Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Σταθερά τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά θα πληρώνουμε... περισσότερο


Σταθερά τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά θα πληρώνουμε... περισσότερο

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του 2013, παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου.
Παρόλα αυτά οι καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τους κατά τι “φουσκωμένους”, λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν από την αύξηση του τέλους που πληρώνουν για την «πράσινη» ενέργεια (τέλος ΑΠΕ) από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η αύξηση αυτή θα εξουδετερώσει την αναμενόμενη ελάφρυνση από την αναστολή του τέλους ΕΡΤ, που ισχύει με κυβερνητική απόφαση από τις 11 Ιουνίου, και μέχρι να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεπτικός φορέας.
Έτσι, η αύξηση θα έρθει μέσω της πληρωμής του λεγόμενου ΕΤΜΕΑΡ (του πρώην τέλους ΑΠΕ). Η αύξηση που ζητήθηκε από τη ΔΕΗ είναι σχεδόν 300%, από τα 9,37 στα 27 ευρώ ανά MWH, όμως η ΡΑΕ αναµένεται να αποφασίσει µια πολύ πιο μικρή, κοντά στα 13 με 16 ευρώ/MWH.
Παράδειγμα: Με τα νέα δεδομένα, ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 2.000 KWH/τετράµηνο και πλήρωνε 56 ευρώ τον χρόνο για τις ΑΠΕ, µε την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ 15 ευρώ/MWH θα πληρώνει περίπου 90 ευρώ ετησίως.
αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 15 ευρώ, αποτελεί και το ελάχιστο όριο αύξησης που, σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, έχει κάνει αποδεκτό η τρόικα, αφού για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ απαιτείται αύξηση στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα. Έως το τέλος του 2013, ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει αύξηση του σωρευτικού ελλείμματος στα 641,06 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014, χρονιά που το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί βάσει του τελευταίου Μνημονίου, η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ δίνει έλλειμμα ύψους 1.225,75 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία της συνεχούς διόγκωσης του ελλείμματος είναι η είσοδος νέων ΑΠΕ και κυρίως φ/β στο σύστημα.
Ο περιορισμός της αύξησης του τέλους ΑΠΕ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα προϋποθέτει, πάντως, νέα μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να στείλει στη ΡΑΕ επιστολή που θα αναφέρει αναλυτικά πώς θα προκύψει ο μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014. Πρόσθετη αρνητική παράμετρος για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί η αναστολή είσπραξης του τέλους του ΕΡΤ για τρεις μήνες, καθώς ένα μέρος των εσόδων κατευθυνόταν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.


Πηγή: Σταθερά τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά θα πληρώνουμε... περισσότερο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/15926/stathera-ta-oikiaka-timologia-tis-dei-alla-tha-plironoyme-perissotero#ixzz2XVf6ecRn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου