Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Τραπεζικοί τόκοι και φορολογική δήλωση 2013

Τραπεζικοί τόκοι και φορολογική δήλωση 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΎΧΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΏΝ ΤΌΚΩΝ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉ ΔΉΛΩΣΗΣ 2013

 ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΊ ΤΌΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉ ΔΉΛΩΣΗ 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΉ ΔΉΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΊ ΤΌΚΟΙ


Οι τόκοι καταθέσεων θα δηλωθούν στον Κωδικό 659 - 660 της φορολογικής μας δήλωσης και θα προστεθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα, ώστε να πληρωθεί η εισφορά αλληλεγγύης, από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Υπουργείο Οικονομικών : τι λέει

Το Υπουργείο Οικονομικών, στις οδηγίες για την συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το Οικονομικό Έτος 2013, δεν κάνει καμιά αναφορά για το ποιος θα δηλώσει τους τόκους καταθέσεων και από ποιο ποσό.
Προσφορικά ανακοινώθηκε ότι θα δηλωθούν μόνο οι τόκοι, που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.


Συνδικαιούχοι τραπεζικών τόκων στη φορολογική δήλωσης 2013

Το Υπουργείο, μέχρι σήμερα προφορικά, αναφέρει αν υπάρχουν συνδικαιούχοι, ότι πρέπει να δηλωθούν στη δήλωση αυτού που ανήκουν οι καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό.
Το Υπουργείο, μέχρι σήμερα προφορικά, αναφέρει αν υπάρχουν συνδικαιούχοι, ότι πρέπει να δηλωθούν στη δήλωση αυτού που ανήκουν οι καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν στον τραπεζικό λογαριασμό.


Παράδειγμα συνδικαιούχων σε τραπεζικούς τόκους στη φορολογική δήλωσης 2013


Έστω ότι υπάρχουν τόκοι καταθέσεων σε κοινό λογαριασμό και ότι οι τόκοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι από το όριο απαλλαγής, άρα πρέπει να δηλωθούν.

Οι περιπτώσεις είναι δυο :

1. Να δηλωθούν μόνο από τον ένα δικαιούχο, ή

2. Να δηλωθούν σε ίσα μέρη από όλους τους συνδικαιούχους.

Οι παγίδες της αναληθούς δήλωσης τόκων καταθέσεων

Στην πρώτη περίπτωση, που ο δεύτερος δικαιούχος κάνει την οποιαδήποτε εκταμίευση για την αγορά οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου από τον κοινό λογαριασμό (πολύ συνηθισμένο ανάμεσα σε γονείς και τέκνα), είναι σαφέστατα χρηματική δωρεά του πρώτου στο δεύτερο και φορολογείται ανάλογα με το βαθμό συγγένειας.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν οι τόκοι δηλωθούν ισομερώς και ο ένας από τους συνδικαιούχους δεν έχει εισοδήματα, ή τα εισοδήματα, που δηλώνει, δεν καλύπτουν το ύψους της κατάθεσης που του αναλογεί, δηλώνει στη Δ.Ο.Υ. με δεσμευτικό τίτλο, τον οποίο υπογράφει, ότι υπάρχουν καταθέσεις, που προέκυψαν από εισοδήματα, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί και δεν έχουν φορολογηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου