Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΕΕΑ: Η άρση πλειστηριασμών θα φέρει κοινωνική έκρηξη

ΕΕΑ: Η άρση πλειστηριασμών θα φέρει κοινωνική έκρηξη

Τραγικό σφάλμα χαρακτηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη.

Για ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη προειδοποιεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.ΕΕΑ: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία ή που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που τους είναι πλέον δύσκολο να ζουν με αξιοπρέπεια.
Το Επιμελητήριο τονίζει επίσης ότι δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται ανεκτά φαινόμενα περιπτώσεων δανειοληπτών που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, επιλέγουν συνειδητά να μην είναι συνεπείς στις οφειλές τους, και επισημαίνει ότι είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων αρχών να τους εντοπίσουν και να τους συνετίσουν.
Η ανακοίνωση του Επαγγελματικού επιμελητηρίου:
«Παρατηρώντας το τελευταίο διάστημα ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, κάτι που δυστυχώς δεν διαψεύδεται επισήμως από κανέναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, φοβούμαστε ότι η Πολιτεία ετοιμάζεται να προβεί σε ένα τραγικό σφάλμα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας οφείλει να προειδοποιήσει ότι σε μία τέτοια πιθανή επίδειξη κυβερνητικής αναλγησίας, θα χαθεί κάθε ίχνος κοινωνικής συνοχής.
Μπορεί οι πιέσεις των εκπροσώπων των δανειστών να είναι ασφυκτικές, όμως η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει πρώτα και πάνω από όλα, την ελληνική κοινωνία που εδώ και χρόνια βιώνει καθημερινά και με εξαιρετικά σκληρό τρόπο τις συνέπειες μίας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Μίας κρίσης που δεν δημιούργησαν ούτε οι μικρομεσαίοι, ούτε οι οικογενειάρχες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά "στον δρόμο".
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά να λάβει υπόψη του τις τραγικές συνέπειεςπου θα επιφέρει το άνοιγμα των πλειστηριασμών, στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται ανεκτά φαινόμενα περιπτώσεων δανειοληπτών που, ενώ έχουν τη δυνατότητα, επιλέγουν συνειδητά να μην είναι συνεπείς στις οφειλές τους.
Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων αρχών να τους εντοπίσουν και να τους συνετίσουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας ανθρώπων που βιώνουν την ανεργία ή που είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, που τους είναι πλέον δύσκολο να ζουν με αξιοπρέπεια.
Θεωρούμε αδιανόητο να προκαλείται συνεχώς αναστάτωση σε κοινωνικούς φορείς και πολίτες, για θέματα που οφείλει να επιλύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κεντρική Αρχή κάθε ευνομούμενου κράτους».
Σε δήλωση του, ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γιάννης Ρεκλείτης επισημαίνει: «Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τις απειλές του ΟΑΕΕ για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συναδέλφων μας που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Τώρα ακούμε για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ακόμα και για ακίνητα πρώτης κατοικίας. Δηλαδή, μετά τους επαγγελματίες μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων, η ίδια η ελληνική οικογένεια.
Φοβάμαι ότι στην είδηση των πρώτων νοικοκύρηδων που θα βρεθούν στο δρόμο, θα ξεσπάσει αυτό που όλες οι κυβερνήσεις της κρίσης απεύχονταν. Γενικευμένη κοινωνική έκρηξη! Δεν νομίζω ότι πρωτοτυπώ με αυτήν την άποψη, καθώς την ίδια εξέφρασαν ήδη διάφοροι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Άρα, όσοι καλούνται να αποφασίσουν για αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, δεν πρέπει να παραγνωρίσουν τις συνέπειες που θα έχει μία τέτοια κίνηση στην ίδια την κοινωνία αλλά και στην κτηματαγορά που δεν θα αποφύγει το "κραχ" με την ξαφνική υπερπροσφορά τόσων ακινήτων. Οφείλουν λοιπόν να δουν με ιδιαίτερη ευαισθησία και σοβαρότητα ένα τόσο "λεπτό" θέμα.
Και νομίζω ότι έχουν όλα τα εργαλεία να δουν ποια δάνεια δεν εξυπηρετούνται και γιατί, ώστε να κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για όσους πραγματικά επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να γλυτώσουν τις οφειλές τους. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, πρέπει να κυριαρχήσει η σύνεση».
http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1127351/eea-h-arsh-pleisthriasmon-tha-ferei-koinonikh.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου