Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

«Ανοικτό» το taxisnet για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

«Ανοικτό» το taxisnet για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις


Περίεργα είναι τα παιγνίδια που παίζονται με τις φορολογικές δηλώσεις. Το taxisnet παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι θα γίνει με τις υποτιθέμενες εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει αίτημα στην τρόικα για παράταση όλων των ΑΦΜ μέχρι τέλος Αυγούστου, με κύριο επιχείρημα τα τεχνικά προβλήματα που υφίστανται και αποδίδονται στο μεγάλο όγκο των δηλώσεων που πρέπει να υποδέχεται το taxisnet σε καθημερινή βάση.
Τη διαχείριση του θέματος έχει αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ήδη δέχεται κριτική για μια σειρά αστοχιών αλλά εν τούτοις παραμένει ακλόνητος στη θέση του. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, που ενημερώνει τους πολίτες συνήθως μέσω αναρτήσεων στο twitter, συγκεντρώνει την μήνι των φοροτεχνικών – λογιστών και των εφοριακών στις ΔΟΥ.


Οι εφορίες βουλιάζουν κυριολεκτικά σε καθημερινή βάση από κόσμο, κάτι τελείως παράλογο καθώς υποτίθεται ότι έχουν γίνει ηλεκτρονικές οι περισσότερες υπηρεσίες με στόχο και την πάταξη της γραφειοκρατίας.
Το ΤΑΧΙSNET, πάντως, θα μένει ανοικτό για την υποδοχή των δηλώσεων και μετά την παρέλευση των προθεσμιών, δηλαδή δεν θα κλείνει κάθε φορά που λήγει μια προθεσμία, για όσους δεν είναι εμπρόθεσμοι. Οσες φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται στο ΤΑΧΙSNET μετά τη λήξη των κανονικών προθεσμιών δεν εκκαθαρίζονται, ενώ είναι ερώτημα αν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα.


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών θα κρατηθούν στην άκρη και όταν θα λήξει και η τελευταία προθεσμία της 30ης Αυγούστου, θα επιδιωχθεί να γίνει μια νέα συνεννόηση με την τρόικα προκειμένου να μην χαρακτηριστούν εκπρόθεσμες! Αν η τρόικα δεν αποδεχτεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε οι συγκεκριμένες δηλώσεις θα θεωρηθούν οριστικά «εκπρόθεσμες» και οι φορολογούμενοι που τις υπέβαλαν θα πληρώσουν πρόστιμο, ενώ θα χάσουν και το αφορολόγητο όριο αφού δεν θα ισχύουν οι αποδείξεις.

1/8/2013
Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου