Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Έρχονται νέο ασφαλιστικό και εργασιακό

Έρχονται νέο ασφαλιστικό και εργασιακό
Με διαδικασίες-εξπρές ετοιμάζονται και οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση
29 Αυγ 2013 - 08:30
Picture 0 for Έρχονται νέο ασφαλιστικό και εργασιακό
Το επικείμενο νέο πακέτο χρηματοδότησης της χώρας, για το οποίο πλέον, όλοι, ακόμη και οι πιο σκληροί Γερμανοί πολιτικοί παράγοντες, μιλούν ανοικτά, δίνει νέα τροπή στην επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, και δη στο υπουργείο Εργασίας. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το νέο δημοσιονομικό κενό και η ανάγκη ενός νέου δανείου δίνει στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου άλλη διάσταση. Δεν αρκεί, εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, ένα απλό Ο.Κ. αναφορικά με τα προαπαιτούμενα, τα οποία άλλωστε και από μόνα τους δεν είναι εύκολα στην εφαρμογή τους, αφού οδηγούν σε μείωση συντάξεων, μείωση μισθών και αύξηση των απολύσεων...
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να θέσει στην επίσκεψη του Σεπτεμβρίου τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή του νέου πακέτου, με τις διαρθρωτικές αλλαγές σε εργασιακό και Ασφαλιστικό να έχουν κεντρικό ρόλο. 
 
Ήδη, στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ετοιμάσει το πόρισμα για το εφάπαξ και αναμένονται οι τελικές πινελιές για τις δύο υπουργικές αποφάσεις που βάζουν μαχαίρι έως και 30% στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ. 
 
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοιμάζουν πυρετωδώς την πρόταση για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, συνδέοντας τη μείωση, αρχικά, με τη ρύθμιση χρεών. Στην πράξη, δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μόνον οι εργοδότες που αφενός πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές, αφετέρου δεν χρωστούν ή έχουν ρυθμίσει και πληρώνουν δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες. 
 
Το νέο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι άλλη μια από τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ολοκληρώσει η χώρα μας μέσα στον Σεπτέμβριο, με τις υπηρεσίες στο ΙΚΑ να «τρέχουν» να προλάβουν, ώστε το ΚΕΑΟ να λειτουργήσει εντός χρονοδιαγράμματος. 
 
Με διαδικασίες-εξπρές ετοιμάζονται και οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλά πλέον δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας μιας ακόμη επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, η οποία θα πιάσει δουλειά τον Σεπτέμβριο. 
 
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η «διευθέτηση» του προβλήματος στον ΟΑΕΕ, η εφαρμογή της μνημονιακής επιταγής για αντιστοίχηση των εισφορών στις παροχές, στα πρώην «ευγενή» ταμεία κύριας ασφάλισης που θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των συντάξεων, η τύχη των επικουρικών και η περικοπή των εφάπαξ είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της επιτροπής. 
 
Αλλαγές αναμένονται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων και στα εργασιακά. Σχεδόν έτοιμη είναι και η έκθεση που καταγράφει τις διεθνείς πρακτικές αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και πώς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις εκτός επιτρεπόμενου ορίου. 
 
Η έκθεση αυτή θα δείξει στην πράξη και τις αλλαγές που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του χρόνου. 
 
Παρακαταθήκη για το μέλλον και τις νέες δομικές παρεμβάσεις στα εργασιακά θεωρείται η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί η δυνατότητα μετατροπής των ετήσιων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, υπό προϋποθέσεις. Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οι διαδικασίες της «προσωρινής απασχόλησης» πρόκειται να συμπεριλάβουν και τις αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου