Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Στο νήμα 600.000 φορολογικές δηλώσεις, βαριά τιμωρία για τους εκπρόθεσμους

Στο νήμα 600.000 φορολογικές δηλώσεις, βαριά τιμωρία για τους εκπρόθεσμους


ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ
Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει
“Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ
ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Στο νήμα 600.000 φορολογικές δηλώσεις, βαριά τιμωρία για τους εκπρόθεσμους
Στο νήμα θα υποβληθούν (αν καταστεί δυνατό) οι 600.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι οποίες απομένουν για να ολοκληρωθεί το φετινό «θρίλερ» της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων.
Τυπικά, η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους ως τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας στις 2 Σεπτεμβρίου.
Το επόμενο... λεπτό μετά τις 8.00 το πρωί της Δευτέρας χιλιάδες φορολογούμενοι θα θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και θα κληθούν (αν δεν αλλάξει κάτι) να πληρώσουν επιπλέον φόρους και πρόστιμα σημαντικού ύψους.
Σημειώνεται ότι ο αρμόδιος Γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι όλες οι δηλώσεις μετά τις 30 Αυγούστου (ουσιαστικά μετά τις 8.00 το πρωί στις 2 Σεπτεμβρίου) θα θεωρούνται εκπρόθεσμες.
Βαριά φορο-τιμωρία περιμένει όσους δεν προλάβουν να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους:
1. Χάνεται το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ καθώς δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που συγκεντρώθηκαν το 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και επιπλέον θα του επιβληθεί και πρόστιμο 10% για το ποσό αποδείξεων που δεν δηλώθηκε. Ουσιαστικά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετήσιου εισοδήματός, δηλαδή επιπλέον φόρο 2,5% επί του εισοδήματός του.
-Δεν θα αναγνωριστεί έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κατά ποσοστό 10% των ετήσιων δαπανών π.χ. για ενοίκια κύριας κατοικίας, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές.
Οι περισσότερες από αυτές τις εκπτώσεις αυτές βεβαίως δεν χορηγούνται πλέον στο ακέραιο. Για παράδειγμα η έκπτωση του 10% επί των ενοικίων περιορίζεται στα 100 ευρώ, ενώ των ασφαλίστρων ζωής στα μόλις 120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Υψηλότερα είναι τα όρια για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και τις δωρεές.
-Το ποσό του φόρου για πληρωμή θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Αν δεν προκύπτει φόρος ή προβλέπεται επιστροφή θα επιβάλλεται πρόστιμο από 117 έως 1.170 ευρώ. Η συνήθης πρακτική είναι το λεγόμενο «αυτοτελές πρόστιμο» που επιβάλλεται να είναι το χαμηλότερο, δηλαδή αυτό των 117 ευρώ, το οποίο με τον «συμβιβασμό» που επέρχεται με την εφορία πέφτει στα 39 ευρώ.
ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου