Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Ελέγχονται 436 εφοριακοί με εντολή Στουρνάρα

Ελέγχονται 436 εφοριακοί με εντολή Στουρνάρα
Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 436 στελεχών του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ζήτησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με σχετική επιστολή προς τους προέδρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γιώργο Ζανιά και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Νικόλαο Μυρτάκη.
Με την επιστολή ζητά την «κατά προτεραιότητα απάντηση των τραπεζών στα έγγραφα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία αφορούν τη χορήγηση στοιχείων 436 προσώπων που ελέγχονται».
Στη επιστολή προστίθεται πως πρωταρχικός στόχος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι η αυτοκάθαρση του υπουργείου και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στη Διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αλλά όχι όλες οι τράπεζες έχουν στείλει στοιχεία προς την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου και όπως λένε αρμόδια στελέχη, από τις πρώτες «αντιπαραβολές» έχουν βγει... λαβράκια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο σήμα για εξονυχιστικούς ελέγχους σε υπαλλήλους του υπουργείου είχε στείλει ο κ. Στουρνάρας στις αρχές Μαρτίου ζητώντας να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» ανώτερων στελεχών εφοριών, τελωνείων και του ΣΔΟΕ.
Στην πορεία ο αριθμός των ελεγχόμενων αυξήθηκε καθώς η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσε ότι υπάλληλοι του υπουργείου είχαν αποστείλει εμβάσματα στο εξωτερικό.
Ως κριτήρια για τον προσδιορισμό της κατηγορίας των υπαλλήλων στους οποίους πραγματοποιούνται οι έλεγχοι του «πόθεν έσχες», καθορίζονται η άσκηση καθηκόντων ελεγκτικής διαδικασίας, η θέση ευθύνης, ο χρόνος άσκησης καθηκόντων και οι υπηρεσίες άσκησης των καθηκόντων αυτών. Ειδικότερα, οι υπό εξέλιξη έλεγχοι γίνονται σε όσους:
  • Ασκούν ή έχουν ασκήσει κατά την τελευταία τριετία τα καθήκοντα του προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή τμήματος στις οργανικές μονάδες που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ.
  • Ασκούν τα καθήκοντα ελεγκτή στις περιφερειακές Διευθύνσεις των παραπάνω υπηρεσιών τουλάχιστον για δύο έτη.
Οι έλεγχοι περιουσιακών στοιχείων διενεργούνται σε βάθος δεκαετίας και αφορούν τις μεταβολές της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων για την περίοδο 2003-2012.

Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου