Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Εφορία : Στο γκισέ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εφορία : Στο γκισέ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Εφορία : Στο γκισέ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Ενός κακού, μύρια έπονται.
Και, στην περίπτωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το ένα κακό είναι η προχειρότητα για την ηλεκτρονική υποβολή και τα μύρια κακά αφορούν στην ταλαιπωρία, που υφίστανται οι φορολογούμενοι, και ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες !
Πέραν του θέματος της αναγραφής των τόκων από καταθέσεις, που ακόμα αναμένεται να προσυμπληρωθούν στις ηλεκτρονικές φόρμες και πολλών άλλων θεμάτων, που έχουμε πρώτοι αναδείξει από το news.gr, το υποχρεωτικό της ηλεκτρονικής υποβολής, που τόσο διαφημίστηκε από το οικονομικό επιτελείο, ακυρώνεται όλο και περισσότερο καθημερινά, στην πράξη.
Κι αυτό συμβαίνει, όχι μόνο λόγω των – ουκ ολίγων – παραλείψεων, που καταγράφηκαν μέχρι την έναρξη της διαδικασίας και καταγράφονται κατά τη λειτουργία της εφαρμογής, αλλά και των ίδιων των αποφάσεων και εντολών του - αρμόδιου για τα έσοδα – υφυπουργού, Γιώργου Μαυραγάνη.
Μία εξ αυτών κινείται στην κατεύθυνση της απόλυτης αμφισβήτησης της ειλικρίνειας των ελευθέρων επαγγελματιών. Η εφορία, δηλαδή, εξομοιώνει όλους τους υπόχρεους της συγκεκριμένης κατηγορίας και θεωρεί ότι – επειδή κάποιοι φοροδιαφεύγουν (και ουδείς προσπαθεί επί της ουσίας να τους εντοπίσει) – όλοι φοροδιαφεύγουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, συμβαίνει το εξής :
Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο σύστημα και υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις :
Δεν βλέπουν αμέσως την εκκαθάρισή τους, δηλαδή τι φόρο θα πληρώσουν ή θα πάρουν πίσω, καθώς αυτή καθυστερεί τουλάχιστον ένα δεκαήμερο (θυμίζουμε ότι πέρυσι αυτό γινόταν αυτόματα). Και δεν είναι μόνο αυτό.
Αν το εκκαθαριστικό τους προκύψει χρεωστικό, δηλαδή έχουν να πληρώσουν φόρο, τότε πρέπει να επισκεφθούν την εφορία, στην οποία ανήκουν, και να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και γενικότερα χαρτιά, που να αποδεικνύουν την πηγή των εσόδων τους.
Αν το εκκαθαριστικό τους είναι πιστωτικό, δηλαδή περιμένουν επιστροφή φόρου, τότε πρέπει να επισκεφθούν την εφορία, στην οποία ανήκουν, και – μαζί με τις βεβαιώσεις εσόδων – να καταθέσουν όλα τα τιμολόγια και τα δικαιολογητικά δαπανών τους, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι δικαιούνται να πάρουν χρήματα πίσω.
Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γλιτώνουν την επίσκεψη στην εφορία και τη χρονοβόρα – και δαπανηρή, αφού σπαταλάνε το χρόνο τους οι ίδιοι ή οι λογιστές τους – διαδικασία υποβολής εκεί των δικαιολογητικών. Συνεπώς, ποιος ο λόγος της ηλεκτρονικής υποβολής ;
Και – ξανά – δεν είναι μόνο αυτό. Το θέμα της επίσκεψης στο γκισέ λόγω επιστροφής φόρου – ανεξαρτήτως ποσού, το είχαμε αναδείξει από το news.gr στις αρχές του μήνα. Και, τότε, λέγαμε πως όσοι έφταναν στη ΔΟΥ όπου υπάγονται, δεν έκαναν τη δουλειά τους, γιατί οι εφοριακοί δήλωναν άγνοια, αφού δεν είχε καταφτάσει η σχετική εγκύκλιος !
Ε, μέχρι και χθες, δεκαέξι μέρες μετά δηλαδή, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει. Ουδείς έχει ενημερωθεί αρμοδίως !
Όλοι πλέον περιμένουμε το... χρησμό του γενικού γραμματέα εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, την Τρίτη, για το μέχρι πότε θα δοθεί η – απολύτως απαραίτητη αυτή τη φορά - παράταση στις προθεσμίες υποβολής. Οι πληροφορίες μιλούν για την 30η Αυγούστου.
Στο μεταξύ, το δημοσιονομικό κενό όλο και μεγαλώνει...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου