Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τα "κόλπα" του Σ.Δ.Ο.Ε. για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους

Τα "κόλπα" του Σ.Δ.Ο.Ε. για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους

Δυο πρακτικές που αυξάνουν κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των ελέγχων για έκδοση αποδείξεων εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος: αιφνιδιασμός και επεμβάσεις ελεγκτών που προέρχονται από άλλη περιοχή.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το ΣΔΟΕ ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος του έργου της φορολογικής συμμόρφωσης της αγοράς μετά την αποδοχή από την τρόικα τοy ελληνικού αιτήματος για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει τελεσίγραφο από τους δανειστές ότι σε περίπτωση που χαθούν πολύ περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ έσοδα λόγω της μείωσης του συντελεστή τότε ο ΦΠΑ θα επιστρέψει στο 23% και θα χαθεί ελληνικό επιχείρημα για άλλες μειώσεις φόρων στο μέλλον.

Οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι όχι μόνο περισσότεροι αλλά και πιο αποτελεσματικοί. Το βασικό ζήτημα που αντιμετώπιζαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των ελέγχων ήταν ότι με την άφιξή τους στο λιμάνι του νησιού που επισκέπτονταν για έλεγχο όλοι οι επαγγελματίες ενημερώνονταν σε χρόνο - μηδέν για τους ελέγχους με αποτέλεσμα να εκδίδουν όλοι αποδείξεις και ο έλεγχος να μην φέρνει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η λύση που προκρίθηκε για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα ήταν η συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Οι ελεγκτές δεν αποβιβάζονται πλέον μόνο με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι, αλλά και εμφανίζονται αιφνιδιαστικά στις παραλίες με τα ταχύπλοα και τα φουσκωτά του Λιμενικού. «Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία δεν έχουν το χρόνο να εκδώσουν αποδείξεις για όλα τα τραπέζια που άφησαν χωρίς απόδειξη», λέει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ. «Επίσης, με αυτόν τον τρόπο δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε ένα νησί για ημέρες. Κάνουν τον έλεγχο για μερικές ώρες σε μια παραλία και μετά από λίγο χρόνο μπορούν να βρεθούν στην παραλία άλλου κοντινού νησιού για έλεγχο».

Το δεύτερο «κόλπο» που εφαρμόζουν στο ΣΔΟΕ για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους είναι η αποστολή των ελεγκτών σε διαφορετικές περιοχές από αυτές στις οποίες υπηρετούν. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να αντιμετωπισθούν οι «κίνδυνοι» που δημιουργεί η «εντοπιότητα», όπως είναι η ειδοποίηση των ελεγχόμενων από ελεγκτές για τους επικείμενους ελέγχους αλλά και οι «συναλλαγές» κάτω από το τραπέζι. «Οι ελεγκτές από την Αρκαδία πηγαίνουν για ελέγχους στην Κρήτη και οι ελεγκτές από την Κοζάνη πηγαίνουν για τη διενέργεια ελέγχων στη Θεσσαλονίκη», λέει το ίδιο στέλεχος του ΣΔΟΕ.

Η διενέργεια ελέγχων σε περιοχή διαφορετική από αυτήν που υπηρετούν οι ελεγκτές θεσπίστηκε νομικά ως δυνατότητα από το 2009 αλλά τώρα γίνεται ευρεία χρήση της. Λόγω των παραπάνω τεχνικών στο ΣΔΟΕ υποστηρίζουν ότι έχει αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των ελέγχων για την  έκδοση αποδείξεων. Τα στοιχεία που δίνει κατά καιρούς στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ στηρίζουν αυτήν την άποψη. Υπάρχουν πλέον περιοχές όπου το σύνολο των επιχειρήσεων που ελέγχονται εντοπίζεται να μην εκδίδει αποδείξεις. «Ο λόγος είναι ότι οι ελεγκτές εμφανίζονται εκεί που δεν τους περιμένουν», λένε στο ΣΔΟΕ.

Πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου