Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Βραχυκύκλωμα στις εφορίες για εισοδήματα και τεκμήρια -Ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες

Βραχυκύκλωμα στις εφορίες για εισοδήματα και τεκμήρια -Ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες


Σε «γολγοθά» χωρίς τέλος εξελίσσεται πλέον η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, λόγω του πλήθους των «νεωτερισμών» που εισήγαγε φέτος βιαστικά, χωρίς καμία κατάλληλη προετοιμασία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η «ιδέα» της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να πραγματοποιούνται αυτόματα, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την επαλήθευση των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων, των παρακρατηθέντων φόρων και των εκπιπτόμενων δαπανών που δηλώνουν πολλοί φορολογούμενοι, καθώς και η απόφαση του υπουργείου να υποχρεωθούν φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι ενήλικες φορολογούμενοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις έχουν ως συνέπεια να υποβληθούν σε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία πάνω από 1,7 εκατομμύρια πολίτες.

Συγκεκριμένα:


1) Τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι που έχουν κληθεί ή πρόκειται να κληθούν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες εφορίες για έλεγχο στα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων θα παραλάβουν πλέον τα εκκαθαριστικά σημειώματα από τον Οκτώβριο και μετά, καθώς οι υπάλληλοι που διενεργούν τόσο πολλούς ελέγχους δεν έχουν αυτή τη στιγμή καθόλου χρόνο στη διάθεσή τους να προβούν άμεσα και σε χειρόγραφη εκκαθάριση ενός τόσο μεγάλου αριθμού δηλώσεων, όπως τους έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών, με σχετική πρόσφατη εγκύκλιό του. Συνεπώς, όσοι από τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ελεγχθεί ή πρόκειται να ελεγχθούν ως προς τα δικαιολογητικά των δηλώσεών τους παραλάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ τους επιπλέον φόρους που θα προκύψουν, ενώ όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς δικαιούνται τα νέα επιδόματα τέκνων θα τα εισπράξουν πλέον στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους ή ακόμη και στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους!

Οι φορολογούμενοι που έχουν κληθεί στις ΔΟΥ για έλεγχο των δικαιολογητικών είναι κυρίως:

-       Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από δελτία παροχής υπηρεσιών. 

-       Μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

-       Οσοι έχουν δηλώσει πολύ μεγάλα ποσά εκπιπτόμενων δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής κ.ά. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν σαν αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλό.

-       Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.

2) Αλλοι 500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τις φορολογικές τους δηλώσεις, δεν έχουν ακόμη παραλάβει εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έβαλε στην άκρη τις δηλώσεις τους, επειδή, μετά τις αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που διενήργησε, διαπίστωσε σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά των καθαρών αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα στοιχεία που δήλωσαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις οριστικές δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και τις βεβαιώσεις αποδοχών. Το πότε θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών παραμένει άγνωστο, καθώς η ΓΓΠΣ δεν έχει ακόμη λάβει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει την περιπτωσιολογία των συγκεκριμένων δηλώσεων. Οι δηλώσεις των φορολογούμενων αυτών αναμένεται να εκκαθαριστούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση με συνέπεια όσοι από αυτούς θα λάβουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα να υποχρεωθούν να καταβάλουν τους φόρους που θα προκύψουν εφάπαξ και όσοι από αυτούς δικαιούνται των νέων επιδομάτων τέκνων να τα εισπράξουν στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους!

3) Τουλάχιστον 1.000.000 άνεργοι και λοιποί φτωχοί φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, οι οποίοι κανονικά δεν θα έπρεπε να πληρώσουν φέτος φόρο εισοδήματος, καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα χαράτσια καθώς τα εισοδήματά τους προσδιορίζονται, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ, λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί, για να απαλλαγούν από τα εξωπραγματικά «χαράτσια» που τους επιβάλλει αυτόματα η ΓΓΠΣ με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, θα πρέπει να μεταβούν μαζικά στις αρμόδιες εφορίες για να υποβάλουν αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά εκείνοι κρίνουν ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποδείξουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι πενιχρά, ώστε να πείσουν τους εφόρους ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προσδιορίστηκαν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης «δεν υπάρχουν»! Μέχρι να φέρουν σε πέρας αυτές τις χρονοβόρες και απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα περάσουν πολλοί μήνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αιτήσεις αναμένεται να απορριφθούν από τους εφόρους λόγω υποβολής ελλιπών δικαιολογητικών. Στο μεταξύ, σε κάθε περίπτωση, λόγω της πολύ μεγάλης καθυστέρησης με την οποία θα διεκπεραιωθούν οι υποθέσεις αυτές, οι προθεσμίες πληρωμής των τεκμαρτών χαρατσιών θα έχουν εκπνεύσει και οι εξωπραγματικές αυτές οφειλές θα έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Tην ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγελαφικά, το υπουργείο Οικονομικών καλεί πάνω από 5 εκατομμύρια πολίτες να «επικαιροποιήσουν» τα στοιχεία των εκτάσεων γης που κατέχουν σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων συμπληρώνοντας πλήθος νέων δεδομένων σε μια ειδική εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 του έτους 2013 που έχει ήδη ανοίξει στον ιστότοπο www.taxisnet.gr. Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλουτίσει με νέα πληροφοριακά δεδομένα το ηλεκτρονικό «περιουσιολόγιο» που έχει δημιουργήσει με βάση τα στοιχεία των εντύπων Ε9 των προηγούμενων ετών (2005-2012), ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από το επόμενο έτος.

Τα πρόσθετα στοιχεία που καλείται να δηλώσει ο φορολογούμενος, για κάθε εδαφική έκταση εκτός σχεδίου, είναι:

α) Ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ),  εφόσον ένα ή περισσότερα από τα δηλωθέντα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης.

β) Εάν το ακίνητο είναι ή όχι ηλεκτροδοτούμενο. 

γ) Ο «αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=39032
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου