Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Κρυφές χρεώσεις κρύβει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Κρυφές χρεώσεις κρύβει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η σκέψη για διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ εκείνων που ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν τις δόσεις
06 Αυγ 2013 - 09:05
Picture 0 for Κρυφές χρεώσεις κρύβει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
Αρχές Σεπτεμβρίου προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ που θα σηκώσει το βάρος των νέων δηλώσεων για τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση των αυθαιρέτων και θα μείνει ανοικτό μέχρι τις αρχές του 2015. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σειρά υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες θα καθορίζονται οι τρόποι καταβολής των δόσεων, το καθεστώς της μετάπτωσης ιδιοκτητών ακινήτων από προηγούμενους νόμους, αλλά και θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου που ενδεχομένως να υποκρύπτουν κρυφές χρεώσεις.

Αν και ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα προβλέπει ότι θα υπάρξει συμψηφισμός προστίμων και ότι οι πολίτες δεν θα έχουν επιπλέον επιβαρύνσεις, στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχει η σκέψη για διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ εκείνων που ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις τους και πλήρωναν τις δόσεις και εκείνων που ήταν αμελής και έχουν εξοφλήσει μικρά ποσά.

Παρόλο που οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, μελετάται το ενδεχόμενο οι “κακοπληρωτές” να επιβαρυνθούν με ένα πέναλτι στο ύψος του παραβόλου το οποίο θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται όσοι είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαιθρίους, οι οποίοι έχουν πληρώσει μία έως δύο δόσεις αλλά και ακίνητα που δηλώθηκαν στο 4014 και επίσης έχουν μείνει πίσω στο θέμα των πληρωμών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες θα έχουν την δυνατότητα των ευέλικτων τρόπων πληρωμής αλλά και των πολλών δόσεων (έως 102 εφόσον δηλώσουν το αυθαίρετο εντός του α΄ εξαμήνου από την δημοσίευση του νόμου) και φυσικά για τις μικρές και μεσαίες αυθαιρεσίες της πλήρους νομιμοποίησης των αυθαιρέτων που αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο. Στην πραγματικότητα, πάντως η υπαγωγή στο νέο νόμο ακόμη για για τους “μυημένους” τους είδους δεν θα γίνει χωρίς κόστος.

Η ένταξη στο νέο νόμο προϋποθέτει νέα ηλεκτρονική αίτηση σε συνεργασία με μηχανικό γεγονός που μεταφράζεται σε ένα επιπλέον κόστος της τάξεως των 200 έως 300 ευρώ. Στο υπουργείο περιβάλλοντος τονίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να είναι προσεχτικοί. Όπως είχε δηλώσει προ εβδομάδων ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο 4014 προέβλεπε δύο φάσεις.

Στην πλειοψηφία των δηλώσεων η β' φάση με την κατάθεση των δικαιολογητικών και την περαίωση του φακέλου δεν έχει ολοκληρωθεί αν και οι πολίτες έχουν καταβάλλει το κόστος στο μηχανικό. Για παράδειγμα, στο 4014 υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Μαίου είχε κάνει ολοκληρωμένη υπαγωγή μόλις το 25% των δηλώσεων (περί τις 145.000 δηλώσεις). Αν και οι αμοιβές μεταξύ ιδιωτών και μηχανικών είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης είναι φανερό ότι έγκειται στο μηχανικό εάν θα δεχτεί να ολοκληρώσει τη νέα διαδικασία με το ίδιο κόστος ή θα ζητήσει επιπρόσθετη αμοιβή.

Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί μονόδρομο για όλους όσους σκοπεύουν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους. Χωρίς τη βεβαίωση από μηχανικό ότι το κτίσμα δεν έχει πολεοδομική παράβαση, η συναλλαγή δεν μπορεί να διενεργηθεί.

Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα των μεγάλων δόσεων (από 60 έως 102 ανάλογα με το χρόνο υποβολής) και των σημαντικών εκπτώσεων εφόσον τα πρόστιμα εξοφληθούν εντός του α΄ εξαμήνου από την δημοσίευση του νόμου. Επιπλέον για όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο η έκπτωση φτάνει το 20%. Ανάλογα με την ημερομηνία που αναγέρθηκε το αυθαίρετο ισχύουν τα εξής:

-Για τα προ της 9/6/1975 και εφόσον αφορούν κατοικία, εξαιρούνται μόνιμα από την κατεδάφιση με την πληρωμή 500 ευρώ.
-Για τα κτίσματα πριν από την 1η/1/1983 ο ιδιοκτήτης, εκτός από το παράβολο θα πρέπει να πληρώσει και το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου, έχοντας έκπτωση 85%.
-Για τα αυθαίρετα μετά την 1η/1/1983 και μέχρι τον Ιούλιο του 2011 οι ιδιοκτήτες, εκτός από το παράβολο θα πληρώνουν το υπολογιζόμενο πρόστιμο και θα εντάσσονται ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης στις κατηγορίες των μικρών, μεσαίων ή μεγάλων παραβάσεων. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/1983 έως 31/12/2003 θα χρεώνονται το 80% του υπολογιζόμενου προστίμου, δηλαδή θα έχουν μία έκπτωση της τάξης του 20%. Τα αυθαίρετα με ημερομηνία κατασκευής από 1ης/1/2004 έως 28/07/2011 θα χρεώνονται το 100% του υπολογιζόμενου προστίμου.

Βαριές καμπάνες και πρόστιμα περιμένουν τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και για όσους παρανομήσουν στο μέλλον. Για αυτούς το πρόστιμο θα είναι ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και θα ισχύσουν ετήσια πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου