Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση 30% στις επικουρικές συντάξεις

Μείωση 30% στις επικουρικές συντάξεις

Μείωση κατά 30% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις θα φέρει η εφαρμογή, από το 2014, της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία όπου η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων έχει πέσει πλέον στο 2 προς 1 ενώ αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον και για τα εφάπαξ ( που επίσης δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ).
Την πρόβλεψη αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) Θαν. Καποτάς παρουσιάζοντας, από κοινού με τον πρόεδρο της Ομοσπονδία Συλλόγων των εργαζομένων του ΙΚΑ Γ. Κυριακόπουλο, τη φθίνουσα πορεία των εσόδων, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της ανατροπής της σχέσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων καθώς και τα ελλείμματα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης μισθωτών (για τις επικουρικές συντάξεις) και του ΙΚΑ (για την κύρια σύνταξη).
Τα στοιχεία 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
Το ΕΤΕΑ θα εμφανίσει φέτος έλλειμμα 302 εκατομμύρια ευρώ και το 2014 έλλειμμα 244 εκατ. ευρώ και με δεδομένο το μνημονιακό νόμο που βάζει τέλος στην επιχορήγηση των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν κατά 30% με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου (χορήγηση παροχών ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των Ταμείων).
Στο ΕΤΕΑ που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση των επικουρικών ταμείων τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι ενεργοί ασφαλισμένοι είναι 2.096.675 και οι συνταξιούχοι 1.030.270 (2:1), οι συντάξεις έχουν μειωθεί έως και 40% και, με βάση τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόϊκας, όλες οι χρήσεις έως το 2017 θα «κλείνουν» με έλλειμμα, γεγονός που προεξοφλεί συνεχείς μειώσεις αν δεν αυξηθούν τα έσοδα.
Σε χρηματοδοτικό κενό θα βρεθούν και τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ με αποτέλεσμα είτε δραστικές μειώσεις στα σχετικά ποσά (τα ταμεία πρόνοιας δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) είτε σταδιακή κατάργηση, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ.
Το ΙΚΑ καταγράφει μείωση εσόδων από εισφορές κατά 8,47% μεταξύ Αυγούστου 2012 και Αυγούστου 2013 ύστερα από ακόμη χειρότερες επιδόσεις που είχε στη διάρκεια των τελευταίων ετών της μεγάλης ύφεσης (- 16% το 2010) και μετά την έκρηξη της ανεργίας (πάνω από 1 εκατομμύριο είναι ήδη οι άνεργοι στον ΟΑΕΔ).
Επιπλέον οι απλήρωτες οφειλές αυξήθηκαν κατά 65% φτάνοντας τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ από 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2010.
«Ευγενή» ταμεία 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, τα οικονομικά δεδομένα οδηγούν σε μείωση τουλάχιστον κατά 10% των συντάξεων ιδιαίτερα στα «ευγενή» ταμεία που έχουν συγχωνευτεί στο ΙΚΑ και στα οποία δρομολογούνται μειώσεις εισφορών, σύμφωνα με το Μνημόνιο. Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία προέβλεψαν, τέλος, ότι ελλείψει προσωπικού και ενόψει των διαθεσιμοτήτων 600 υπαλλήλων (για τις οποίες αντιδρούν με πενθήμερες απεργίες από τις 16 Σεπτεμβρίου) «θα αυξηθεί ο χρόνος αναμονής έκδοσης των συντάξεων» που ήδη ξεπερνά τους 24 μήνες για την κύρια σύνταξη.


11/9/2013
Πηγή: www.imerisia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου