Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Αποδείξεις: Κληρώσεις, φοροεκπτώσεις και πιστωτικές κάρτες

Αποδείξεις: Κληρώσεις, φοροεκπτώσεις και πιστωτικές κάρτες


Του Σπύρου Δημητρέλη
Όλα τα σενάρια για τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων πρόκειται να βάλει αυτήν την εβδομάδα στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Κληρώσεις,φόρο-εκπτώσεις, χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και στοχευμένα κίνητρα από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους είναι ορισμένα από τα βασικά σενάρια που θα εξετασθούν σε ευρεία σύσκεψη η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στο υπουργείο Οικονομικών.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που μίλησε στο Capital.gr επισήμανε ότι στη σύσκεψη θα παρουσιασθούν όλες οι προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου προκειμένου να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις που θα τεθούν υπόψη της τρόικας μετά την άφιξή της στα μέσα Σεπτεμβρίου. Το ίδιο στέλεχος επισήμανε ότι η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση του μέτρου με την υφιστάμενη μορφή του, κάτι που άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στο κείμενο το νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, στο πλαίσιο της παροχής φορολογικών κινήτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η τρόικα είναι διατεθειμένη να συζητήσει κάποια νέα μορφή του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων που δεν θα προκαλεί άσκοπη γραφειοκρατία στο φορολογικό σύστημα και στους καταναλωτές και θα καταπολεμά τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σενάρια που θα εξετασθούν είναι:

- η θέσπιση κινήτρων με τη μορφή της έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος για τη λήψη αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους). Σε αυτήν την μορφή το μέτρο θα προσφέρει έκπτωση φόρου μεγαλύτερη από το αντίστοιχο ποσοστό ΦΠΑ (13% ισχύει στις υπηρεσίες συντήρησης οικοδομών) προκειμένου να έχει πραγματικό όφελος ο καταναλωτής να ζητήσει αποδείξεις.

- η παροχή κινήτρων για συλλογή αποδείξεων με τη μορφή των κληρώσεων δώρων. Πρόκειται για μέτρο που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες κυρίως της Ασίας (π.χ. Κίνα) όπου οι φορολογούμενοι για κάθε απόδειξη που λαμβάνουν αποκτούν έναν κλήρο συμμετοχής σε κληρώσεις δώρων και μετρητών.

- τα ποσά των αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα διπλασιάζονται και θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα των καταναλωτών.

- θέσπιση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κατά τις συναλλαγές των καταναλωτών. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώνουν με πλαστικό χρήμα και λαμβάνουν απόδειξη θα έχουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος στο τέλος κάθε έτους ύψους 2-3% επί της αξίας των αγορών τους.

Το νομοσχέδιο των φορολογικών κινήτρων που πρόκειται να έρθει στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει, εκτός από τη νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων, και τα νέα φορολογικά κίνητρα για την πραγματοποίηση επενδύσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου