Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Θεοχάρης: Φορολογική δικαιοσύνη, ίδια για όλους

Θεοχάρης: Φορολογική δικαιοσύνη, ίδια για όλους
Με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα είσπραξης των προστίμων σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
13 Σεπ 2013 - 08:56
Picture 0 for Θεοχάρης: Φορολογική δικαιοσύνη, ίδια για όλους
Με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα είσπραξης των προστίμων για φορολογικές παραβάσεις σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.
«Τα πρόστιμα του παλαιού κώδικα βιβλίων και στοιχείων ήταν υπέρογκα σε σχέση με το αδίκημα, το οποίο συντελείτο για απόκρυψη του ΦΠΑ ή του εισοδήματος» λέει ο κ.Θεοχάρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Συνεπώς, με τον νέο κώδικα φορολογικών διαδικασιών, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, επήλθε ένας μεγάλος εξορθολογισμός των προστίμων αυτών και ευελπιστούμε τώρα ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα και είσπραξης -γιατί αυτά ήταν πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονταν στην πλειονότητά τους. Ταυτόχρονα, ο πολίτης θα δει ότι τα πρόστιμα θα είναι πλέον αναλογικά σε σχέση με το αδίκημα, που συντελείται, και συνεπώς θα είναι πιο διατεθειμένος να συμμορφωθεί, ώστε είτε να μη διαπράττει το αδίκημα, είτε να πληρώνει το πρόστιμο, όταν επιβάλλεται» τονίζει.

Σε ερώτηση αν βασικός στόχος είναι η έκδοση αποδείξεων από τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, ο κ. Θεοχάρης σημειώνει ότι είναι και οι περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων. «Αυτό αφορά συναλλαγές που πραγματοποιούνται χωρίς να εκδίδονται τιμολόγια, ή το ανάποδο, δηλαδή να κόβεται ένα τιμολόγιο χωρίς να υπάρχει πραγματική συναλλαγή» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει ο κ. Θεοχάρης, «έχουμε πολλές περιπτώσεις όπου τα στοιχεία είναι εντελώς παράλογα, δηλαδή για μια φοροδιαφυγή των 100.000 ευρώ μπορούσε κάποιος να έφτανε να χρωστά κάπου 10 εκατομμύρια». «Τα πρόστιμα, δηλαδή, δεν είχαν καμία σχέση και αυτό οδηγούσε σε εξόντωση επιχειρήσεις που είναι μεσαίες ή μεγαλύτερες και δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό. Η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να είναι ίδια και για τους μικρούς και τους μεσαίους και τους μεγάλους. Ο εξορθολογισμός αυτός είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου