Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ασφυκτιούν τα ταμεία από τα χρέη – Τι θα κάνουν κυβέρνηση και Τρόικα για να μη σκάσει η βόμβα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ασφυκτιούν τα ταμεία από τα χρέη – Τι θα κάνουν κυβέρνηση και Τρόικα για να μη σ

Ασφυκτιούν τα ταμεία από τα χρέη – Τι θα κάνουν κυβέρνηση και Τρόικα για να μη σκάσει η βόμβα

25.08.2013 22:26
Σε ωρολογιακή βόμβα έχουν εξελιχθεί τα χρέη επιχειρήσεων, εμπόρων, βιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2012 ήταν στα 10,6 δισ.
Κυβέρνηση και Τρόικα εξετάζουν τρόπους για να αποφευχθεί η έκρηξη στα ταμεία με βασικό στόχο να «κυνηγήσουν» άμεσα και να πιέσουν ασφυκτικά τους οφειλέτες, μέσω κατασχέσεις ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλους.
Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ η ανησυχία είναι έντονη, καθώς, το ύψος των 11 δισ. ισοδυναμεί με ασφαλιστικές εισφορές ενός έτους ή ακόμη και με τις χρηματοδοτικές ανάγκες που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως η κουβέντα για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα περιστρέφεται γύρω από ένα αντίστοιχο ποσό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τρόικα έχει δώσει σαφείς εντολές στην κυβέρνηση :
  • Να θέσει σε εφαρμογή και να υποστηρίξει τη ρύθμιση της «νέας αρχής» στην οποία μπορούν να υπαχθούν όλοι όσοι οφείλουν ποσά προς τα Ταμεία ως 5.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 590.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
  • Να προχωρήσει στην άμεση λειτουργία και στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την αναγκαστική είσπραξη των καθυστερούμενων εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με το έργο έχει επιφορτιστεί ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης ενώ από την τρόικα συντονιστής είναι ο κ. Πατρίκ Ντε Μετς που έχει δώσει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλη την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του καυτού αυτού προβλήματος.
Γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το ΚΕΑΟ
Μπορεί η νομοθεσία για την ίδρυση του ΚΕΑΟ να έχει ήδη θεσπιστεί, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα ώστε να πετύχει η εφαρμογή του όπως:
  • Εκπόνηση και σύσταση της σωστής οργανωτικής δομής του Κέντρου με περιορισμένο αριθμό περιφερειακών γραφείων.
  • Καθορισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και διαδικασιών για τη διαβίβαση των οφειλών από όλα τα Ταμεία στο Κέντρο.
  • Δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους οφειλέτες.
  • Καθιέρωση για όλες τις καθυστερούμενες οφειλές της δυνατότητας άμεσης καταβολής μέσω των τραπεζών χωρίς καμία παρέμβαση από τις επιχειρησιακές μονάδες των σχετικών Ταμείων.
  • Εντοπισμός διαδικαστικών αλλαγών και η αναγκαία κατάρτιση του προσωπικού.
  • Διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις της Τρόικα για την παραπομπή στο ΚΕΑΟ
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις του για τα κριτήρια εκείνα που θα ορίζουν την παραπομπή των υποθέσεων στο νέο ΚΕΑΟ και αυτά είναι :
  • Πρόσφατες οφειλές ορίζονται εκείνες που έχουν διάρκεια μικρότερη των 6 μηνών.
  • Μη αμφισβητούμενες οφειλές.
  • Ολες οι οφειλές που υπερβαίνουν το όριο των 5.000 ευρώ.
Εντός του Σεπτεμβρίου 200 υπάλληλοι πρέπει να αναλάβουν καθήκοντα στο ΚΕΑΟ και ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση καθηκόντων και η εξωτερική πρόσληψη 400 επιπλέον υπαλλήλων αναγκαστικής είσπραξης.
Παρακράτηση επιδοτήσεων
Ειδικά για τον ΟΓΑ η τρόικα απαιτεί να χρησιμοποιηθούν πληροφορίες από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που θα επιτρέψει τον συμψηφισμό κοινοτικών επιδοτήσεων με οφειλές από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Ως τότε θα είναι αδύνατον να διαγραφεί οποιοδήποτε χρέος ενός οφειλέτη του ΟΓΑ.


Πηγή: Ασφυκτιούν τα ταμεία από τα χρέη – Τι θα κάνουν κυβέρνηση και Τρόικα για να μη σκάσει η βόμβα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/119474#ixzz2dAdAlNMG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου