Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Δωράκι" Στουρνάρα στους κατασκευαστές – Τους κάνει έκπτωση φόρου 60%

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:32

"Δωράκι" Στουρνάρα στους κατασκευαστές – Τους κάνει έκπτωση φόρου 60%


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
"Δωράκι" Στουρνάρα στους κατασκευαστές – Τους κάνει έκπτωση φόρου 60%
Όταν αντίκρισαν οι κατασκευαστές ακινήτων την αρχική διατύπωση του νομοσχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα, τους πετάχτηκαν τα μάτια έξω. Ανέφερε το νομοσχέδιο ότι ο φόρος θα επιβάλλεται κανονικά σε όλα τα κτίσματα χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση.
Γράφει:  
Το μόνο που προβλεπόταν, ήταν μια έκπτωση φόρου της τάξεως του 60% -όχι και αμελητέα- για τα κτίσματα που μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ημιτελή. Ποια θα ήταν αυτά; Τα κτίσματα που βρίσκονταν πριν το στάδιο των επιχρισμάτων (σοβάδες) κάτι που θα έπρεπε να πιστοποιείται από μηχανικό. Αν πράγματι προέκυπτε ότι το ακίνητο βρισκόταν στα μπετά, ή στα τούβλα, ο ιδιοκτήτης θα πλήρωνε ένα ποσό που θα προέκυπτε από το γινόμενο όλων των συντελεστών του νόμου επί το 0,4. Πολύ απλά, τα ημιτελή κτίσματα θα είχαν έκπτωση 60%.
Στη νεότερη διατύπωση του νομοσχεδίου, τέτοια διάταξη δεν υπάρχει. Έχει απαλειφθεί πλήρως και στη θέση της μπήκε η εξής φράση: «Προκειμένου για ημιτελή κτίσματα, εφαρμόζεται συντελεστής ημιτελών κτισμάτων (ΣΗΚ) ίσος με 0,4. Ως ημιτελές νοείται το κτίσμα το οποίο δεν έχει κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (μη εργοταξιακή) και παραμένει κενό.
Ποιοι έχουν αγαπητοί αναγνώστες κενά κτίσματα τα οποία δεν έχουν κανονική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος; Οι κατασκευαστές. Όλα τα νεόδμητα δεν έχουν πάρει κανονικό ρεύμα προκειμένου ο κατασκευαστής στου οποίου το όνομα είναι το ακίνητο να μην πληρώνει πάγια, δημοτικά τέλη και (φυσικά) τα χαράτσια στη ΔΕΗ. Πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση διακριτής μεταχείρισης. Αν το νομοσχέδιο προέβλεπε έκπτωση φόρου και για τα κενά διαμερίσματα που ανήκουν και στους …υπόλοιπους θνητούς, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όμως, τα κενά διαμερίσματα του απλού πολίτη, δεν έχουν εργοταξιακό ρεύμα, ενώ από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα γίνεται κάποια έκπτωση στα ακίνητα που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου