Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Το νέο σενάριο για το φόρο ακινήτων

Το νέο σενάριο για το φόρο ακινήτων

Ποιες είναι οι διορθωτικές κινήσεις στο αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Αλλάζουν οι συντελεστές για τα οικόπεδα. Ανατροπές με τον συντελεστή πρόσοψης στα αγροτεμάχια. Αναλυτικά παραδείγματα.

Άρχισε να μπαίνει στην καρδιά του παζαριού η κυβέρνηση με την τρόικα, καθώς θα πρέπει γρήγορα να βρεθεί η οριστική λύση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.Το νέο σενάριο για το φόρο ακινήτων – Οι αλλαγές σε οικόπεδα και αγροτεμάχια
Χθες υπήρξε μια σύγκλιση αναφορικά με την πρόβλεψη για την ύφεση το 2013. Η χρυσή τομή ήταν κυριολεκτικά στη μέση: το υπουργείο Οικονομικών την υπολόγισε στο 3,8% του ΑΕΠ έναντι 4,2% της αρχικής πρόβλεψης. Η τρόικα δέχθηκε να κατέβει στο 4%. Όσο για το 2014 αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 0,5%-0,6%.
Το θέμα έχει τη σημασία του δεδομένου ότι επηρεάζει και τα σενάρια για τα μεγέθη του προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου το 2014.Δημιουργούνται προϋποθέσεις για λιγότερα μέτρα από αυτά που περιμέναμε αλλά όχι για όσο λιγότερα περιμέναμε, αφού η ύφεση θα είναι τελικά πιο υψηλή από την πρόβλεψη του υπουργείου...

Ο φόρος ακινήτων

Αγκάθι μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, αλλά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων είναι το θέμα του ενιαίου φόρου ακινήτων.
Γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν οι «αδικίες» με το νέο σχέδιο για τον φόρο που συζητά το ΥΠΟΙΚ με το ΠΑΣΟΚ.
Το νέο σχέδιο προβλέπει ότι αυξάνονται τα κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα οικόπεδα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία ακινήτων. Έτσι:
Η πρόταση για τα οικόπεδα προβλέπει:
25 αντί για 20 κλιμάκια για υπολογισμό φόρου.
- Συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,02€/τ.μ. (αντί 0,4€).
- Αυξάνεται ο ανώτατος συντελεστής για «ακριβές» περιοχές.
Στα πρώτα 10 κλιμάκια θα προβλέπονται μειώσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και μετά θα αυξάνεται ο συντελεστής από το 11ο έως το 25ο κλιμάκιο (δηλαδή αυξήσεις για αντικειμενικές τιμές πάνω από 3.000€/τ.μ. ή 3.500€/τ.μ.). Μάλιστα, ο ανώτατος συντελεστής για τις ακριβές περιοχές δεν θα σταματά στα 4 ευρώ, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερος (εξετάζεται να είναι ακόμα και πολλαπλάσιος).
Η πρόταση για τα αγροτεμάχια προβλέπει:
Αλλάζουν οι συντελεστές για τις προσόψεις των αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε επαρχιακό ή σε αγροτικό δρόμο. Οι συντελεστές πρόσοψης είναι:
- 1,2 για εθνική οδό.
- 1,1 για επαρχιακή οδό.
- 1 για αγροτική οδό.

Παραδείγματα 

Με το νέο σχέδιο, αυξήσεις φορολογίας υφίστανται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε αστικές και ακριβές περιοχές, ενώ υπάρχουν μειώσεις φόρου στα εντός σχεδίου οικόπεδα σε χωριά και μικρούς οικισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 250 τ.μ. 10 ετών σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων στο Ψυχικό καλείται να καταβάλει Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ύψους 19.025 ευρώ το 2014, ενώ με τον προηγούμενο σχεδιασμό η επιβάρυνση ανερχόταν στα 7.025 ευρώ.
Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 120 τετραγωνικών και 17 ετών σε οικόπεδο 1 στρέμματος στην Κερατέα καλείται να καταβάλλει φόρο 1.236 ευρώ έναντι 1.192 ευρώ με τον αρχικό σχεδιασμό.
Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 4 ετών, 75 τ.μ. σε οικόπεδο 300 τετραγωνικών στην Πάτρα επιβαρύνεται με Ενιαίο Φόρο 496,87 ευρώ, αντί 485,62 ευρώ.

Τα σπίτια

Αντίθετα, με τα παραπάνω, δεν προβλέπεται αλλαγή για τους συντελεστές του φόρου κατοικίας
Οι συντελεστές υπολογίζονται ως εξής:


Εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας

Και κλίμακα ορόφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου