Η κατάρρευση των εσόδων στα ταμεία οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων, κατά περίπου 10%, των επικουρικών κατά 30%, αλλά  και κατάργηση του εφάπαξ.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και ανακοίνωσαν χθες, 5ήμερη απεργία στην Κοινωνική Ασφάλιση, από Δευτέρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στον ΟΑΕΕ, περισσότεροι από το 50% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλουν εισφορές.
Επίσης ένα ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΙΚΑ είναι ότι το 2010 οι καθυστερούμενες οφειλές ήταν στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους είχαν διπλασιαστεί και ανέρχονται στα 8,05 δισ. ευρώ. Αντίστροφη πορεία όμως έχουν ακολουθήσει τα έσοδα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Το 2009 είχαν φτάσει τα 14,2 δισ. ευρώ για να υποχωρήσουν στα 13,1 δισ. ευρώ το 2010, 11,02 δισ. ευρώ το 2011 και μόλις 9,7 δισ. ευρώ το 2012.
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, κατά μέσο όρο κάθε χρόνο παρουσιάζεται υποχώρηση εσόδων ύψους 8,2%, από το 2010 μέχρι σήμερα. Κάτι που οδηγεί στο δυσοίωνο συμπέρασμα ότι τα έσοδα μέσα σε μια τετραετία έχουν μειωθεί κατά 35% περίπου.
Η πτωτική πορεία των εσόδων συνεχίζεται και φέτος, αφού υπολογίστηκε ότι στην αρχή του καλοκαιριού τον Μάιο και τον Ιούνιο υπήρξε μείωση εσόδων κατά 92.000.000 ευρώ ανά μήνα, παρά το γεγονός ότι ήταν έναρξη του καλοκαιριού και θα μπορούσε αυτό να φέρει αύξηση των προσλήψεων, άρα και αύξηση εισφορών.
Σε αυτό το πλαίσιο οι μειώσεις των κύριων συντάξεων κατά 10% θεωρούνται σίγουρες και αναμένεται να τεθεί από την Τρόικα στην επερχόμενη επίσκεψή της.
Θλιβερή εικόνα και για το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς η πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι στο τέλος της χρονιάς, το έλλειμμα θα έχει φτάσει τα 302.000.000 ευρώ! Ανάλογα ελλειμματική πορεία θα έχει το Ταμείο που έχει αναλάβει τη χορήγηση του 95% των επικουρικών συντάξεων μέχρι το 2017.
«Σε λίγο όσοι θα παίρνουν εφάπαξ θα μοιάζουν με τους τυχερούς του τζόκερ, αφού οι δικαιούχοι δεν θα γνωρίζουν αν θα το λάβουν και τι ποσό» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψή του η επικουρική ασφάλιση σε λίγο δεν θα υπάρχει!