Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά μειώνει τις δόσεις της εξόφλησης

Η καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά μειώνει τις δόσεις της εξόφλησης
Δηλώσεις, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί και βρίσκονται μπλοκαρισμένες στο υπουργείο
12 Αυγ 2013 - 08:50
Picture 0 for Η καθυστέρηση στα εκκαθαριστικά μειώνει τις δόσεις της εξόφλησης
Όχι σε τρεις, αλλά ακόμα και σε μία δόση θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Δηλώσεις, που υποβλήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο, δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί και βρίσκονται μπλοκαρισμένες στο υπουργείο. To γεγονός δημιουργεί τον κίνδυνο οι φορολογούμενοι να λάβουν με σημαντική καθυστέρηση τα εκκαθαριστικά σημειώματα και να υποχρεωθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος σε μία διμηνιαία δόση ή ακόμα και εφάπαξ.

Αυτός όμως αποτελεί την μία όψη του παγόβουνου των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η άλλη έχει να κάνει με την αδυναμία χιλιάδων φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αδυναμία που δημιουργεί την ανάγκη για διάφορα "τρικ". Φορολογούμενοι που παραλαμβάνουν χρεωστικά σημειώματα αλλά δεν έχουν να πληρώσουν επιλέγουν διαφορετική λύση: αφήνουν την οφειλή να γίνει ληξιπρόθεσμη προκειμένου να προχωρήσουν σε ρύθμιση και μετά να την εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προβλέπεται στην πάγια ρύθμιση.

Από την άλλη πλευρά, φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου ενημερώνονται ότι πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία. Εκεί μαθαίνουν ότι τελικά η επιστροφή φόρου που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με χρέη προ το δημόσιο, είτε βρίσκονται σε ρύθμιση είτε όχι. Αποτέλεσμα: όχι μόνο να μην παίρνουν επιστροφή, αλλά να καλούνται να πληρώσουν και επιπλέον, στην περίπτωση που το χρέος είναι υψηλότερο από την επιστροφή.

Γιατί καθυστερεί η εκκαθάριση των δηλώσεων:

· Το σύστημα Taxisnet πρέπει να ολοκληρώσει τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εσόδων και δαπανών που δηλώνονται, με τα στοιχεία των εργοδοτών των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

· Οι φορολογούμενοι καλούνται να περάσουν από τις εφορίες προκειμένου να ελεγχθούν πρωτότυπα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την δήλωση (παρακράτηση φόρου από εργοδότη, ιατρικές δαπάνες κ.ά.)

· Οι δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και οι εφορίες δεν γνωρίζουν ακόμα αν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Και ενώ κάποιοι έλεγχοι ολοκληρώνονται, το taxisnet δεν ενημερώνεται, δεδομένου, όπως λένε οι εφοριακοί ότι το λιγοστό προσωπικό δεν επαρκεί για να κάνει έλεγχους και να ενημερώνει παράλληλα το σύστημα.

Εως τώρα έχουν εκκαθαριστεί πάνω από 3.000.000 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 5.600.000, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει φόρους άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου