Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Εως και τρία χρόνια στην αναμονή για σύνταξη !...

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Εως και τρία χρόνια στην αναμονή για σύνταξη !...

Σε άτυπη στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει τα ασφαλιστικά Ταμεία, με μεγάλους χαμένους τους υποψήφιους συνταξιούχους.
Όπως γράφει το  'Έθνος", η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου καθώς στοιβάζονται περίπου 360.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ. Έτσι ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της  πολυπόθητης απόφασης μπορεί να φθάσει μέχρι τρία χρόνια θέτοντας σε 

δοκιμασία, όπως είναι φυσικό, την υπομονή των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως μόνο στο ΙΚΑ εκκρεμούν τουλάχιστον 155.000 αιτήματα για κύρια και επικουρική σύνταξη. Στα υπόλοιπα Ταμεία είναι σε εκκρεμότητα περίπου 150.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές ενώ πάνω από 50.000 άτομα περιμένουν το εφάπαξ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε αρκετά υποκαταστήματα του ΙΚΑ αντιστοιχούν πάνω από 2.000 αιτήσεις για σύνταξη σε κάθε υπάλληλο !

Κάπως έτσι οι καθυστερήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ έχουν ως εξής:

Ως εκ τούτου η χορήγηση προσωρινής σύνταξης από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία δίνει οικονομική "ανάσα" στους ασφαλισμένους.

Στους ασφαλιστικούς φορείς το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και μία τριετία, ενώ πλέον έκανε "πρεμιέρα" και στο Δημόσιο.

Στα Ταμεία η προσωρινή σύνταξη απονέμεται από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και αποτελεί ονομαστικά το 80% περίπου τηυς παροχής από τον κύριο φορέα.



Εφάπαξ

Την ίδια ώρα ξεπερνούν τις 50.000 οι ασφαλισμένοι που περιμένουν την καταβολή του εφάπαξ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στο Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό πως 550 ασφαλισμένοι έχουνη πειθάνει χωρίς να προλάβει να πάρουν το βοήθημα.

- Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: Εκκρεμούν περίπου 35.000 αιτήσεις, που αναμένεται να φθάσουν τις 42.000 ως το τέλος του έτους, ενώ η έξτρα οικονομική ενίσχυση που δόθηκε πέρυσι θα έχει εξαντληθεί ως το Δεκέμβριο.

- ΔΕΗ: Σχεδόν δύο χρόνια πρέπει να περιμένουν οι ασφαλισμένοι για να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας ΔΕΗ. Στην αναμονή είναι περίπου 2.000 άτομα.

- ΟΣΕ: Τον ένα χρόνο αγγίζει η αναμονή και αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 450 αιτήσεις

- ΟΤΕ: Το εφάπαξ καταβάλλεται εντός τριμήνου απ' τη στιγμή που θα βγει η απόφαση της κύριας σύνταξης.

-ΤΑΠΙΤ: Μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του εφάπαξ για τους σφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα. Είναι χαρκατησιτικό πως στο πρωην ΤΑΞΥ η καθυστέρηση πια αγγίζει τον ένα χρόνο, καθώς είναι στην αναμονή 5.000 άτομα. Η αναμονή στο ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) έχει φθάσει τα τρία χρόνια καθώς η έκδοση του εφάπαξ είναι συνδεδεμένη με την έκδοση της επικουρικής σύνταξη, για την οποία είναι στην αναμονή 35.000 άτομα. Πάνω από 14 μήνες οι καθυστερήσεις για τους φαρμακοϋπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι στο μέταλλο περιμένουν 15 μήνες για το εφάπαξ. Στην αναμονή βρίσκονται 2.800 άτομα.

- ΤΕΑΠΑΣΑ: Στους έξι μήνες φθάνει η αναμονή και σοτυς δύο κλάδους Πρόνοιας. περίπου 400 άτομα στην αναμονή από τον τομέα της Αστυνομίας Πόλεων και άλλα 120 απ' αυτόν της Χωροφυλακής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου