Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Μέχρι τέλος του έτους τα στοιχεία για τις καταθέσεις υψηλού κινδύνου

        Μέχρι τέλος του έτους τα στοιχεία για τις καταθέσεις υψηλού κινδύνου


Μέχρι τέλος του έτους τα στοιχεία για τις καταθέσεις υψηλού κινδύνου
Οι τράπεζες πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία στη ΓΓΠΣ για ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες, οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.


Μέχρι τις 31/12/2013 θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τις εμπορικές τράπεζες η καταγραφή των στοιχείων των νομικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (ΠΟΛ.1191/ 29.7.2013).
Η απόφαση υπενθυμίζει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα την υποχρέωση να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για πελάτες τους (νομικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες) οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.
Το κριτήριο για να μπει κανείς στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο λογαριασμός του ή οι λογαριασμοί του να παρουσιάζουν κινήσεις ασυνήθιστα υψηλές για το είδος της δραστηριότητάς του.
Eιδικότερα, στο στόχαστρο μπαίνουν εξ ορισμού όλες οι καταθέσεις άνω των 200.000 - 300.000 ευρώ οι οποίες δεν συνοδεύονται από τα επίσημα δικαιολογητικά και δεν εμφανίζουν σταθερή περιοδικότητα. Ειδικότερα, με βάση την απόφαση, οι εμπορικές τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν αποστείλει σχετικά στοιχεία για τη χρήση του 2011 μέχρι και τις 31/10/2013 και για τη χρήση του 2012 μέχρι και τις 31/12/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου