Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ακίνητα : Νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο.

Ακίνητα : Νέες αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο.

Χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα μικρής αξίας που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και οικισμών προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που δόθηκε για διαβούλευση στα πολιτικά κόμματα. Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με την διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών (χαράτσι - ΦΑΠ) διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, ωστόσο μεγάλοι χαμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε ακριβές περιοχές και μη ηλεκτροδοτούμενων επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών.
Ειδικότερα, το υπουργείο τροποποίησε την αρχική κλίμακα που είχε 20 συντελεστές και την αντικατέστησε με νέα κλίμακα με 25 συντελεστές. Στην νέα κλίμακα ο βασικός φόρος για τα οικόπεδα με βασική αξία έως 2 ευρώ ανά τ.μ ξεκινά από 0,02 ευρώ και όχι από 0,4 ευρώ το τ.μ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του υπουργείου. Με την αλλαγή αυτή θα επιβαρυνθούν πολύ λιγότερο, μικρής και μεσαίας αξίας ιδιοκτησίες.
Ακόμη, το σχέδιο νόμου στην τελική του μορφή προβλέπει πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων για τα αγροτεμάχια θα υπολογίζεται βάσει συντελεστή πρόσοψης που θα κυμαίνεται από 1 έως 1,2 ανάλογα με το εάν το ακίνητο έχει πρόσοψη σε δρόμο (εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό), ήτοι δεν θα επιβάλλεται σε όλα τα αγροτεμάχια με πρόσοψη σε οδό, ο συντελεστής 1,2.
Στις κατοικίες ο βασικός φόρος (συντελεστής) θα υπολογίζεται με κλίμακα 20 συντελεστών. Θα ξεκινά από 2,3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα κλιμακώνεται μέχρι τα 14 ευρώ το τ.μ., για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ ανά τ.μ...
Το αρχικό ποσό του φόρου θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τον βασικό φόρο (0,0015 ευρώ ανά τ.μ) με τον συντελεστή ορόφου, το συντελεστή βοηθητικών χώρων (όπου υφίστανται), το συντελεστή παλαιότητας και το συντελεστή ημιτελών χώρων. Για κάποιες δε περιπτώσεις ακινήτων έχει προβλεφθεί και συντελεστής απομείωσης ( π.χ. βιομηχανικές εγκαταστάσεις).
Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει λάβει την τελική έγκριση της τρόικας, θα δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Σημειώνεται πως στόχος του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων είναι η είσπραξη το 2014 περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου