Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Έρχεται νέος φόρος στα ακίνητα με 33 συντελεστές



Η εισπραξιμότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα τεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει την προσεχή εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με... 
τα στελέχη του ΔΝΤ για την τεχνική βοήθεια σε θέματα φορολογίας. Η έλευση των στελεχών που επικουρούν την Ελλάδα σε θέματα φορολογίας πριν από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης επεξεργασία των θεμάτων που άπτονται της φορολογίας πριν αυτά τεθούν προς συζήτηση με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Σε διευρυμένη σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το σχέδιο προσχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τεχνικά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου που θα αντικαταστήσει από το 2014 το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, όπως το ποιοι και υπό ποιες προϋποθέσεις θα εξαιρούνται από αυτόν.

Σημειώνεται πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα βαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εντός σχεδίου ακίνητα, οικόπεδα, καταστήματα, αγροτεμάχια ή καλλιεργήσιμες γαίες και ανεξαρτήτως αν είναι ηλεκτροδοτούμενα ή όχι. Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμόζεται ανά ακίνητο και όχι επί του συνόλου της περιουσίας και λόγω της «τεράστιας» διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που θα προκληθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους περισσότερους φορολογουμένους που σήμερα καταβάλλουν το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Ο νέος φόρος είναι κλιμακωτός, προβλέπει 33 συντελεστές ανά τιμής ζώνης και επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι διαπραγματεύσεις.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε, στα «ΝΕΑ», πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει οι δανειστές για την εισπραξιμότητα του φόρου από τις Εφορίες θα καμφθούν. Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει αρχικό στόχο την είσπραξη του 80% των εσόδων που θα βεβαιωθούν από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι για να πληρωθεί η επιταγή του νέου Μνημονίου για έσοδα 2,9 δισ. ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα πρέπει να βεβαιωθούν συνολικά έσοδα 3,6 δισ. ευρώ.
Αρμόδια στελέχη υποστηρίζουν πως ο στόχος του 80% δεν είναι φιλόδοξος. Οπως τονίζουν, ο νέος φόρος θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις. Ετσι, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο θα επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με σήμερα. Επίσης, υπογραμμίζουν πως ακόμη και αν η εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων προσεγγιστεί με την αντίστοιχη του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το αποτέλεσμα είναι και πάλι ενθαρρυντικό.

Τα έσοδα απο τον ΦΑΠ.

Πάντως, από την πλευρά τους οι δανειστές θεωρούν πως η μέση εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα κινηθεί κοντά στο 70%. ΔΝΤ και ΕΕ εκτιμούν πως με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, πιο ασφαλής δείκτης για την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θεωρούνται τα έσοδα από τον ΦΑΠ 2011 και 2012. Αλλά τα απολογιστικά στοιχεία για τους φόρους αυτούς δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ακόμη, παρότι αναγνωρίζουν πως τα έσοδα από εντός σχεδίου ακίνητα, καταστήματα και οικόπεδα θα είναι ικανοποιητικά, εκτιμούν πως για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι εισπράξεις δεν θα είναι ανάλογες των εκτιμήσεων.

Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μεταβάλει τους υφιστάμενους υπολογισμούς του, καθώς θα απαιτηθεί πλέον η βεβαίωση 4,1 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο, ήτοι 500 εκατ. ευρώ περισσοτέρων. Αυτή η αλλαγή θα οδηγήσει στη μεταβολή της κλίμακας των 33 ζωνών που έχει καταρτίσει το υπουργείο και η οποία προβλέπει επιβαρύνσεις από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παραδείγματα
Σήμερα ο ιδιοκτήτης ακινήτου 120 τετραγωνικών μέτρων που οικοδομήθηκε το 2004 και βρίσκεται σε περιοχή που η αντικειμενική τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 1.001 και 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πληρώνει χαράτσι 720 ευρώ, ήτοι το κόστος ανά τετραγωνικό ανέρχεται σε 12 ευρώ. Με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο ίδιος ιδιοκτήτης θα πληρώσει 504 ευρώ, ήτοι 4,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή θα καταβάλει 216 ευρώ λιγότερα. Ιδιοκτήτης ακινήτου 100 τετραγωνικών μέτρων που οικοδομήθηκε το 2002 και βρίσκεται σε περιοχή που η αντικειμενική τιμή ζώνης είναι στα 520 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο πληρώνει σήμερα χαράτσι 368 ευρώ, δηλαδή 9,20 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο ίδιος ιδιοκτήτης θα πληρώσει 270 ευρώ, ήτοι 2,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή θα καταβάλει 98 ευρώ λιγότερα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου