. Τουριστικοί προορισμοί:
Οι κάτοχοι των δελτίων «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων Διακοπών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια.

Ζ.2. Διάρκεια διακοπών:
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος της Α ΦΑΣΗΣ του Προγράμματος, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2013.(η ημερομηνία αυτή είναι η ημερομηνία αναχώρησης του δικαιούχου από το κατάλυμα)

Ζ.3. Καταλύματα - Αδειοδότηση:
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος.
Σε περίπτωση που κάποιο από τα πιστοποιητικά με περιορισμένη ισχύ (πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια για τη λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος) έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει κατά την διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, η επιχείρηση οφείλει να εξασφαλίσει έγκαιρα την ανανέωση του, διαφορετικά και παρ' ότι ενταγμένη στο πρόγραμμα, δεν θα έχει δικαίωμα να ενοικιάζει δωμάτια στους δικαιούχους του Προγράμματος μετά τη λήξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Σχετικά με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την 27117/Φ.701.2/26-6-2012 εγκύκλιο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ,στην περίπτωση αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας μέχρι και 19 κλίνες δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας . Παράβαση του παραπάνω εδαφίου θα έχει ως συνέπεια ο Ε.Ο.Τ. να μην επιδοτήσει τις επιχειρήσεις για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο μη ισχύος του πιστοποιητικού ή της αντίστοιχης άδειας λειτουργίας.
Υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρηματιών που αντικαθιστούν άδειες και σήματα ή οποιοδήποτε άλλο απαιτούμενο δικαιολογητικό δεν γίνονται δεκτές και το κατάλυμα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
Όσες επιχειρήσεις κατά την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος λειτουργούν με προέγκριση σήματος λειτουργίας οφείλουν με την υποβολή των αιτήσεων επιδότησης να προσκομίσουν το οριστικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, άλλως δεν θα επιδοτούνται.
Ζ.4. Περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων

Η περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση να είναι εντός της χρονικής περιόδου εφαρμογής του Προγράμματος. Η καθορισμένη από την επιχείρηση περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων, η οποία αναφέρεται και στον ηλεκτρονικό κατάλογο, είναι δεσμευτική για το κατάλυμα, δεν επιτρέπεται η εκ των υστέρων αλλαγή της δηλωμένης στον EOT χρονικής περιόδου συμμετοχής του καταλύματος στο πρόγραμμα. Στην αντίθετη περίπτωση δεν ισχύει η άτυπη «σύμβαση» μεταξύ EOT και επιχειρηματία που δεσμεύει τον Οργανισμό για την καταβολή επιδοτήσεων γενικά.

Ζ.5. Σχέσεις δικαιούχων και τουριστικών επιχειρήσεων
•    Οι σχέσεις του δικαιούχου με τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών (Ν. 1652/86 Φ Ε Κ. 167Α/30-10-86) και τις λοιπές ισχύουσες για τα τουριστικά καταλύματα διατάξεις.
•    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διαθέτουν στους δικαιούχους τα ελεύθερα δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και να παρέχουν όλες τις εξυπηρετήσεις που προβλέπονται ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος χωρίς καμιά διάκριση από τους λοιπούς πελάτες.
•    Επίσης υποχρεούνται να δέχονται σε όλα τα τμήματα της μονάδας τους και καθ' όλο το διάστημα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους.
•    Όποιες επιχειρήσεις παραβαίνουν τους όρους της παραγράφου αυτής, θα έχουν ως συνέπεια τις κυρώσεις της παραγράφου Ι.Η.3 της παρούσης.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμφωνία για αύξηση του ποσού συμμετοχής μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα πέρα των αναγραφόμενων στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο. Επιτρέπεται μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η συμφωνία για έκπτωση από το δηλωμένο ποσό συμμετοχής εφόσον είναι έγγραφη και δεν είναι χαμηλότερη από το ελάχιστο ποσό συμμετοχής δηλαδή το ένα (1,00) € ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση
Ζ.6. Παρεχόμενες Υπηρεσίες
•    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν στην αίτηση συμμετοχής την οποιαδήποτε υπηρεσία με πρόσθετη χρέωση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική βάσει των ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών της τάξης στην οποία ανήκει το κατάλυμα. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αναφέρονται στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους».
•    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να
μην χρεώνουν με επιπλέον χρήματα τη θέρμανση ή   τη χρήση
11

κλιματιστικού εφόσον διαθέτουν δωμάτια με κλιματισμό. Η αποζημίωση για τη θέρμανση ή τη χρήση κλιματιστικού θα πρέπει να ενσωματώνεται στην τιμή συμμετοχής . Τα ξενοδοχεία δυο αστέρων και άνω υποχρεούνται να προσφέρουν δωμάτια με κλιματισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουν θεωρημένους τιμοκαταλόγους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για το έτος 2013 -2014
•   Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να
καθαρίζουν τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους ( πετσέτες, σεντόνια κ.λπ.) σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της Τουριστικής νομοθεσίας ήτοι:
-Τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και άνω υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
-Τα ξενοδοχεία ενός αστέρα υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή
ιματισμού κάθε δύο ημέρες. -Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα τεσσάρων κλειδιών υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και σε αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο ημέρες . -Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα από ένα κλειδί μέχρι και τρία κλειδιά καθώς και οι οικίσκοι κάμπινγκ υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
Σύνθεση Γευμάτων
Η σύνθεση πρωινού και γεύματος θα παρέχεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες αγορανομικές διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν . Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα EOT για τους δικαιούχους και επιχειρηματίες θα αναφέρεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την σύνθεση του πρωινού .

Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και πάνω υποχρεούνται να λειτουργούν χώρο παροχής πρωινού για τον οποίο θα έχουν εξασφαλισθεί όλες οι νόμιμες αδειοδοτήσεις.
Όσοι από τους επιχειρηματίες έχουν μοριοδοτηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας, για την παροχή ελάχιστης σύνθεσης πρωινού, θα πρέπει να αναφέρουν ότι η παραπάνω σύνθεση απευθύνεται και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».
Επισημαίνεται ότι κατά την προσφορά υπηρεσιών εστίασης δεν επιτρέπεται η διακριτική μεταχείριση των δικαιούχων του προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε περίπτωση εξακριβωμένης μη ισότιμης μεταχείρισης των δικαιούχων του προγράμματος η τουριστική επιχείρηση απεντάσσεται από το πρόγραμμα.

Ζ.7. Πρόσθετες παροχές δικαιούχων:
Στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών στους συνταξιούχους κύριους δικαιούχους του παρόντος Προγράμματος, παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα πραγματοποίησης μέχρι τεσσάρων (4) απλών λούσεων - τέσσερα (4) εισιτήρια ελεύθερης εισόδου - στις εγκαταστάσεις Ιαματικών Πηγών όλης της χώρας, ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων αυτών στεγάζονται σε καταλύματα που συμμετέχουν ή όχι στο

Πρόγραμμα και με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις Ιαματικών Πηγών δέχονται να παρέχουν την πρόσθετη αυτή υπηρεσία στους δικαιούχους. Οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών που θα παρέχουν εισιτήρια για χρήση των ιαματικών λουτρών των εγκαταστάσεων αυτών ( μέχρι τέσσερις (4) λούσεις), θα προσκομίσουν στον Ε.Ο.Τ. ( Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων ) :
•    Αίτηση επιδότησης
•    τα αντίστοιχα αποκόμματα των εισιτηρίων αυτών
•    φωτοαντίγραφο Δελτίου Άδειας Υδροθεραπείας ( Δ.Α.Υ.)
•    Φωτοαντίγραφο του δελτίου του Προγράμματος που αφορά την συμμετοχή του δικαιούχου (στέλεχος 2).
•    βεβαίωση   υπογεγραμμένη και από τους δικαιούχους, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των διατεθέντων εισιτηρίων.
Ζ.8. Ακυρώσεις - Πρόωρες Αναχωρήσεις
Ακύρωση της κράτησης θα πρέπει να γίνει εγγράφως από τον δικαιούχο προς τον επιχειρηματία 21 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (Ν. 1652/86) και σε μικρότερο διάστημα των 21 ημερών, προκειμένου να επιστραφεί η προκαταβολή στο δικαιούχο από τον επιχειρηματία. Αν η ακύρωση κράτησης γίνει σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία.
Η κράτηση θεωρείται ότι έχει ακυρωθεί, εφόσον δεν προσέλθει ο πελάτης στην προσυμφωνημένη ημερομηνία άφιξης και δεν έχει ειδοποιήσει τον επιχειρηματία σχετικά.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος Δελτίου μεταβάλλει γνώμη με την άφιξη του στο κατάλυμα και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει, η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία ολόκληρη. Τα δελτία όμως, που κατέχει ο δικαιούχος δεν τα παραδίδει στον επιχειρηματία.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος του προγράμματος πραγματοποιήσει παραμονή μιας διανυκτέρευσης και διαφωνήσει ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θελήσει να αναχωρήσει, ο μεν ιδιοκτήτης του καταλύματος υποχρεούται να του επιστρέψει το δελτίο και να παρακρατήσει το ποσό της προκαταβολής, ο δε δικαιούχος θα καταβάλει επιπλέον το ποσό που αναλογεί στην επιδότηση του Ε.Ο.Τ. και της συμμετοχής του για την ημέρα παραμονής του. Στην πρόωρη αναχώρηση δικαιούχων θα καταβάλλεται το ποσό συμμετοχής που αναλογεί στις πραγματικές ημέρες διαμονής προσαυξημένο με το ήμισυ του ποσού συμμετοχής που αναλογεί στις υπόλοιπες ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε η διαμονή. Στα δελτία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός των ημερών διαμονής των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις πρόωρης αναχώρησης λόγω ανωτέρας βίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1652/86.
Ζ.9. Πρόσθετες επισημάνσεις:
•    Ισχύς Δελτίου Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος 2013 - 2014
Το Δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι ατομικό και αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για το δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, μόνο αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο.

Για να είναι έγκυρο το δελτίο πρέπει να φέρει σφραγίδα του Κ.Ε.Π. που το χορήγησε και τις υπογραφές και σφραγίδες των αρμοδίων υπαλλήλων του, καθώς επίσης και το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό.
Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου.
Δελτία του υποπρογράμματος Εξαήμερων διακοπών 2013 - 2014 μπορούν να ακυρωθούν και να χορηγηθούν νέα για το ίδιο πρόγραμμα ή για το πρόγραμμα Γ 'ηλικίας. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να προσκομίσει τα δελτία μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά σε οποιοδήποτε Κ.Ε.Π., προκειμένου ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία.
•    Δελτία περυσινού προγράμματος 2012 - 2013
Δελτία που χορηγήθηκαν για το Πρόγραμμα 2012 - 2013 και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τρέχον πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και στη συνέχεια να χορηγήσει τα νέα δελτία του προγράμματος 2013-2014.
•    Παραλαβή δελτίων
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο δικαιούχος αδυνατεί να παραλάβει το δελτίο του προσωπικά, μπορεί να ορίζει άλλο άτομο με εξουσιοδότηση και βεβαίωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Τμήμα η άλλη αρμόδια Αρχή, η οποία θα κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
•    Καταγγελίες
Για τυχόν παράπονα ή καταγγελίες, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Μελετών & Επενδύσεων του EOT (210 8707720, 8707894,2108707838 ) και τον τετραψήφιο αριθμό του Ε.Ο.Τ. και στο e-mail : meletes_ependyseis@gnto.gr
Η Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων δύναται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για διαπίστωση τήρησης της ορθής εφαρμογής του προγράμματος και σε κάθε περίπτωση που θεωρείται απαραίτητος ο επί τόπου έλεγχος.
I. Η. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!!!
1. Δεδομένου    του    κοινωνικού    χαρακτήρα   του προγράμματος

επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη μείωσης των τιμών συμμετοχής των δικαιούχων (λεπτομέρειες στην παράγραφο 1)
2.    Υπεύθυνες δηλώσεις που θα αντικαθιστούν σήματα ή άδειες κατά την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές και η επιχείρηση δεν θα καταχωρείται.
3.    Η ενημέρωση των δικαιούχων για τα συμμετέχοντα καταλύματα, τις τιμές και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ, μέσω των Π.Υ.Τ. και των γραφείων του EOT, μέσω της ιστοσελίδας www.visitgreece.gr, του εταιρικού διαδικτυακού τόπου του EOT www.gnto-gov. gr και μέσω ειδικού τετραψήφιου αριθμού του EOT.

1. Αίτηση / δήλωση συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι Επιχειρηματίες, με τις προϋποθέσεις της παραγράφου Ι.Ζ.3. και προκειμένου να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων διακοπών 2013 - 2014 του Ε.Ο.Τ., απαραίτητα πρέπει να έχουν υποβάλλει στην αρμόδια Δ/νση Μελετών & Επενδύσεων του Ε.Ο.Τ., αίτηση / δήλωση συμμετοχής, ιδιόχειρα ή ταχυδρομικά (και όχι με ΦΑΞ), σύμφωνα με το υπόδειγμα . Το υπόδειγμα αίτησης / δήλωσης συμμετοχής και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα γνωστοποιηθούν με σχετική Εγκύκλιο του Ε.Ο.Τ. και από το site www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης συμμετοχής θα αποδεικνύεται με τη σφραγίδα ταχυδρομείου. Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από τους επιχειρηματίες με ταχυμεταφορά, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις εταιρείες ταχυμεταφοράς απευθείας στο Γενικό Πρωτόκολλο του EOT ,Τσόχα 7 ΑΘΗΝΑ (ισόγειο) άλλως δεν θα γίνονται αποδεκτές .
Εφιστάται η προσοχή για τη σωστή συμπλήρωση των στοιχείων της αίτησης / δήλωσης συμμετοχής, η οποία γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των ενδιαφερομένων και η οποία επέχει θέση σύμβασης μεταξύ επιχειρηματία και EOT
Η αίτηση / δήλωση θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου (π.χ. επωνυμία, διακριτικός τίτλος κλπ) με τα δικαιολογητικά που ζητούνται προκειμένου να καταχωρηθούν οι επιχειρηματίες στο Πρόγραμμα. Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος επισημαίνεται στους ενδιαφερόμενους τουριστικούς επιχειρηματίες ότι το άθροισμα του ποσού συμμετοχής και του ποσού επιδότησης επιβάλλεται να είναι μειωμένο σε σχέση με την τιμή της ελεύθερης αγοράς και πάντως αισθητά χαμηλότερο από την τιμή πόρτας του καταλύματος.
Ειδικά ως προς τις δηλωθείσες τιμές συμμετοχής του δικαιούχου θα γίνεται έλεγχος και κατά την καταχώρηση της αίτησης συμμετοχής, οπότε η αίτηση συμμετοχής είναι δυνατόν να αναπεμφθεί στον επιχειρηματία για αναπροσαρμογή της τιμής ή για εξαίρεση από το πρόγραμμα, και κατά τη διάρκεια του προγράμματος με επιτόπιους ελέγχους.
•   Η αίτηση / δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται :
- από αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ισχύ, από το οποίο να προκύπτει ότι η πυρασφάλεια του καταλύματος είναι σε ισχύ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συνυποβάλλεται πρόσφατη ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας του καταλύματος .Στην περίπτωση που η επιχείρηση έχει λάβει προέγκριση

σήματος λειτουργίας οφείλει να προσκομίσει με την αίτηση επιδότησης, ως επισυναπτόμενο δικαιολογητικό, το οριστικό ΕΣΛ.
-    από αντίγραφο άδειας εστιατορίου - κυλικείου - BAR για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανάλογα με το αν υποχρεούνται ή επιθυμούν να παρέχουν πρωινό ή και γεύματα.
Οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων κλασσικού τύπου δυο (2) αστέρων και άνω θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τιμή συμμετοχής με πρωινό και προαιρετικά απλής διανυκτέρευσης .
Οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων κλασσικού τύπου ενός (1) αστέρα και ξενοδοχείων τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων δεν υποχρεούνται στην παροχή πρωινού (εκτός των 5 αστεριών)
- από αντίγραφο άδειας παρασκευαστήριου με αίθουσα πρωινού ή από αντίγραφο άδειας εστιατόριου για τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που επιθυμούν να παρέχουν πρωινό.
Οι αιτήσεις που συνοδεύονται από άδειες κυλικείου - μπάρ και εστιατόριου εντός του καταλύματος, σε διαφορετικό όνομα από του επιχειρηματία που έχει υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής, θα συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία το περιεχόμενο της οποίας είναι το εξής: «Είμαι εκ παράλληλου και εξ ολοκλήρου υπεύθυνος με τον (ονοματεπώνυμο) κάτοχο της σχετικής άδειας εντός του καταλύματος για την παροχή πρωινού ή γεύματος (κατά περίπτωση) στους πελάτες μου δικαιούχους του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων διακοπών , σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις και τη σχετική Εγκύκλιο του Ε.Ο.Τ. για το παραπάνω Πρόγραμμα.»
Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων τα οποία δεν προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης δεδομένου ότι διαθέτουν κουζίνα ανά διαμέρισμα.
Από αντίγραφο της άδειας λειτουργίας    κολυμβητικής δεξαμενής
εφόσον δηλώσουν με την συμμετοχή ως υπηρεσία την κολυμβητική δεξαμενή
-    Όσα καταλύματα έχουν τις προϋποθέσεις να δεχθούν άτομα με
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα είναι σε ισχύ και όχι από υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986.

2. Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων :
Οι επιχειρηματίες, με την αίτηση/ δήλωσή τους αναλαμβάνουν επιπρόσθετα τις παρακάτω υποχρεώσεις για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα :
-    να προσφέρουν τις υπηρεσίες εστίασης (πρωινού ή και ημιδιατροφής), εφ' όσον έχουν δηλώσει σχετικές παροχές .
-    να εκδίδουν τα νόμιμα παραστατικά και για όσες επιχειρήσεις απαιτείται εκ του νόμου να τηρούν βιβλίο πόρτας, να καταχωρούν αντιστοίχως όλα τα Δελτία Εξαήμερων διακοπών των δικαιούχων.

-    να γνωστοποιούν άμεσα στον EOT οποιαδήποτε αλλαγή στη νομική μορφή της επιχείρησης ή τυχόν αλλαγές επί του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας της επιχείρησης
-    να μη προβαίνουν σε καμιά περίπτωση σε αλλαγή της δηλωμένης στον EOT χρονικής περιόδου συμμετοχής.
-    ο αριθμός των δικαιούχων που θα διαμένει στο κατάλυμα θα πρέπει να εμφανίζεται στο βιβλίο πόρτας και να είναι σύμφωνος με τη νόμιμη δυναμικότητα του καταλύματος.
-    Η αποδοχή των όρων της παρούσας Απόφασης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις γίνεται με την αίτηση / δήλωση συμμετοχής των νομίμων εκπροσώπων τους, η οποία και θα επέχει θέση σύμβασης με τον Ε.Ο.Τ.
3. Κυρώσεις:
Παρέκκλιση από τους όρους της παρούσης η οποία διαπιστώνεται από εξακριβωμένη καταγγελία δικαιούχου του Προγράμματος και ιδιαίτερα όταν οι καταγγελίες είναι πολλαπλές, έχει ως συνέπεια, εκτός των κυρώσεων που προβλέπει η τουριστική νομοθεσία, και την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα του επόμενου έτους.
Δεδομένου ότι η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επέχει θέση σύμβασης με τον EOT, η υποβολή στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα μπορεί να επιφέρει την απένταξη του καταλύματος από το πρόγραμμα ακόμη και αναδρομικά αλλά και τις όποιες άλλες προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις.
4. Οδηγίες νια την ορθη εφαρμογή του Προγράμματος
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή της πρώτης φάσης του Προγράμματος βήμερων Διακοπών 2013 και οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες καλούνται όπως ακολουθήσουν αυστηρά τις παρακάτω οδηγίες :
•    Προκαταβολές
Να εισπράττουν απαραίτητα τις προκαταβολές κράτησης μέσω Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ, ή με απόδειξη καταβολής μέσω e -banking από τους δικαιούχους. Προκειμένου να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος, απαγορεύεται ρητά η μεσιτεία για την κράτηση δωματίων από άλλα πρόσωπα διαφορετικά των δικαιούχων, π.χ. μέσω τουριστικών γραφείων κ.λ.π. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται την εφαρμογή της διάταξης του άρθρ.458 του Ποινικού Κώδικα, διερευνάται δε κατά πόσον συντρέχει περίπτωση εφαρμογής άλλων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχει διαπραχθεί άλλο αδίκημα (π.χ. απάτη κατά του Δημοσίου κλπ).
•    Έλεγχος γνησιότητας δελτίων και ατομικών στοιχείων δικαιούχων

Να ελέγχουν τη γνησιότητα και την ορθή συμπλήρωση των δελτίων των δικαιούχων και επίσης το αν φέρουν το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό καθώς επίσης σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου φορέα διάθεσης, όπως και την υπογραφή του δικαιούχου.
Το Δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για το δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση, που ο επιχειρηματίας του καταλύματος, δεχθεί στο κατάλυμά του άτομο ή άτομα, άλλα από τα αναγραφόμενα στο Δελτίο Εξαήμερων διακοπών του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους», υπόκειται στις οικείες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Να ελέγχουν επίσης αν τα στοιχεία του καταλύματος στο δελτίο όπως εκδόθηκε από το ΚΕΠ είναι σωστά συμπληρωμένα. Αν το δελτίο έχει εκδοθεί για άλλο κατάλυμα θα πρέπει έγκαιρα να ζητήσουν από το δικαιούχο να ακυρώσει το δελτίο στο πλησιέστερο ΚΕΠ και να εκδώσει νέο με την ορθή επωνυμία του καταλύματος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η επιδότηση του δελτίου. Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου.

•   Ορθή συμπλήρωση δελτίων
Να συμπληρώνουν με αυξημένη προσοχή όλα τα στοιχεία του δεξιού τμήματος του δελτίου και ειδικότερα τις ακριβείς ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης των δικαιούχων, απαραίτητα να το υπογράφουν και να θέτουν την σφραγίδα της επιχείρησης. Τα στοιχεία της σφραγίδας της επιχείρησης πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με τα στοιχεία της επιχείρησης, όπως αυτά αναγράφονται στο δελτίο. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν τα δελτία να υπογράφονται από τους δικαιούχους. Στην ένδειξη «ΑΡΙΘ. ΔΕΛΤ. ΠΑΡΟΧ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» θα σημειώνεται ο αριθμός του δελτίου παροχής υπηρεσιών, που εκδίδεται προς τους δικαιούχους την ημέρα της αναχώρησης τους και αφορά αποκλειστικά το ποσό της οικονομικής συμμετοχής τους και όχι της επιδότησης του Ε.Ο.Τ.
Τα δελτία τα οποία φέρουν διορθώσεις με μελάνι ή με το ειδικό διορθωτικό (bianco) δεν θα γίνονται δεκτά
5. Όροι και διαδικασίες για την επιδότηση των επιχειρηματιών α. Φάκελος αίτησης - δικαιολογητικών
Για την καταβολή της επιδότησης από τον EOT οι επιχειρηματίες υποβάλλουν στην
ακόλουθη διεύθυνση :
EOT.
Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων Τσόχα 7, 11521 Αμπελόκηποι, Αθήνα

συγκεντρωτικά, τα ακόλουθα δικαιολογητικά, και ειδικά για το Πρόγραμμα των βήμερων διακοπών
•    Αίτηση επιδότησης
•    αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ισχύ, από το οποίο να προκύπτει ότι η πυρασφάλεια του καταλύματος είναι σε ισχύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις . Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συνυποβάλλεται πρόσφατη ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας του καταλύματος .
•    Αντίγραφο Βιβλιαρίου Τράπεζας στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός ΙΒΑΝ και η επωνυμία της επιχείρησης.
•    Συγκεντρωτική κατάσταση.
•    Αναλυτική κατάσταση με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά ημερομηνία που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι του Προγράμματος στο κατάλυμα, στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 €.
•    Όλα τα αντίγραφα (τα στελέχη A3) των δελτίων που φέρουν την ένδειξη «για τον Ε.Ο.Τ.» των δικαιούχων που φιλοξένησαν.
•    Αντίγραφο του Βιβλίου Κίνησης Πελατών (Βιβλίου Πόρτας) στο οποίο θα αναγράφονται ονομαστικά οι δικαιούχοι δελτίων «Τουρισμός για Όλους», η ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, ο αριθμός δωματίου στο οποίο διέμειναν καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παροχής υπηρεσιών, που εκδόθηκε προς το δικαιούχο.
•    Από αντίγραφο της δήλωσης τιμών για το έτος 2013-2014
•    Συγκεντρωτική απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο στο όνομα του EOT με στοιχεία: EOT, Τσόχα 7, 115 21, ΑΦΜ 090010364, Δ.Ο.Υ. ΚΑ' Αθηνών. Η εν λόγω απόδειξη ή τιμολόγιο (θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο. Υ.
ή σφραγισμένη με την ένδειξη : αθεώρητη βάσει             ) αφορά το συνολικό
ποσό της επιδότησης του EOT που αναλογεί στο σύνολο των δικαιούχων που φιλοξενήθηκαν από την επιχείρηση.
Στην αιτιολογία θα αναγράφεται : Επιδότηση Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Εξαήμερων διακοπών 2013-2014.
•    Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το ποσό των 1.500,00 €.
•    Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του Ι.Κ.Α. στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το ποσό των 3.000,00 €.
•    Αντίγραφο της δήλωσης τιμών για το διάστημα 2013-2014 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .
Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται κατά προτίμηση μια μόνο φορά και σε περίπτωση που ενδεχομένως υποβληθούν σε περισσότερες φορές θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον (3) τριών μηνών μεταξύ των αιτήσεων επιδότησης.
Προσοχή: Στην περίπτωση που επιχειρηματίας συμμετέχει με παραπάνω από ένα κατάλυμα ή πρόγραμμα θα υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση / δήλωση επιδότησης ανά κατάλυμα ή πρόγραμμα, η οποία θα αποστέλλεται με ξεχωριστό φάκελο .Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνεται αποδεκτή η αίτηση επιδότησης
β. Προθεσμία υποβολής του φακέλου των δικαιολογητικών για την επιδότηση
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο με τα παραπάνω δικαιολογητικά μέχρι την 31 ΜΑΙΟΥ   2014 είτε στο γενικό πρωτόκολλο του EOT, είτε συστημένα μέσω των ΕΛΤΑ. Η ημερομηνία είναι αποκλειστική .

γ. Επισημάνσεις
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να φροντίζουν να υποβάλουν τους φακέλους πλήρως ενημερωμένους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με δική τους ευθύνη, στις προαναφερόμενες προθεσμίες. Φάκελοι με παραστατικά που παρουσιάζουν ελλείψεις, παρατυπίες ή δυσανάγνωστα στοιχεία, δεν θα γίνονται δεκτοί προς εξόφληση.
Ελλείψεις δικαιολογητικών ή αιτήσεις επιδότησης με τα συνημμένα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται μετά την ορισθείσα ημερομηνία είναι εκπρόθεσμες και θα επιστρέφονται στους επιχειρηματίες γεγονός που συνεπάγεται την μη καταβολή των επιδοτήσεων.

δ. Πληρωμές
Η πληρωμή των επιχειρήσεων θα γίνεται με κατάθεση στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί ή απευθείας από το ταμείο του Ε.Ο.Τ., και στις δύο όμως περιπτώσεις απαιτείται ο αριθμός ΙΒΑΝ.

II. ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Γ ΗΛΙΚΙΑ
Το Υποπρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 1η Οκτωβρίου 2013 έως 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 και θα διατεθούν 5.000 ατομικά Δελτία. Το προϋπολογιζόμενο κόστος του υποπρογράμματος αυτού ανέρχεται μέχρι το ποσόν των 480.000,00 € (τετρακοσίων ογδόντα χιλιάδων ευρώ).Με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα EOT θα καθορισθεί η ημερομηνία διανομής των δελτίων από τα ΚΕΠ
Οι κάτοχοι των δελτίων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια σε ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας σε ισχύ
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή την 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013.
II Α . ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Δικαιούχοι του Προγράμματος με τα προστατευόμενα μέλη τους, είναι όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και άνω,   είναι δε
20

συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας, ανεξαρτήτως εισοδήματος υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας, της Αγροτικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών
Δεν δικαιούνται Δελτίου Γ' Ηλικίας οι εξής :
Α) Οι συνταξιούχοι δικαιούχοι προγραμμάτων της τέως Εργατικής Εστίας, της Αγροτικής Εστίας (δηλαδή οι ασφαλισμένοι του Ο.ΓΑ.) καθώς και του Ταμείου Νομικών ανεξάρτητα αν έκαναν χρήση ή όχι του δικαιώματος τους για οποιονδήποτε λόγο.
Β) Όσοι πήραν Δελτία ενός από τα υποπρογράμματα (εξαήμερων διακοπών ή Γ' ηλικίας) του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» του Ε.Ο.Τ. κατά το διάστημα 3-8-2012 έως 31-05-2013 ή συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξαήμερων διακοπών του Ε.Ο.Τ. του τρέχοντος έτους.
•    Μεμονωμένοι δικαιούχοι θεωρούνται οι άγαμοι και τα άτομα που δεν έχουν προστατευόμενα μέλη.
•    Προστατευόμενα μέλη θεωρούνται οι σύζυγοι οι οποίοι τελούν υπό την οικονομική προστασία των κύριων δικαιούχων καθώς και τα προστατευόμενα τέκνα.
•    Προστατευόμενα τέκνα θεωρούνται όλα τα ανήλικα τέκνα ηλικίας κάτω των 18 ετών ή των 24 ετών εφόσον είναι άνεργοι ή των 26 ετών εφόσον συνεχίζουν να σπουδάζουν. Τα τέκνα τα οποία αποφοίτησαν μέσα στο 2011 συμπεριλαμβάνονται στα προστατευόμενα μέλη.

Ειδικές κατηγορίες δικαιούχων
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 67% και άνω ανεξαρτήτως εισοδήματος, εφόσον ανήκουν σε μια από τις κατηγορίες δικαιούχων της προηγούμενης παραγράφου. Τα άτομα με αναπηρία και τα προστατευόμενα μέλη τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν δελτία του Προγράμματος, κάθε χρόνο σε ένα μόνο από τα υποπρογράμματα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» και πάντα εφόσον δεν δικαιούνται Δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας , από τον Οργανισμό τέως Εργατικής Εστίας και του Ταμείου Νομικών. Στην περίπτωση που είναι μεμονωμένα άτομα, χωρίς δηλαδή οικογένεια είτε γιατί δεν υπάρχουν ενήλικα άτομα για να τους συνοδέψουν ή τα ενήλικα άτομα της οικογένειας τους δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος μας, τότε δικαιούνται δελτίου για το συνοδό τους με τη προϋπόθεση, ότι η αναγκαιότητα συνοδείας βεβαιώνεται από την υγειονομική επιτροπή, που πιστοποιεί και το ποσοστό αναπηρίας (βλ. δικαιολογητικά σελ. 21).
Η επιλογή του συνοδού γίνεται χωρίς κανένα περιορισμό ή ιδιαίτερη προϋπόθεση και η χορήγηση του δελτίου γίνεται με μόνο δικαιολογητικό το φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής του ταυτότητας. Δεν δικαιούνται συνοδού τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω των οποίων οι σύζυγοι είναι ήδη δικαιούχοι του προγράμματος μας, εφόσον βέβαια δεν είναι και αυτοί άτομα με αναπηρία.
Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμου στην οικογένεια με αναπηρία 67% και άνω, δικαιούνται ξεχωριστού συνοδού για τον καθένα από τους δικαιούχους.

Τέλος η παροχή Δελτίου Γ' Ηλικίας για άτομα με αναπηρία 67% και άνω απευθύνεται σε ενήλικα άτομα που ανήκουν σε κάποια κατηγορία συνταξιούχων που προαναφέρεται στην παράγραφο 1Α της παρούσας και όχι σε προστατευόμενα ανήλικα άτομα ή σε ενήλικα προστατευόμενα άτομα που δεν ανήκουν στην κατηγορία συνταξιούχων, που προαναφέρεται στην παράγραφο 1Α της παρούσας .

II.Β ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να λάβουν Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας, θα πρέπει να προσκομίσουν στα ΚΕΠ τα παρακάτω δικαιολογητικά :
α) Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας
β) Φωτοαντίγραφα των βιβλιαρίων ασθενείας σε ισχύ από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία του ασφαλισμένου και των προστατευομένων μελών του.
γ) Απόδειξη κράτησης μέσω Τράπεζας σε ένα από τα καταλύματα που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και αναφέρονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του Ε.Ο.Τ., για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το κατάλυμα συμμετέχει στο Πρόγραμμα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστημα τράπεζας στην περιοχή του δικαιούχου μπορεί να υποβληθεί απόδειξη κράτησης μέσω ΕΛ.ΤΑ. η οποία όμως θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι πρόκειται για κράτηση σε συγκεκριμένο κατάλυμα καθώς και με απόδειξη καταβολής μέσω e banking
Πρόσθετα δικαιολογητικά
1.    Οι συνταξιούχοι από έμμισθη εργασία χωρίς ασφάλεια Δημοσίου θα προσκομίζουν βεβαίωση του Ασφαλιστικού Φορέα, ότι δεν είναι δικαιούχοι της Εργατικής Εστίας και δεν τους παρακρατούνται εισφορές για το σκοπό αυτό.
2.    Για τα προστατευόμενα τέκνα λόγω σπουδών θα συνυποβάλλεται αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών ή φωτοαντίγραφο φοιτητικής ή σπουδαστικής ταυτότητας. Η ηλικία των προστατευομένων μελών θα αποδεικνύεται από την αστυνομική τους ταυτότητα (για τους άνω των 14 ετών) ή από τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Για τα άνεργα τέκνα ως 24 ετών θα προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ.
3.    Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω θα προσκομίζουν φωτοαντίγραφο Απόφασης Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής από την οποία να προκύπτει το ποσοστό αναπηρίας. Η αναγκαιότητα συνοδείας προκειμένου να χορηγηθεί Δελτίο σε συνοδό θα προκύπτει μόνο από σχετική βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής. Δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση για την αναγκαιότητα συνοδείας μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις αναπηρίας:
•    Ολική τύφλωση
•    Βαριά Νοητική Στέρηση
•    Βεβαιωμένη αναπηρία άνω του 80%

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δικαιούχοι που υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σε φωτοαντίγραφα και τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισχύ, θα πρέπει να προσκομίζουν και τα πρωτότυπα για την απαραίτητη ταυτοποίηση.

ΙΙ.Γ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
•    Όλες οι πληροφορίες του Προγράμματος, τα συμμετέχοντα καταλύματα, οι τιμές των καταλυμάτων και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα διατίθενται ηλεκτρονικά από τα Κ.Ε.Π., από τις κατά τόπους Π.Υ.Τ. και γραφεία του EOT, από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και από ειδικό τετραψήφιο αριθμό του EOT.
•    Τα Δελτία του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας , θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ' όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και μέχρι εξαντλήσεως των 5.000 δελτίων που θα διατεθούν συνολικά.
ΙΙ.Δ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Ε.Ο.Τ
Η ημερήσια επιδότηση από τον    EOT ορίζεται στα 19,00€ (ανά άτομο /ανά
διανυκτέρευση) για όλες τις    μορφές και κατηγορίες καταλυμάτων που
συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το ανωτέρω ποσό υπόκειται σε:
>    8% προείσπραξη φόρου εισοδήματος (χορηγείται η ανάλογη βεβαίωση από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ.)
>    3% κράτηση υπέρ Μ.Τ.Π.Υ.
ΙΙ.Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ
• Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων και των προστατευομένων μελών τους, ανά άτομο/ ανά διανυκτέρευση για παραμονή σε δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό Ξενοδοχείων, Ενοικιαζόμενων Δωματίων / Διαμερισμάτων, Τουριστικών Επιπλωμένων Κατοικιών και Επαύλεων, οικίσκων camping και για θέσεις τοποθέτησης σκηνών και τροχόσπιτων σε camping, καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα βάσει των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον EOT και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος με τον περιορισμό να είναι κατ' ελάχιστο ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην περίπτωση, που δεν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,00 ευρώ/άτομο/διανυκτέρευση, δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση για το συγκεκριμένο δελτίο.

Το ποσό συμμετοχής θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο λειτουργικό επίπεδο και στις ποιοτικές παροχές της επιχείρησης.
Το ποσό συμμετοχής των δικαιούχων μπορεί να συμπεριλαμβάνει και το πρωινό και την ημιδιατροφή για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συμμετέχουν με ανάλογες υπηρεσίες.
Το ποσό της προκαταβολής που θα αποστέλλεται από τους δικαιούχους για την κράτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20 % του συνόλου της τιμής διανυκτέρευσης (συμμετοχής και επιδότησης) για όλες τις ημέρες της διαμονής που έχουν παραγγελθεί.
Διευκρινίζεται ότι η τιμή συμμετοχής του δικαιούχου, συμπεριλαμβάνει όλες τις νόμιμες επιβαρύνσεις (Φ.Π.Α. κλπ).
Διευκρινίζουμε ότι είναι δυνατή η προσθήκη μίας μόνο κλίνης ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα ενός χώρου και εφόσον συμφωνεί ο δικαιούχος του Προγράμματος. Για τα διαμερίσματα δύο χώρων με βάση το Ειδικό Σήμα λειτουργίας επιτρέπεται ανάλογα η προσθήκη δύο κλινών ανά διαμέρισμα. Σε περίπτωση που προστεθούν περισσότερες των προαναφερόμενων κλινών ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα δεν θα καταβάλλεται από την Υπηρεσία μας η επιδότηση που αφορά την προσθήκη κλινών πέρα των ανωτέρω οριζόμενων.
Σε περίπτωση μεμονωμένου δικαιούχου για την διαμονή του σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο η συμμετοχή του θα προσαυξάνεται με το 50 % του ποσού της επιδότησης του Ε.Ο.Τ. που αναλογεί στο κατάλυμα και επιπρόσθετα κατά:
50% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
40% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό
30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
Σε περίπτωση διαμονής δικαιούχων με προσθήκη κλίνης, θα μειώνεται η συμμετοχή όλων των ενοίκων του δωματίου κατά :
30% σε σχέση με τη δηλωθείσα, από τον επιχειρηματία, τιμή συμμετοχής απλής διανυκτέρευσης
20% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με πρωινό.
10% σε σχέση με τη δηλωθείσα από τον επιχειρηματία τιμή συμμετοχής διανυκτέρευσης με ημιδιατροφή.
Η Επιδότηση όμως του Ε.Ο.Τ. θα καταβληθεί εξ' ολοκλήρου και κανονικά όπως προβλέπεται.
Από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οι τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις. Για τα εν λόγω καταλύματα οι ένοικοι θα επιβαρύνονται με την αναφερόμενη στον ηλεκτρονικό κατάλογο τιμή, χωρίς το δικαίωμα έκπτωσης.

• Σε περίπτωση, που μη δικαιούχος του προγράμματος διαμένει στο ίδιο δωμάτιο με κάτοχο Δελτίου του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας , θα επιβαρύνεται με το άθροισμα του ποσού που έχει δηλωθεί από τον επιχειρηματία ως τιμή συμμετοχής στο πρόγραμμα και αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο και του ποσού της ημερήσιας επιδότησης που καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Τ., ανάλογα με τη λειτουργική μορφή του καταλύματος.
ΙΙ.ΣΤ. ΠΑΡΟΧΕΣ -ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ α. Τουριστικοί προορισμοί
Οι κάτοχοι των Δελτίων «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακοπές σε όλη την Επικράτεια .
β. Διάρκεια διακοπών
Η διάρκεια των διακοπών ορίζεται μέχρι τις πέντε (5) διανυκτερεύσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το χρόνο ισχύος του Προγράμματος, δηλαδή 31η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013.

ν. Καταλύματα - πυρασφάλεια
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων καθώς και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες τουριστικές επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, όλων των τάξεων που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος.
Σε περίπτωση που κάποιο από τα πιστοποιητικά με περιορισμένη ισχύ (πιστοποιητικό πυρασφάλειας, άδεια για τη λειτουργία χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος) έχει λήξει ή πρόκειται να λήξει κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, η επιχείρηση οφείλει να εξασφαλίσει έγκαιρα την ανανέωση του, διαφορετικά και παρ' ότι ενταγμένη στο πρόγραμμα, δεν θα έχει δικαίωμα να ενοικιάζει δωμάτια στους δικαιούχους του Προγράμματος μετά τη λήξη του συγκεκριμένου πιστοποιητικού. Σχετικά με το πιστοποιητικό πυρασφάλειας διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την 27117/Φ.701.2/26-6¬2012 εγκύκλιο του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος ,στην περίπτωση αδειοδότησης τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας μέχρι και 19 κλίνες δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας . Παράβαση του παραπάνω εδαφίου θα έχει ως συνέπεια ο Ε.Ο.Τ. να μην επιδοτήσει τις επιχειρήσεις για τις διανυκτερεύσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο μη ισχύος του πιστοποιητικού.
Υπεύθυνες δηλώσεις των επιχειρηματιών που αντικαθιστούν άδειες και σήματα ή οποιοδήποτε άλλο απαιτούμενο δικαιολογητικό δεν γίνονται δεκτές και το κατάλυμα δεν θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
δ. Περίοδος λειτουργίας καταλυμάτων
Η περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων καθορίζεται ελεύθερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις που  συμμετέχουν στο  Πρόγραμμα,  υπό την

προϋπόθεση να είναι εντός της χρονικής περιόδου εφαρμογής του Προγράμματος. Η καθορισμένη περίοδος λειτουργίας των καταλυμάτων, η οποία αναφέρεται στον ηλεκτρονικό κατάλογο του Προγράμματος, είναι δεσμευτική για το κατάλυμα και απαγορεύεται να προβαίνουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες σε αλλαγή της δηλωμένης στον EOT χρονικής περιόδου συμμετοχής.

ε. Σχέσεις δικαιούχων και τουριστικών επιχειρήσεων
1.    Οι σχέσεις του δικαιούχου με τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διέπονται από τον ισχύοντα Κανονισμό Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών (Ν. 1652/86 Φ Ε Κ. 167Α/30-10-86) και τις λοιπές ισχύουσες για τα τουριστικά καταλύματα διατάξεις.
2.    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να διαθέτουν στους δικαιούχους τα ελεύθερα δωμάτια με ιδιαίτερο λουτρό και θέρμανση και να παρέχουν όλες τις εξυπηρετήσεις που προβλέπονται ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, χωρίς καμιά διάκριση από τους λοιπούς πελάτες.
3.    Επίσης υποχρεούνται να δέχονται σε όλα τα τμήματα της μονάδας τους
και  καθ'  όλο το  διάστημα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, τους δικαιούχους.
4.    Όποιες επιχειρήσεις παραβαίνουν τους όρους της παραγράφου αυτής, θα έχουν ως συνέπεια τις κυρώσεις της παραγράφου ΙΙ.Ζ.3 της παρούσης.
Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε συμφωνία για αύξηση του ποσού συμμετοχής μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πέραν των δηλωμένων τιμών. Επιτρέπεται μεταξύ των δικαιούχων και των τουριστικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα η συμφωνία για έκπτωση από το δηλωμένο ποσό συμμετοχής εφόσον είναι έγγραφη και δεν είναι χαμηλότερη από το ελάχιστο ποσό συμμετοχής δηλαδή το ένα € (1,00 ευρώ) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

στ. Παρεχόμενες υπηρεσίες
1 .Η σύνθεση πρωινού και γεύματος θα παρέχεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις οικείες αγορανομικές διατάξεις όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν . Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα EOT για τους δικαιούχους και επιχειρηματίες θα αναφέρεται κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την σύνθεση του πρωινού.
2.    Τα ξενοδοχεία 2 αστέρων και πάνω υποχρεούνται να λειτουργούν χώρο παροχής πρωινού για τον οποίο θα έχουν εξασφαλισθεί όλες οι νόμιμες αδειοδοτήσεις.
3.    Όσοι από τους επιχειρηματίες έχουν μοριοδοτηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας, για την παροχή ελάχιστης σύνθεσης πρωινού, θα πρέπει να αναφέρουν ότι η παραπάνω σύνθεση απευθύνεται και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους».

Επισημαίνεται ότι κατά την προσφορά υπηρεσιών εστίασης δεν επιτρέπεται η διακριτική μεταχείριση των δικαιούχων του προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Σε περίπτωση εξακριβωμένης μη ισότιμης μεταχείρισης των δικαιούχων του προγράμματος η τουριστική επιχείρηση απεντάσσεται από το πρόγραμμα.
2.    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να καθαρίζουν
τα δωμάτια και να αλλάζουν τον ιματισμό τους ( πετσέτες σεντόνια κ.λπ.) σύμφωνα
με τις προβλεπόμενες διατάξεις της Τουριστικής νομοθεσίας ήτοι:
•    Τα ξενοδοχεία δύο αστέρων και άνω υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και καθημερινή αλλαγή ιματισμού.
•    Τα ξενοδοχεία ενός αστέρα υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
•    Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα τεσσάρων κλειδιών υποχρεούνται σε καθημερινό καθαρισμό και σε αλλαγή του ιματισμού κάθε δύο ημέρες .
•    Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα από ένα κλειδί μέχρι και τρία κλειδιά υποχρεούνται σε καθαρισμό και αλλαγή ιματισμού κάθε δύο ημέρες.
3.    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να μην
χρεώνουν με επιπλέον χρήματα τη θέρμανση ή τη χρήση κλιματιστικού εφόσον
διαθέτουν δωμάτια με κλιματισμό. Η αποζημίωση για τη χρήση κλιματιστικού και
θέρμανσης θα πρέπει να ενσωματώνεται στην τιμή συμμετοχής . Τα ξενοδοχεία δυο
αστέρων και άνω υποχρεούνται να προσφέρουν δωμάτια με κλιματισμό .
4.    Οι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να δηλώνουν
στην αίτηση συμμετοχής την οποιαδήποτε υπηρεσία με πρόσθετη χρέωση, η
οποία δεν είναι υποχρεωτική βάσει των ελαχίστων λειτουργικών
προδιαγραφών της τάξης στην οποία ανήκει το κατάλυμα. Οι παρεχόμενες
υπηρεσίες θα αναφέρονται στο σχετικό ηλεκτρονικό κατάλογο του
προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» Γ' Ηλικίας.

ζ. Πρόσθετες παροχές δικαιούχων
Στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών στους συνταξιούχους κύριους δικαιούχους του παρόντος υποπρογράμματος, παρέχεται παράλληλα η δυνατότητα πραγματοποίησης μέχρι τεσσάρων (4) απλών λούσεων - τέσσερα (4) εισιτήρια ελεύθερης εισόδου - σε εγκαταστάσεις Ιαματικών Πηγών όλης της χώρας, ανεξάρτητα αν οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων αυτών στεγάζονται σε καταλύματα που συμμετέχουν ή όχι στο Πρόγραμμα και με την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις Ιαματικών Πηγών δέχονται να παρέχουν την πρόσθετη αυτή υπηρεσία στους δικαιούχους. Οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών που θα παρέχουν εισιτήρια για χρήση των ιαματικών λουτρών των εγκαταστάσεων αυτών μέχρι τέσσερις (4) λούσεις, θα προσκομίσουν στον Ε.Ο.Τ. ( Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων ) :
•    Αίτηση επιδότησης
•    τα αντίστοιχα αποκόμματα των εισιτηρίων αυτών
•    φωτοαντίγραφο Δελτίου Άδειας Υδροθεραπείας ( Δ.Α.Υ.)
•    Φωτοαντίγραφο του δελτίου του Προγράμματος που αφορά τη συμμετοχή του δικαιούχου (στέλεχος 2).
•    βεβαίωση   υπογεγραμμένη και από τους δικαιούχους, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός των διατεθέντων εισιτηρίων.

η. Ακυρώσεις -πρόωρες αναχωρήσεις.
Ακύρωση της κράτησης θα πρέπει να γίνει εγγράφως από τον δικαιούχο προς τον επιχειρηματία 21 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης ή σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (Ν. 1652/86) και σε μικρότερο διάστημα των 21 ημερών , προκειμένου να επιστραφεί η προκαταβολή στο δικαιούχο από τον επιχειρηματία. Αν η ακύρωση κράτησης γίνει σε διάστημα λιγότερο των 21 ημερών η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία.
Η κράτηση θεωρείται ότι έχει ακυρωθεί εφόσον δεν προσέλθει ο πελάτης στην προσυμφωνημένη ημερομηνία άφιξης και δεν έχει ειδοποιήσει τον επιχειρηματία σχετικά.
Σε περίπτωση που ο κάτοχος Δελτίου μεταβάλλει γνώμη με την άφιξη του στο κατάλυμα και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει, η προκαταβολή παρακρατείται από τον επιχειρηματία ολόκληρη. Τα δελτία όμως, που κατέχει ο δικαιούχος δεν τα παραδίδει στον επιχειρηματία.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος του προγράμματος πραγματοποιήσει παραμονή μιας διανυκτέρευσης και διαφωνήσει ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και θελήσει να αναχωρήσει, ο μεν ιδιοκτήτης του καταλύματος υποχρεούται να του επιστρέψει το δελτίο και να παρακρατήσει το ποσό της προκαταβολής, ο δε δικαιούχος θα καταβάλει επιπλέον το ποσό που αναλογεί στην επιδότηση του Ε.Ο.Τ. και της συμμετοχής του για την ημέρα παραμονής του. Στην πρόωρη αναχώρηση δικαιούχων θα καταβάλλεται το ποσό συμμετοχής που αναλογεί στις πραγματικές ημέρες διαμονής προσαυξημένο με το ήμισυ του ποσού συμμετοχής που αναλογεί στις υπόλοιπες ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε η διαμονή. Στα δελτία θα πρέπει να αναγράφεται ο πραγματικός αριθμός των ημερών διαμονής των δικαιούχων. Στις περιπτώσεις πρόωρης αναχώρησης, λόγω ανώτερης βίας, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.1652/86.(ΦΕΚ 167Λ)

θ. Πρόσθετες επισημάνσεις
α. Ισχύς Δελτίου Γ' Ηλικίας 2013 - 2014
Το Δελτίο Γ' Ηλικίας του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι ατομικό και αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για το δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα. Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, μόνο αφού διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο.
Για να είναι έγκυρο το δελτίο πρέπει να φέρει σφραγίδα του Κ.Ε.Π. που το χορήγησε και τις υπογραφές και σφραγίδες των αρμοδίων υπαλλήλων του καθώς επίσης και το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό.
Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου.
Δελτία του υποπρογράμματος Γ' Ηλικίας 2013- 2014 μπορούν να ακυρωθούν και να χορηγηθούν νέα για το ίδιο ή το υποπρόγραμμα Εξαήμερων διακοπών. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο

αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία.

β. Δελτία περυσινού προγράμματος 2012 - 2013
Δελτία που χορηγήθηκαν για το πρόγραμμα του 2012 - 2013 και δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους δικαιούχους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το τρέχον πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος οφείλει να τα προσκομίσει, μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα Κ.Ε.Π., ώστε ο αρμόδιος υπάλληλος να τα ακυρώσει ηλεκτρονικά και χειρόγραφα με διαγραφή και υπογραφή του και να χορηγήσει τα νέα δελτία του προγράμματος 2013 - 2014
γ. Παραλαβή δελτίων
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο δικαιούχος αδυνατεί να παραλάβει το δελτίο του προσωπικά, μπορεί να ορίζει άλλο άτομο με εξουσιοδότηση και βεβαίωση της υπογραφής του από Αστυνομικό Τμήμα ή άλλη αρμόδια Αρχή, η οποία θα κατατίθεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
δ. Καταγγελίες
Για τυχόν παράπονα ή καταγγελίες, οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Μελετών & Επενδύσεων του EOT (210 8707720, 8707707,) και τον τετραψήφιο αριθμό του Ε.Ο.Τ και στο e-mail : meletes_ependyseis@gnto.gr Η Δ/νση Μελετών και Επενδύσεων δύναται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για διαπίστωση τήρηση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος και σε κάθε περίπτωση που θεωρείται απαραίτητος ο επί τόπου έλεγχος.
ΙΙ.Ζ.ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ!!!
1.    Δεδομένου του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη μείωσης των τιμών συμμετοχής των δικαιούχων.
2.    Υπεύθυνες δηλώσεις που θα αντικαθιστούν σήματα ή άδειες κατά την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής δεν θα γίνονται δεκτές και η επιχείρηση δεν θα καταχωρείται.
3.    Η ενημέρωση των δικαιούχων για τα συμμετέχοντα καταλύματα, τις τιμές και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ΚΕΠ, μέσω των Π.Υ.Τ. και των γραφείων του EOT, μέσω της ιστοσελίδας www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr και μέσω ειδικού τετραψήφιου αριθμού του EOT

1.Αίτηση / δήλωση συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι Επιχειρηματίες, προκειμένου να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας 2013 - 2014 του Ε.Ο.Τ., απαραίτητα πρέπει να έχουν υποβάλλει στην αρμόδια Δ/νση Μελετών & Επενδύσεων του Ε.Ο.Τ., αίτηση / δήλωση συμμετοχής, ιδιόχειρα ή ταχυδρομικά (και όχι με ΦΑΞ), σύμφωνα με το υπόδειγμα. Το υπόδειγμα και η περίοδος υποβολής αιτήσεων θα γνωστοποιηθούν με σχετική Εγκύκλιο του Ε.Ο.Τ. και από το site του Ε.Ο.Τ. www.gnto.gov.gr ή www.visitgreece.gr . Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης συμμετοχής θα αποδεικνύεται με τη σφραγίδα ταχυδρομείου. Στις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από τους επιχειρηματίες με ταχυμεταφορά, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις εταιρείες ταχυμεταφοράς απευθείας στο Γενικό Πρωτόκολλο του EOT ,Τσόχα 7 ΑΘΗΝΑ (ισόγειο) άλλως δεν θα γίνονται αποδεκτές .
Εφιστάται η προσοχή για τη σωστή συμπλήρωση των στοιχείων της αίτησης / δήλωσης συμμετοχής, η οποία γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των ενδιαφερομένων και η οποία επέχει θέση σύμβασης μεταξύ επιχειρηματία και EOT
Η αίτηση / δήλωση θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου (π.χ. επωνυμία, διακριτικός τίτλος κλπ) με τα δικαιολογητικά που ζητούνται προκειμένου, να καταχωρηθούν οι επιχειρηματίες στο Πρόγραμμα.
Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος επισημαίνεται στους ενδιαφερόμενους τουριστικούς επιχειρηματίες ότι το άθροισμα του ποσού συμμετοχής και του ποσού επιδότησης επιβάλλεται να είναι μειωμένο σε σχέση με την τιμή της ελεύθερης αγοράς και πάντως αισθητά χαμηλότερο από την τιμή πόρτας του καταλύματος.
Ειδικά ως προς τις δηλωθείσες τιμές συμμετοχής του δικαιούχου θα γίνεται έλεγχος και κατά την καταχώρηση της αίτησης συμμετοχής οπότε η αίτηση συμμετοχής είναι δυνατόν να αναπεμφθεί στον επιχειρηματία για αναπροσαρμογή της τιμής ή για εξαίρεση από το πρόγραμμα, και κατά τη διάρκεια του προγράμματος με επιτόπιους ελέγχους.

Η αίτηση / δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται :
•    από αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ισχύ ή της προέγκρισης ειδικού σήματος λειτουργίας, από το οποίο να προκύπτει ότι η πυρασφάλεια του καταλύματος είναι σε ισχύ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις . Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συνυποβάλλεται πρόσφατη ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας του καταλύματος
•    από αντίγραφο άδειας εστιατορίου - κυλικείου - BAR για τις
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανάλογα με το αν υποχρεούνται ή επιθυμούν να παρέχουν πρωινό ή και γεύματα.
Οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων κλασσικού τύπου δυο (2) αστέρων και άνω θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν τιμή συμμετοχής με πρωινό και προαιρετικά απλής διανυκτέρευσης .

Οι επιχειρήσεις ξενοδοχείων κλασσικού τύπου ενός (1) αστέρα και ξενοδοχείων τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων δεν υποχρεούνται στην παροχή πρωινού (εκτός των 5 αστεριών).
•    από αντίγραφο άδειας παρασκευαστήριου με αίθουσα πρωινού ή από αντίγραφο άδειας εστιατορίου για τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων που επιθυμούν να παρέχουν πρωινό.
•    Οι αιτήσεις που συνοδεύονται από άδειες κυλικείου - μπάρ και εστιατόριου εντός του καταλύματος, σε διαφορετικό όνομα από του επιχειρηματία που έχει υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής, θα συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία το περιεχόμενο της οποίας είναι το εξής:
«Είμαι εκ παράλληλου και εξ ολοκλήρου υπεύθυνος με τον (ονοματεπώνυμο) κάτοχο της σχετικής άδειας εντός του καταλύματος για την παροχή πρωινού ή γεύματος (κατά περίπτωση) στους πελάτες μου δικαιούχους του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ' ηλικίας, σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις και τη σχετική Εγκύκλιο του Ε.Ο.Τ. για το παραπάνω Πρόγραμμα.»
Της παραπάνω ρύθμισης εξαιρούνται τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και τα ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων τα οποία δεν προσφέρουν υπηρεσίες εστίασης, δεδομένου ότι διαθέτουν κουζίνα ανά διαμέρισμα.
•    Από αντίγραφο της άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής εφόσον δηλώσουν με την αίτηση συμμετοχής ως υπηρεσία την πισίνα.
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα είναι σε ισχύ και όχι από υπεύθυνες δηλώσεις του Ν. 1599/1986.
2. Υποχρεώσεις επιχειρήσεων
Οι επιχειρηματίες, με την αίτηση/ δήλωσή τους αναλαμβάνουν επιπρόσθετα τις παρακάτω υποχρεώσεις για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα :
•    να προσφέρουν τις υπηρεσίες εστίασης (πρωινού ή και ημιδιατροφής),εφόσον τις διαθέτουν .
•    να εκδίδουν τα νόμιμα παραστατικά και για όσες επιχειρήσεις απαιτείται, εκ του νόμου, να τηρούν βιβλίο πόρτας, να καταχωρούν αντιστοίχως τα δελτία Γ' Ηλικίας των δικαιούχων.
•    να γνωστοποιούν άμεσα στον EOT οποιαδήποτε αλλαγή στη νομική μορφή της επιχείρησης ή τυχόν αλλαγές επί του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας της επιχείρησης
•    να μη προβαίνουν σε αλλαγή της δηλωμένης στον EOT χρονικής περιόδου συμμετοχής.
•    Ο αριθμός των δικαιούχων που θα διαμείνει στο κατάλυμα σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τη δυναμικότητα του καταλύματος σύμφωνα με το ΕΣΛ

• Η αποδοχή των όρων της παρούσας Απόφασης από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις γίνεται με την αίτηση / δήλωση συμμετοχής των νομίμων εκπροσώπων τους, η οποία και θα επέχει θέση σύμβασης με τον Ε.Ο.Τ.

3. Κυρώσεις
Παρέκκλιση από τους όρους της Απόφασης αυτής η οποία διαπιστώνεται από εξακριβωμένη καταγγελία δικαιούχου του Προγράμματος και ιδιαίτερα όταν οι καταγγελίες είναι πολλαπλές έχει ως συνέπεια εκτός των κυρώσεων που προβλέπει η τουριστική νομοθεσία, και την εξαίρεση των επιχειρήσεων από το Πρόγραμμα του επόμενου έτους.
Δεδομένου ότι η αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επέχει θέση σύμβασης με τον EOT, η υποβολή στοιχείων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή στις υποχρεώσεις της επιχείρησης με βάση την τάξη του καταλύματος μπορεί να επιφέρει την απένταξη του καταλύματος από το πρόγραμμα ακόμη και αναδρομικά.
4. Οδηγίες νια την ορθή εφαρμογή του Προγράμματος
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή της Α φάσης του Προγράμματος Γ' Ηλικίας 2013-2014 οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες καλούνται όπως ακολουθήσουν αυστηρά τις παρακάτω οδηγίες :

α. Προκαταβολές
Να εισπράττουν απαραίτητα τις προκαταβολές κράτησης μέσω Τράπεζας ή ΕΛΤΑ από τους δικαιούχους ή με απόδειξη καταβολής μέσω e-banking. Προκειμένου να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του προγράμματος, απαγορεύεται ρητά η μεσιτεία για την κράτηση δωματίων από άλλα πρόσωπα διαφορετικά των δικαιούχων, π.χ. μέσω τουριστικών γραφείων κ.λ.π. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνεπάγεται την εφαρμογή της διάταξης του άρθρ.458 του Ποινικού Κώδικα, διερευνάται δε κατά πόσον συντρέχει περίπτωση εφαρμογής άλλων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχει διαπραχθεί άλλο αδίκημα (π.χ. απάτη κατά του Δημοσίου κλπ).
β. Έλεγχος γνησιότητας δελτίων και ατομικών στοιχείων δικαιούχων
Να ελέγχουν τη γνησιότητα και την ορθή συμπλήρωση των δελτίων των δικαιούχων και επίσης το αν φέρουν το μοναδικό για κάθε δελτίο σειριακό αριθμό καθώς επίσης σφραγίδα και υπογραφή του αρμόδιου φορέα διάθεσης, όπως και την υπογραφή του δικαιούχου.
Το Δελτίο Γ' Ηλικίας του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» είναι αυστηρά προσωπικό, ισχύει αποκλειστικά για τον δικαιούχο και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του από άλλα άτομα.
Ο ξενοδόχος υποχρεούται να δεχθεί στο κατάλυμά του το δικαιούχο, αφού

διαπιστώσει ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς του ταυτίζονται με αυτά που αναγράφονται στο Δελτίο. Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση, που ο επιχειρηματίας του καταλύματος, δεχθεί στο κατάλυμά του άτομο ή άτομα, άλλα από τα αναγραφόμενα στο Δελτίο Γ' Ηλικίας του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους», υπόκειται στις οικείες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Να ελέγχουν επίσης αν τα στοιχεία του καταλύματος στο δελτίο όπως εκδόθηκε από το ΚΕΠ είναι σωστά συμπληρωμένα. Αν το δελτίο έχει εκδοθεί για άλλο κατάλυμα θα πρέπει έγκαιρα να ζητήσουν από το δικαιούχο να ακυρώσει το δελτίο στο πλησιέστερο ΚΕΠ και να εκδώσει νέο με την ορθή επωνυμία του καταλύματος. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι δυνατή η επιδότηση του δελτίου. Η παραμονή του δικαιούχου στο ξενοδοχειακό κατάλυμα δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου.
γ. Ορθή συμπλήρωση δελτίων
Να συμπληρώνουν με αυξημένη προσοχή όλα τα στοιχεία του δεξιού τμήματος του δελτίου και ειδικότερα τις ακριβείς ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης των δικαιούχων, απαραίτητα να το υπογράφουν και να θέτουν την σφραγίδα της επιχείρησης. Τα στοιχεία της σφραγίδας της επιχείρησης πρέπει να συμφωνούν απόλυτα με τα στοιχεία της επιχείρησης, όπως αυτά αναγράφονται στο δελτίο. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν τα δελτία να υπογράφονται από τους δικαιούχους. Στην ένδειξη «ΑΡΙΘ. ΔΕΛΤ. ΠΑΡΟΧ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» θα σημειώνεται ο αριθμός του δελτίου παροχής υπηρεσιών, που εκδίδεται προς τους δικαιούχους την ημέρα της αναχώρησης τους και αφορά αποκλειστικά το ποσό της οικονομικής συμμετοχής τους και όχι της επιδότησης του Ε.Ο.Τ.
Τα δελτία τα οποία φέρουν διορθώσεις με μελάνι ή με το ειδικό διορθωτικό (bianco) δεν θα γίνονται δεκτά.
5. Όροι και διαδικασίες για την επιδότηση των επιχειρηματιών α. Φάκελος αίτησης - δικαιολογητικών
Για την καταβολή της επιδότησης από τον EOT οι επιχειρηματίες υποβάλλουν το
φάκελο στην ακόλουθη διεύθυνση :
EOT.
Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων Τσόχα 7, 11521 Αμπελόκηποι, Αθήνα
συγκεντρωτικά, τα ακόλουθα δικαιολογητικά, και ειδικά για το Πρόγραμμα της Γ' Ηλικίας
•    Αίτηση επιδότησης
•    αντίγραφο του ειδικού σήματος λειτουργίας σε ισχύ , από το οποίο να προκύπτει ότι η πυρασφάλεια του καταλύματος είναι σε ισχύ σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να συνυποβάλλεται πρόσφατη ανανέωση της ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφάλειας του καταλύματος .
•    Αντίγραφο Βιβλιαρίου Τράπεζας στο οποίο να φαίνεται ο αριθμός ΙΒΑΝ

και η επωνυμία της επιχείρησης.
•    Συγκεντρωτική κατάσταση
•    Αναλυτική κατάσταση με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά ημερομηνία που πραγματοποίησαν οι δικαιούχοι του Προγράμματος στο κατάλυμα, στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 €.
•    Όλα τα αντίγραφα (τα στελέχη Β3) των δελτίων που φέρουν την ένδειξη «για τον Ε.Ο.Τ.» των δικαιούχων που φιλοξένησαν.
•    Αντίγραφο του Βιβλίου Κίνησης Πελατών (Βιβλίου Πόρτας) στο οποίο θα αναγράφονται ονομαστικά οι δικαιούχοι δελτίων «Τουρισμός για Όλους», η ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, ο αριθμός δωματίου στο οποίο διέμειναν καθώς και ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του δελτίου παροχής υπηρεσιών, που εκδόθηκε προς το δικαιούχο.
•    Αντίγραφο δήλωσης θεωρημένων τιμών για το έτος 2013-2014
•    Συγκεντρωτική απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο στο όνομα του EOT με στοιχεία: EOT, Τσόχα 7, 115 21, ΑΦΜ 090010364, Δ.Ο.Υ. ΚΑ' Αθηνών. Η εν λόγω απόδειξη ή τιμολόγιο (θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο. Υ.
ή σφραγισμένη με την ένδειξη : αθεώρητη βάσει             ) αφορά το συνολικό
ποσό της επιδότησης του EOT που αναλογεί στο σύνολο των δικαιούχων που φιλοξενήθηκαν από την επιχείρηση.
Στην αιτιολογία θα αναγράφεται : Επιδότηση Προγράμματος «Τουρισμός για όλους» Γ' Ηλικίας 2013- 2014. Α ΦΑΣΗ
•    Βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 1.500,00 €.
•    Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του Ι.Κ.Α. στην περίπτωση που το συνολικό ποσό της επιδότησης υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 3.000,00 €.
•    Αντίγραφο της δήλωσης τιμών για το διάστημα 2013-2014 σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία
Τα παραπάνω δικαιολογητικά θα υποβάλλονται κατά προτίμηση μια μόνο φορά και σε περίπτωση που ενδεχομένως υποβληθούν σε περισσότερες φορές θα πρέπει να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον (3) τριών μηνών μεταξύ των αιτήσεων επιδότησης.

β. Προθεσμία υποβολής του φακέλου των δικαιολογητικών για την επιδότηση
Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβάλουν φάκελο με τα παραπάνω δικαιολογητικά αποδεδειγμένα μέχρι την 31η ΜΑΙΟΥ 2014 είτε στο γενικό πρωτόκολλο του EOT, είτε συστημένα μέσω των ΕΛΤΑ. Η ημερομηνία είναι αποκλειστική .

γ. Επισημάνσεις
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να φροντίζουν να υποβάλουν τους φακέλους πλήρως ενημερωμένους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με δική τους ευθύνη, στις προαναφερόμενες προθεσμίες. Επίσης, τα παραστατικά θα πρέπει να είναι σωστά συμπληρωμένα όπως στα υποδείγματα. Φάκελοι με παραστατικά που παρουσιάζουν ελλείψεις, παρατυπίες ή δυσανάγνωστα στοιχεία, δεν θα γίνονται δεκτοί προς εξόφληση.

Ελλείψεις δικαιολογητικών ή αιτήσεις επιδότησης με τα συνημμένα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται μετά την ορισθείσα ημερομηνία είναι εκπρόθεσμες και θα επιστρέφονται στους επιχειρηματίες γεγονός που συνεπάγεται την μη καταβολή των επιδοτήσεων.

δ. Πληρωμές
Η πληρωμή των επιχειρήσεων θα γίνεται με κατάθεση στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί ή απευθείας από το ταμείο του Ε.Ο.Τ., και στις δύο όμως περιπτώσεις απαιτείται ο αριθμός ΙΒΑΝ.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2013 2014
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 2013 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου