Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σύνταξη στα 60 ποιοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδότηση

ΣΥΝΤΑΞΗ 60

Σύνταξη στα 60 ποιοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδότηση

Διατάξεις προβλέπουν τη θεμελιώση σύνταξης στα 60 έτη , χωρίς να τους πιάνει η αύξηση στα όρια ηλικίας .
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους, οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν για ασφαλισμένους του Δημοσίου αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Οι διατάξεις προβλέπουν ότι όσοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδότηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, αποφεύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Αντιθέτως όσοι θεμελιώνουν σύνταξη από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 και μειωμένη στα 62 ή εναλλακτικά να αποχωρήσουν με 40 έτη ασφάλισης με πλήρη σύνταξη στα 62.
Για το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων απαιτείται η συμπλήρωση τόσο των απαιτούμενων ετών όσο και του ορίου ηλικίας για να θεμελιώσει το δικαίωμα σύνταξης .
Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μητέρες ανηλίκων, συνταξιοδότηση με 25ετία στο Δημόσιο, συνταξιοδότηση με 35ετία στα Ταμεία) αρκεί η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης.
Στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και να αποχωρήσουν όποτε πιάσουν το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.
Για όσους ασφαλισμένους θεμελιώνουν δικαίωμα τη διετία 2011-2012 υπάρχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά τα πλασματικά έτη ασφάλισης (για παράδειγμα οι σπουδές).
Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ανοίξουν ταχύτερα την πόρτα εξόδου και να αποφύγουν τις ανατροπές στο συνταξιοδοτικό με την αύξηση των ορίων ηλικίας που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου