Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Πώς θα συμπληρώσουν το Ε1 άνεργοι & απλήρωτοι εργαζόμενοι

Δυστυχώς αρκετοί φορολογούμενοι έμειναν χωρίς δουλειά κατά τη διάρκεια του 2012. Άλλοι τόσοι συνέχισαν να εργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς αλλά έμειναν (και παραμένουν) απλήρωτοι.
Χάνοντας κάποιος τη δουλειά του, πρέπει να «μπλέξει» με τους ακόλουθους κωδικούς:
  • Τον κωδικό 657 (για τον σύζυγο) ή 658 (για τη σύζυγο) θα πρέπει να δηλώσει το ποσό που εισέπραξε ως αποζημίωση απόλυσης. Ο λόγος για τον οποίο αναγράφεται στον συγκεκριμένο κωδικό η αποζημίωση είναι για να μην υπαχθεί στα εισοδήματα επί των οποίων υπολογίζεται και εισφορά αλληλεγγύης. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ.
  • Τον κωδικό 661 και 662 στον οποίο θα πρέπει να αναγράψετε το επίδομα που εισπράξατε από τον ΟΑΕΔ. Απαιτείται να υπάρχει και η αντίστοιχη βεβαίωση την οποία βεβαίως μπορείτε να προμηθευτείτε και μέσα από τα ΚΕΠ ή από τον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς, το επίδομα ανεργίας δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης οπότε αν το σύνολο του εισοδήματός σας υπερβεί τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσετε κανονικά.
Είναι εξαιρετικά πιθανό να εργαστήκατε κάποιους από τους μήνες του 2012 ως μισθωτοί και στη συνέχεια να χάσατε τη δουλειά σας. Σε αυτή την περίπτωση εννοείται ότι θα αναζητήσετε τη βεβαίωση αποδοχών από τον εργοδότη σας. Θα δηλώσετε κανονικά τους μισθούς σας στον κωδικό 301 ή 302.
Και οπωσδήποτε, θα πρέπει να δηλώσετε τον φόρο που παρακρατήθηκε στον κωδικό 315 και 316. Αντίστοιχα, αν ο μισθός σας υπερέβαινε κατά τη διάρκεια του 2012 τα 800-900 ευρώ τον μήνα, θα σας έχει γίνει και κάποια παρακράτηση από εισφορά αλληλεγγύης οπότε και το ποσό αυτό (το οποίο θα πρέπει να προκύπτει στη φορολογική δήλωση) θα πρέπει να δηλωθεί στον κωδικό 333 (ή 334).

Προσοχή

Να εμφανίσετε κανονικά τον φόρο που σας παρακρατήθηκε διότι κατά πάσα πιθανότητα είναι μεγαλύτερος από τον φόρο που σας αναλογεί. Έτσι, στο τέλος θα προκύψει ότι δικαιούστε και επιστροφή φόρου ειδικά αν δεν έχετε εισοδήματα από άλλες πηγές (π.χ από ενοίκια)
Αν δεν πληρωθήκατε για κάποιους μήνες του 2012, θα πρέπει να δώστε μεγάλη προσοχή στη βεβαίωση αποδοχών που θα σας δώσει ο εργοδότης. Κανονικά, θα πρέπει να γράφει σε ξεχωριστή γραμμή το ποσό που εισπράξατε και σε ξεχωριστή αυτό που δεν έχετε εισπράξει και αντίστοιχα να έχει γίνει ο επιμερισμός για τον παρακρατηθέντα φόρο. Εσείς, θα δηλώσετε μόνο το ποσό που έχετε εισπράξει ενώ πλέον δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάνει επίσχεση εργασίας ή η εταιρεία να έχει κηρύξει πτώχευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου