Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ποινικές διώξεις και δήμευση περιουσίας φοροφυγάδων

Ποινικές διώξεις και δήμευση περιουσίας φοροφυγάδων

Ποινικές διώξεις και δήμευση περιουσίας φοροφυγάδων

«Τέλος» στους συμβιβασμούς και στη μείωση των προστίμων για όσους «ξεχνούν» να υποβάλουν δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους τους, αλλά και άμεση δήμευση της περιουσίας των φοροφυγάδων που θα παίρνουν το δρόμο της φυλακής χωρίς αναστολή προβλέπουν ορισμένες από τις «δρακόντειες» ποινές του νέου νόμου που σχεδιάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, με στόχο τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνησης «βρόμικου» χρήματος δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, οι παραβάτες θα οδηγούνται αμέσως στη φυλακή, δεν θα έχουν δυνατότητα συμβιβασμού, τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, θα δημεύονται άμεσα και θα μπαίνουν ενέχυρο, ώστε το Δημόσιο να εισπράττει σε σύντομο χρονικό διάστημα τα… χρωστούμενα.

Με βάση τα νέα μέτρα που σχεδιάζεται να θεσπιστούν, το «οπλοστάσιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού του κράτους ενισχύεται, αφού μεταξύ άλλων θα προβλέπονται τα εξής:

* Οι διοικητικοί συμβιβασμοί, αλλά και η παροχή ευνοϊκών κινήτρων, όπως π.χ. δόσεις, μείωση προστίμων, προσαυξήσεων κ.ά., για τους φορολογουμένους που θα εντοπιστούν να μην έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις και να μην έχουν αποδώσει αναλογούντες ή παρακρατούμενους φόρους, σταματούν αυτόματα από τη στιγμή που τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου νόμου. Από την άλλη πλευρά, ο πρόσθετος φόρος δεν θα μειώνεται, ενώ δεν θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις του κύριου και του πρόσθετου φόρου στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφορούν φόρο εισοδήματος, περιουσίας, μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, καθώς και φόρους κατανάλωσης.

* Θα δημεύεται εντός 24ώρων η κινητή και ακίνητη περιουσία όσων συλλαμβάνονται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, αλλά και για ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», καθώς καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να περάσουν και 10 χρόνια για να προχωρήσουν οι δημεύσεις, αφού θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη – τελεσίδικη απόφαση των δικαστηρίων.

* Για παραβάσεις «ηπιότερης» μορφής θα μπαίνουν σε ενέχυρο τα κινητά και ακίνητα των συλληφθέντων για φοροδιαφυγή, με στόχο το Δημόσιο να αποφεύγει χρονοβόρες διαδικασίες και να μπορεί ταχύτατα να προχωρά στην παρακράτηση χρηματικών ποσών έναντι του οφειλόμενου φόρου ή του χρέους του φορολογουμένου. Θα πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί ότι μόνο στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δικαιωθεί τελεσίδικα από τα δικαστήρια θα του επιστρέφονται τα χρήματα και μάλιστα, εντόκως.

* Δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα οι ποινικές διώξεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διακίνηση «βρόμικου» χρήματος, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι παραβάτες που συλληφθούν δεχθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του πρόσθετου φόρου που τους έχει βεβαιωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν οι παραβάτες προσφύγουν στα δικαστήρια δεν θα γλιτώνουν από τη φυλακή, αφού η ποινή δεν θα αίρεται.

Υπενθυμίζεται ότι στο «στόχαστρο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού έχουν μπει και όσοι έχουν χρέη άνω των 10.000 ευρώ, αφού οι εφορίες «ξεσκονίζουν» τις σχετικές λίστες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν τα πρώτα ραβασάκια στους οφειλέτες.

Στα αζήτητα 14,4 δισ.  ευρώ

Το εντυπωσιακό ποσό των 14,4 δισ. ευρώ, από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που έχουν ήδη καταλογιστεί, «λιμνάζει» στις αίθουσες των δικαστηρίων, όταν καθημερινά πλέον «φουντώνει» η συζήτηση σε όλη την Ευρωζώνη για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας μετά το 2014, το οποίο θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ. Αυτό αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι το εν λόγω ποσό αφορά φορολογικά και τελωνειακά πρόστιμα, τα οποία αν και βεβαιώθηκαν και οριστικοποιήθηκαν από τα δικαστήρια, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να τα οδηγήσει στα δημόσια ταμεία, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας.

Ειδικότερα, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη πρόστιμα ύψους 14,4 δισ. ευρώ και από αυτά στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 742.348.789 ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 5,14% του συνόλου. Από την άλλη πλευρά, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν ακόμη για εκδίκαση πάνω από 114.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες οι 32.500 περίπου αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες για παραβάσεις στο ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι από τις υποθέσεις αυτές:

* οι 27.935 αφορούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 599.071.291 ευρώ.

* οι 1.918 αφορούν ποσά από 150.001 έως 300.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 408.207.949 ευρώ.

* οι 1.773 αφορούν ποσά από 300.001 έως 1.000.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 928.981.309 ευρώ.

* οι 915 υποθέσεις αφορούν ποσά άνω του 1.000.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 6,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου