Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ποιοι κλάδοι ποντάρουν στο… δολάριο

Ποιοι κλάδοι ποντάρουν στο… δολάριο

Σε ποιους τομείς επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των αμερικανικών κεφαλαίων και γιατί «αργούν» τα deals. Οι συζητήσεις για ενέργεια, το ενδιαφέρον για Eurobank και Γενική και το κουβάρι των τηλεπικοινωνιών. Τα «αγκάθια».

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς συναντούσε στη Νέα Υόρκη 20 ανώτατα στελέχη αμερικανικών εταιρειών, private equity και hedge funds, κλιμάκιά τους, για άλλη μία φορά, βρίσκονταν στην Αθήνα συζητώντας επιχειρηματικές συμφωνίες.Ποιοι κλάδοι ποντάρουν στο… δολάριο
Τον τελευταίο έναν χρόνο στελέχη hedge funds, όπως τα Third Point, Baupost, Fairfax, WL Ross, έχουν κάνει την Αθήνα δεύτερο σπίτι τους, συζητώντας συγκεκριμένες περιπτώσεις επενδύσεων. Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής τους έχουν συναντηθεί αρκετές φορές με τον πρωθυπουργό, με κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Όμως, παρά την ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα μετριούνται στα δάχτυλα του χεριού.
Η είσοδος του Third Point στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean και της Dolphin Capital και η συμφωνία της Fairfax με τη Eurobank για τη Eurobank Properties αποτελούν τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις.
«Τα hedge funds συζητούν πολύ, αλλά, προς το παρόν, επενδύουν με το σταγονόμετρο», δηλώνουν στο Euro2day.gr τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η έλευση των δολαρίων σκοντάφτει τόσο στους κινδύνους που αντιμετωπίζει ακόμη η χώρα, όσο και στην αργή προσαρμογή των επενδυτικών κεφαλαίων στα νέα δεδομένα της μετά Lehman Brothers εποχής.
Το μεγαλύτερο αγκάθι, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ο κίνδυνος να κριθεί από το ΔΝΤ μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και το Ταμείο να σταματήσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Η κόντρα ΔΝΤ - Ε.Ε. για την ανάγκη νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με την επιμένουσα ύφεση, ρίχνει χρονικά πίσω ακόμη και συμφωνίες που θεωρητικά έχουν κλείσει.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η καθυστέρηση της θετικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα πρόσφατα πάγωσε πρακτικά ένα - δύο deals, τα οποία βρίσκονταν σε ώριμο στάδιο συζητήσεων, καθώς έπρεπε να επανεξετασθούν από βασικούς μετόχους και πελάτες τα νέα δεδομένα.
«Το καλό είναι ότι επιμένουν να αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις όμως στη ροή των άμεσων επενδύσεων τείνουν να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις», σημειώνουν οι συνομιλητές μας, θυμίζοντας ότι πέραν του έμπρακτου ενδιαφέροντος για το real estate, οι Αμερικανοί πρακτικά είναι απόντες από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Κατά τους ίδιους, ούτε τα επενδυτικά κεφάλαια δείχνουν να έχουν προσαρμοσθεί πλήρως στα νέα δεδομένα που επέφερε η διεθνής κρίση. Το γεγονός ότι επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν μέσω δανεισμού ως και το 100% της επένδυσής τους είναι χαρακτηριστικό της ακαμψίας τους, γεγονός που προκάλεσε περιπέτειες ακόμη και σε κλεισμένες συμφωνίες. Επιπρόσθετα, ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας επένδυσης (περίπου 5ετία) ίσως είναι μικρός για τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Ποιοι ξένοι είναι πιο ζεστοί για την Ελλάδα

Από τις επαφές του τελευταίου ενός έτους είναι πλέον σαφές ότι για την Ελλάδα ενδιαφέρονται περισσότερο ζεστά συγκεκριμένα hedge funds, όπως τα Baupost, Paulson, WL Ross, Fairfax, York Capital, Eaglevale και Falcon.
Στον αντίποδα, παραδοσιακοί παίκτες όπως τα private equity funds (Blackstone, Fortress, Carlyle Group, Rhone Capital) παρακολουθούν από απόσταση την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες μέσω της παραδοσιακής οδού της επενδυτικής τραπεζικής και για κλάδους ή εταιρείες με καλά θεμελιώδη στοιχεία και κυρίως με διεθνή παρουσία.
Η τρίτη κατηγορία είναι επενδυτικά κεφάλαια που κατέχονται από Ελληνοαμερικανούς επενδυτές (π.χ. Calamos, Kynikos, Thomas Lee Partners), διαθέτουν μικρότερο υπό διαχείριση ενεργητικό, αλλά επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το trend, έχοντας το πλεονέκτημα ότι γνωρίζουν -θεωρητικά- περισσότερο την ελληνική αγορά.

Tα deals που συζητιούνται στην ενέργεια

Οι κλάδοι που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι η ενέργεια, οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες.
Στην ενέργεια αναμένονται και οι πιο γρήγορες εξελίξεις καθώς υπάρχουν και δυνητικοί πωλητές και οι φήμες των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για νέα τοποθέτηση του Third Point αυτήν τη φορά σε ισχυρό εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο.
Οι εξελίξεις θα μπορούσαν να τρέξουν πιο γρήγορα αν ξεκινούσε η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και αιρόταν η προστασία των κρατικών μονοπωλίων.
Προς το παρόν, οι Αμερικανοί επενδυτές εστιάζουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους στον τομέα της έρευνας και της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς οι συμβάσεις που συνάπτονται είναι απόλυτα σαφείς και δεσμεύουν τις δύο πλευρές για τουλάχιστον 25 χρόνια.
Έτσι δεν είναι τυχαίο που η μόνη γνωστή επένδυση αμερικανικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια είναι αυτή του Third Point με 60 εκατ. δολάρια στην ελληνικών συμφερόντων Energean Oil and Gas, η οποία ελέγχει τα πετρέλαια του Πρίνου.

Το ενδιαφέρον για τη Eurobank και τη Γενική

Στις τράπεζες, υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια για τη Eurobank αλλά και για τη μετεξέλιξη της Γενικής σε επενδυτική τράπεζα.
Για τη μεν Eurobank υπήρξαν, όπως αποκάλυψε η στήλη Χαμαιλέων, εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τη Fairfax αλλά και από το σχήμα Rothschild, Eaglevale, J. Rothchild, ενώ στην ΑΜΚ της Γενικής ενδιαφέρονται να εισέλθουν αρκετά hedge funds που είτε είναι μέτοχοι της Πειραιώς (Baupost, Third Point, York Capital, Paulson) είτε όχι (Fairfax).
Το θέμα της Eurobank αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός τόσο με τους εκπροσώπους των επενδυτικών κεφαλαίων, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Το κουβάρι στις τηλεπικοινωνίες

Ούτε όμως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα  φαίνεται ότι αφήνει αδιάφορους τους Αμερικανούς επενδυτές που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν ευκαιρίες εν όψει και της συγκέντρωσης σε λιγότερα, αλλά ισχυρότερα σχήματα, που έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι κινήσεις με επίκεντρο τη Forthnet  το προηγούμενο διάστημα αποτελούν την αρχή μόνο του νέου γύρου συγκέντρωσης των τηλεπικοινωνιών σε σχήματα που θα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες "fourth play" με σταθερή και κινητή τηλεφωνία, υπηρεσίες ίντερνετ αλλά και τηλεοπτικής ψυχαγωγίας.  Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν επενδυτικά σχήματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού βλέπουν ότι η ελληνική αγορά μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου