Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Μικρό καλάθι... από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%

Μικρό καλάθι... από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%
Του Γιαννη Ελαφρου
Ανεπαίσθητη στις τιμές των καταστημάτων εστίασης, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της, παραμένει η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 23% στο 13%. Eλάχιστα ήταν τα καταστήματα που μείωσαν τις τιμές και σε όσα πραγματοποιήθηκε αναπροσαρμογή, αυτή κινήθηκε από 5-8%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Ετσι, όλα δείχνουν ότι η μάχη για τη μείωση των τιμών στην εστίαση προς όφελος των καταναλωτών θα είναι αμφίρροπη, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που έστειλε αρχικά η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ.
Την Πέμπτη 1η Αυγούστου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, η εικόνα από τις πλατείες και τα στέκια με τις καφετέριες και τα καταστήματα με είδη ζύμης, καφέ κ.λπ. δεν αποτύπωνε ιδιαίτερες αλλαγές. Σε επίπεδο τιμών (και με αντίστοιχες πινακίδες ή και... πανό) κυριαρχούν οι προσφορές και οι μειώσεις τιμών από προηγούμενους μήνες, ενώ ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που είχαν προχωρήσει σε μειώσεις στους τιμοκαταλόγους τους λόγω της μείωσης του ΦΠΑ. Στις περιπτώσεις αυτές υπήρχε μία μείωση 10 λεπτών στον καφέ εσπρέσο (για παράδειγμα από 1,20 σε 1,10 ευρώ) ή στην τυρόπιτα.
Βεβαίως, το οικονομικό επιτελείο περιμένει την αντίδραση των μεγάλων αλυσίδων, των εστιατορίων και ταβερνών και των ξενοδοχείων. Πάντως, μικρές ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου -κι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους- θεωρούν ότι έχουν υποχρεωθεί να «καταπιούν» την αύξηση του ΦΠΑ, συρρικνώνοντας δραματικά την κερδοφορία τους και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια για μείωση τιμών. Η όποια μείωση στις τιμές της εστίασης, σε όσα καταστήματα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές, αναμένεται να κινηθεί λίγο πάνω από το 5%. Γι’ αυτό και η μπλε κάρτα που πιστοποιεί τη μείωση των τιμών και χορηγείται από τους συνδέσμους του κλάδου θα δίνεται σε όσα μαγαζιά έχουν αποδεδειγμένα ρίξει τις τιμές κατά τουλάχιστον 5% στα 3/4 των ειδών του τιμοκαταλόγου τους. Η μπλε κάρτα (που γράφει σε ελληνικά και αγγλικά «μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές. Είναι συμφωνία τιμής») είναι αποτέλεσμα του «Συμφωνητικού Μείωσης Τιμής», που υπέγραψαν οι ΓΣΕΒΕΕ, ΠΟΕΣΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΠΟΑ με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού. Η κάρτα μείωσης τιμών αναμένεται να δώσει ώθηση στη μείωση των τιμών, καθώς θα δημιουργεί θετικό κλίμα για όποιο κατάστημα την αποκτήσει, πιέζοντας άλλα μαγαζιά σε ανάλογη κίνηση. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ο ένας στους δύο εστιάτορες έχει δείξει ενδιαφέρον για την κάρτα. Μέχρι την Πέμπτη 1η Αυγούστου οι αιτήσεις που είχαν γίνει για την απόκτησή της είχαν φτάσει τις 7.000.
Το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα της δοκιμαστικής (μέχρι τον Δεκέμβριο 2013) μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εάν θα μπορεί να έχει πολύπλευρο θετικό αποτέλεσμα. Από τη μια πτώση των τιμών (έστω και μικρή), ικανοποίηση καταναλωτών και τουριστών, πρώτη μείωση φόρου, εν μέσω φοροκαταιγίδας. Ταυτόχρονα όμως η μείωση των κρατικών εσόδων από τον μειωμένο ΦΠΑ πρέπει να αναπληρωθεί από αυξημένη κατανάλωση και μεγαλύτερο ποσοστό έκδοσης αποδείξεων. Γι’ αυτό η μάχη της απόδειξης, ειδικά στον χώρο της εστίασης, παίρνει για το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος χαρακτήρα κρίσιμο. «Θες μειωμένο ΦΠΑ; Κόψε απόδειξη!», μοιάζει να είναι το σύνθημα. Γι’ αυτό πάνω από 1.400 άτομα έχουν διατεθεί στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Η κατάσταση βεβαίως δεν είναι καθόλου καλή. Στους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ από 16 έως και 22 Ιουλίου σε επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, ενοικιαζόμενες πολυτελείς κατοικίες και υπαίθριες αγορές, οι παραβάσεις ήταν μάλλον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 838 έλεγχοι και βρέθηκε ότι 409 επιχειρήσεις ήταν παραβάτες και μάλιστα όχι μόνο σε έναν τομέα. Καταλογίστηκαν 2.020 παραβάσεις, με την αποφυγή έκδοσης απόδειξης να είναι μία συνήθης πρακτική. Η παραβατικότητα σε ορισμένες περιοχές ήταν σχεδόν καθολική: Εύβοια 100%, Φωκίδα 80% Θήρα 79,31%, Πάρος 75,76%, ενώ πολύ υψηλή είναι και σε Λακωνία 71,27%, Ιο 66,67%, Αττική 60% και Κρήτη 56,83%. Θα γίνει κατορθωτή η αναστροφή μιας κατάστασης που έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου