Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αλαλούμ και με το Ε9 λόγω λαθών από ασάφειες στο έντυπο

Αλαλούμ και με το Ε9 λόγω λαθών από ασάφειες στο  έντυπο
Παγίδα για τους φορολογούμενους ο τρόπος δήλωσης των αυθαιρέτων που διαφέρει ανάλογα με το νόμο τακτοποίησης
12 Σεπ 2013 - 09:28
Picture 0 for Αλαλούμ και με το Ε9 λόγω λαθών από ασάφειες στο έντυπο
Συνεχίζεται το αλαλούμ των δηλώσεων Ε9, η διορία των οποίων εκπνέει -τυπικά- στις 15/9 για τα φυσικά πρόσωπα. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες,  μια πρωτοφανούς είδους παράταση (υποβολή δηλώσεων της μισής δήλωσης Ε9 έως τέλος Σεπτεμβρίου και… της άλλης μισής τον Νοέμβριο), ενώ ακόμα δεν έχουν άλλη άκρη οι φορολογούμενοι πώς πρέπει να δηλώσουν και τι στη δήλωση αυτή που κάνουν.



Η «παγίδα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «τακτοποιήσει» τις αυθαίρετες κατασκευές είναι ότι αλλιώς πρέπει να δηλωθεί –για να φορολογηθεί- ένα αυθαίρετο αν «τακτοποιήθηκε» με το νόμο Σουφλιά ή με το νόμο Μπιρμπίλη ή με το νόμο Παπακωνσταντίνου, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα διαδικασία υποβολής τακτοποίησης με άλλο νόμο. Δεν υπάρχει όμως μία γενική οδηγία για όλες τις τακτοποιήσεις, με αποτέλεσμα κάθε φορολογούμενος να δηλώνει αλλιώς κάθε ακίνητο που καταχωρεί.



Επιπλέον, ο φορολογούμενοι βρίσκονται σε σύγχυση και για το πώς θα δηλώσουν τα αγροτεμάχιο όπου βρίσκεται ένα αυθαίρετο ακίνητο, αν δηλαδή θα πάει στον πίνακα 2 όπου το δήλωναν από παλιά σαν αγροτεμάχιο ή θα πάει στον πίνακα 1 σαν οικόπεδο μαζί με τα τετραγωνικά της αυθαίρετης κατοικίας που για πρώτη φορά δηλώνεται σαν κύρια κατοικία.



Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι έγγαμοι –και οι λογιστές τους- όταν ανακαλύπτουν ότι η σύζυγος είχε ζητήσει την έκδοση κλειδαρίθμου, οπότε το σύστημα Taxisnet δεν επιτρέπει την κοινή δήλωση και ζητά να γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο.



Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών πάντως



- Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των τετραγωνικών του ακινήτου (μαζί με ό,τι τακτοποιήθηκε ) και από εδώ και στο εξής θα φορολογούνται για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους.



- Αν έγινε τακτοποίηση με τον Ν. 3775/2009 (Νόμος Σουφλιά), οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους ενώ τα αυθαίρετα κτίσματα αναγράφονται στην πραγματική τους κατάσταση.



- Αν έγινε τακτοποίηση με τον Ν. 3843/2010  (Νόμος Μπιρμπίλη), δεν απαιτείται η προσθήκη ημιυπαίθριων χώρων στους κύριους, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία. Αν βέβαια έχουν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι σε προηγούμενο Ε9 ως κύριοι ή βοηθητικοί, δεν διαγράφονται. Επίσης, όταν απαιτείται η αναγραφή στο Ε9 ακινήτου από άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τ.μ. του ημιυπαίθριου.  Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους, είτε ως βοηθητικοί, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του εν λόγω ακινήτου στο Ε9 από άλλη αιτία. 



Όταν οι τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης, δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στη δήλωση Ε9, ως χώροι κύριας χρήσης.



-  Αν έγινε τακτοποίηση με τον Ν. 4014/2011 (Νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου), τα αυθαίρετα κτίσματα δηλώνονται στο Ε9 στην πραγματική τους κατάσταση, το επόμενο από την τακτοποίηση έτος, ενώ οι κλειστοί ημιυπαίθριοι προστίθενται στους κύριους χώρους. Ως έτος κατασκευής του ακινήτου ορίζεται η χρονιά τακτοποίησης (2012) ενώ στις προηγούμενες περιπτώσεις εξετάζεται κατά περίπτωση.



Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώνουν στις παρατηρήσεις της δηλώσεως Ε9 τον νόμο με βάση τον οποίο έγινε η τακτοποίηση, καθώς επίσης τον αριθμό της Πράξης Τακτοποίησης, σαν να ήταν συμβόλαιο αγοράς κλπ.



Αντιθέτως, αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο   τακτοποίησης αυθαιρέτων, πρέπει να αναγράφονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9), σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι πρέπει να προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Πρέπει, δε, να αναγράφονται στο Ε9 από το επόμενο έτος του έτους που απεκτήθησαν ή κατασκευάσθηκαν.



Σε περίπτωση που τα τετραγωνικά μέτρα κτίσματος υπερβαίνουν αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιο ή την οικοδομική άδεια, ο φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει το πραγματικό γεγονός και όχι ό,τι αναφέρεται στον τίτλο κτήσης ή την οικοδομική άδεια.



Σε περίπτωση δήλωσης αυθαίρετων κτισμάτων ή κτισμάτων χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, πρέπει να αναγράφεται η μικτή επιφάνεια αυτών (κλιμακοστάσια, πλατύσκαλα κ.λπ.)



Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν έχει μεσολαβήσει μεταβίβαση του ακινήτου, καθώς θα πρέπει γίνει αναγραφή και των σχετικών τίτλων μεταβίβασης κλπ. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου στο Ε9 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει οι τακτοποιημένοι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι να συμπεριληφθούν στους χώρους κύριας χρήσης είναι:



- Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. υπόχρεος που είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη ή υπόχρεος που είχε πλήρη κυριότητα και έχει πλέον την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία).



- Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. υπόχρεος που είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε κι άλλο ποσοστό ή πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου).



- Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).



-  Τακτοποιούμενοι χώροι λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης.



Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.



Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί ποτέ ως τώρα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων πρέπει να αναγραφούν στο Ε9 του 2013, ως χώροι κύριας χρήσης.



Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου