Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Εφορία: Από κόσκινο οι δαπάνες και οι φόροι παρακράτησης

Εφορία: Από κόσκινο οι δαπάνες και οι φόροι παρακράτησης
400.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να αποδείξουν ότι αυτά που έχουν δηλώσει είναι αληθινά
06 Αυγ 2013 - 08:50
Picture 0 for Εφορία: Από κόσκινο οι δαπάνες και οι φόροι παρακράτησης
«Δι' υπόθεσίν τους» θα κληθούν από την Εφορία 400.000 φορολογούμενοι προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να αποδείξουν ότι αυτά που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων της Εφορίας είναι αληθινά.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, σε σύνολο περίπου 5,6 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν εφέτος από μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, εισοδηματίες, εμπόρους κτλ., περίπου 200.000 θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσής τους. Ο αριθμός αυτός έχει προκύψει βάσει ειδικών κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου που παρουσιάζει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής».
Διαφορετικό ύψος φόρου

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει στην Εφορία άλλους 200.000 φορολογουμένους (κατά βάση μισθωτούς και επαγγελματίες) οι οποίοι ενώ έχουν δηλώσει στον σχετικό κωδικό φόρο παρακράτησης, την ίδια στιγμή από τις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών των επιχειρήσεων όπου εργάζονται δεν προκύπτει το ίδιο ποσό. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η επιχείρηση στην οποία φαίνεται να εργάζεται ο φορολογούμενος ως μισθωτός δεν εμφανίζει καν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου - μισθωτού.
Το ίδιο παρατηρείται και σε φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι αναγράφουν στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης ότι έχει γίνει παρακράτηση φόρου κατά την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών και την ίδια στιγμή η εταιρεία που έλαβε το τιμολόγιο - παραστατικό σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Taxis δεν έχει αποδώσει τον φόρο στο κράτος.


Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι με αυτή τη διαδικασία θα εξασφαλίσει σε πρώτη φάση πρόσθετα έσοδα περίπου 15-20 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το ποσό που το κράτος επιστρέφει κάθε χρόνο σε φορολογουμένους που εμφανίζουν είτε πλασματικές δαπάνες είτε «φουσκωμένους» φόρους παρακράτησης.


Η διαδικασία την οποία εφαρμόζει από εφέτος η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι να καλούνται οι «ύποπτοι» φορολογούμενοι στην Εφορία προκειμένου να εμφανίσουν όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα. Το επόμενο στάδιο είναι η σύγκριση των στοιχείων με αυτά των επιχειρήσεων που όφειλαν να έχουν εμφανίσει σωστά και να έχουν αποδώσει τους παρακρατούμενους φόρους. Εφόσον διαπιστωθούν διαφορές που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι θα είναι αυστηροί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου