Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο μοντέλο για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Νέο μοντέλο για τις επαγγελματικές μισθώσεις


Στη μερική απελευθέρωση της μίσθωσης της επαγγελματικής στέγης με μείωση κατά το ήμισυ της χρονικής διάρκειας κατά την οποία προστατεύονται οι ενοικιαστές καταλήγουν κυβέρνηση, έμποροι και ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πλειονότητα των μελών της ειδικής επιτροπής στην οποία έχει ανατεθεί η έκδοση πορίσματος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο επιλέγει το ιταλικό μοντέλο.

Ετσι, από το σημερινό καθεστώς που ισχύει και προβλέπει τη 12ετή προστασία των ενοικιαστών με δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για άλλα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση και οι φορείς θέλουν η ελληνική αγορά να μεταβεί στην εξαετή διάρκεια με δικαίωμα επέκτασης των συμβολαίων για άλλα έξι χρόνια. Το «6+6», σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών της επιτροπής, θα ισχύει για όσα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται από δω και πέρα. Για την ακρίβεια για τα νέα.

Για τις τρέχουσες συμβάσεις ενοικίων ισχύει ότι προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, δηλαδή η 12ετία ή 16ετία. Δηλαδή, η διάρκειά τους ορίζεται με βάση τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.

Στο διάστημα αυτό έχουν υπάρξει πολλές επαφές ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά και τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνο Μωραΐτη καθώς και τον Χρήστο Πρωτόπαπα από τη Γραμματεία Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ έχουν σχεδόν συμφωνήσει με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα της διατύπωσης θέσης με βάση αυτή που θέλουν οι φορείς της αγοράς. Εξάλλου, μία άλλη πρόταση που κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου είναι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να μπορούν να επιλέγουν ανάμεσα από τρεις λύσεις: Επαγγελματικές μισθώσεις με διάρκεια μίσθωσης έξι χρόνια, ή εννιά ή 12ετη συμβόλαια.

Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι η τρόικα είχε πιέσει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στην προηγούμενη επίσκεψή της για πλήρη απελευθέρωση των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη. Απαίτηση την οποία δεν αποκλείεται να βρει εκ νέου μπροστά της η κυβέρνηση.

Μείωση αναμένεται και στο ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες στους ενοικιαστές τους στην περίπτωση που θέλουν να τους διώξουν από το κατάστημα ή το γραφείο. Για την ακρίβεια, αν επιλεχθεί το «6+6» τότε η αποζημίωση θα είναι έξι μηνιαία μισθώματα. Επιπλέον ο ιδιοκτήτης δεν θα μπορεί να διώξει τον ενοικιαστή μετά τη λήξη της εξαετίας παρά μόνο αν φέρει καλύτερη προσφορά. Αν όχι, τότε θα ανανεώσει το συμβόλαιό του για άλλα έξι χρόνια.

Σήμερα, αν ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον μισθωτή-επιχειρηματία θα πρέπει να τον ειδοποιήσει εννιά μήνες νωρίτερα και να του καταβάλλει αποζημίωση 24 ενοικίων.

Οι ενοικιαστές υποχρεούνται να μείνουν στο ακίνητο για ένα χρόνο και αν θέλουν να φύγουν θα πρέπει να προειδοποιήσουν τρεις μήνες νωρίτερα και να δώσουν στους ιδιοκτήτες αποζημίωση μόλις ενός ενοικίου.


10/9/2013
Πηγή: www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου