Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΦΑΠ απειλεί να κλείσει 3.200 μικρά ξενοδοχεία

Ο ΦΑΠ απειλεί να κλείσει 3.200 μικρά ξενοδοχεία


Εξοντωτικά άνιση αποδεικνύεται η φορολογική μεταχείριση των φυσικών προσώπων εκμεταλλευτών ξενοδοχείων έναντι των εταιρειών που ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχεία. Σύμφωνα με καταγγελίες των ξενοδοχειακών επιμελητηρίων της χώρας 3.200 μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ενδέχεται να κλείσουν υπό το βάρος  του τεράστιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που καλούνται να καταβάλουν για τα έτη 2011, 2012 και 2013.
Αυτός μάλιστα ο φόρος είναι  δυσανάλογα μεγαλύτερος σε σχέση με το ΦΑΠ που καταβάλουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα ακίνητα των οποίων ανήκουν σε εταιρείες, καθώς σύμφωνα με τον  Ν. 3842/2010 η αξία των ακινήτων που ιδιοχρησιμοποιούνται από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φορολογείται με συντελεστή 0,033% (για τα κτίσματα αυτά δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του 1 ευρώ ανά τ.μ.).
Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση που επεκτάθηκε και στον ΦΑΠ 2013 δεν περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία που κατέχουν φυσικά πρόσωπα με αποτέλεσμα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα να καλούνται να καταβάλουν πολλαπλάσια ποσά ΦΑΠ σε σχέση με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα.
Πλήθος τοπικών ενώσεων ξενοδόχων έχουν καταθέσει έγγραφες διαμαρτυρίες στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Τουρισμού επισημαίνοντας την άδικη διάκριση μεταξύ των ατομικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των εκμεταλλευόμενων από εταιρείες ξενοδοχείων και θέτουν ζήτημα διακριτικής μεταχείρισης και στρέβλωσης της αγοράς.


10/9/2013
Πηγή: www.news.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου