Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - 4.000 νέες θέσεις εργασίας [09.08.2013]

Τον Οκτώβρη οι εκταμιεύσεις στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - 4.000 νέες θέσεις εργασίας

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, του Προέδρου και του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΑΝΕΤ κ. Ι. Στράτου και Σ. Σαμαρά


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Από το ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα 106.000 επιχειρήσεις. Από αυτή τη δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν περίπου 10.000 επιπλέον επιχειρήσεις και υπολογίζουμε ότι θα δημιουργηθούν 4.000 θέσεις εργασίας.

Η αξιολόγηση γίνεται με εντατικούς ρυθμούς. Πάει στις περισσότερες περιπτώσεις γρηγορότερα από όσο περιμέναμε. Θεωρούμε ότι όλες οι διαδικασίες θα έχουν τελειώσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου έτσι ώστε από αρχές Οκτωβρίου οι άνθρωποι να μπορούν να παίρνουν τις προκαταβολές τους.

Προφανώς το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, γιατί το πρόβλημα της ρευστότητος είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά η χώρα αυτή την ώρα είναι 4η στις απορροφήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 18η που ήταν πέρσι και κάνουμε πραγματικά ό,τι μπορούμε κάθε μέρα. Το παλεύουμε για να απαλύνουμε το πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι λένε ότι άσχετα αν υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα στην απορροφητικότητα η ρευστότητα δεν είναι αυτή που χρειάζεται η αγορά, απαιτείται μεγαλύτερη ρευστότητα. Τι μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει αμφιβολία, η αγορά ήταν στην εντατική. Μην ξεχνάτε που ήμασταν πέρσι. Και φέτος προφανώς το πρόβλημα εξακολουθεί να είναι μεγάλο.

Υπάρχει μια απάλυνση του προβλήματος μέρα με τη μέρα, το δείχνουν πολλά και διαφορετικά στοιχεία. Τώρα, καθώς η χώρα πατάει σε πιο σταθερό έδαφος, έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πάνε καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ προφανώς έχουμε μια καλύτερη κατάσταση. Αλλά έχουμε ανηφόρα, δεν παρουσιαζόμαστε σαν μάγοι να λέμε πράγματα απλά και μόνο ευχάριστα.

Έχουμε δυσκολία, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε και κανένα λόγο να κρύβουμε πράγματα που γίνονται. Και εδώ πέρα βλέπετε μόνοι σας ότι γίνονται πράγματα. Οι 10 χιλιάδες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν είναι ένα πραγματικό στοιχείο. Αρέσει δεν αρέσει αυτή είναι η πραγματικότητα. Θα θέλαμε να είναι πολύ περισσότερα, αλλά επαναλαμβάνω έχει σημειωθεί μια πολύ μεγάλη πρόοδος στο ΕΣΠΑ, που όμως προφανώς δεν αρκεί, το βλέπουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο για τη δραστηριότητα εδώ, γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει γενικότερη κινητικότητα στο θέμα της αξιολόγησης, τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από την προσπάθεια που γίνεται εδώ στο ΕΛΑΝΕΤ.

Ι. ΣΤΡΑΤΟΣ: Κατ΄ αρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Υπουργό και τον κ. Γενικό για την επίσκεψη και την ενημέρωση, η οποία ήταν πραγματικά ενδελεχής. Πιστεύω ότι αποδείξαμε ότι λειτουργούμε με όλους τους κανόνες και με πλήρη διαφάνεια ενεργειών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε το σκοπό μας, δηλαδή να εκτελέσουμε αυτά τα οποία μας ανέθεσε το Υπουργείο και γενικότερα το ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ότι έχει να κάνει σχετικά με παράπονα ενδεχομένως επιχειρηματιών που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης στη ρευστότητα, γίνεστε δέκτης τέτοιων παραπόνων;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι νωρίς ακόμα. Σίγουρα θα γίνουμε αποδέκτες, αλλά είναι νωρίς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σε ότι έχει να κάνει σχετικά με τη διαδικασία εδώ ένα σχόλιο;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η διαδικασία όπως είπε και ο Πρόεδρος είναι τέτοια ώστε να εξασφαλίσουμε τη δυνατή διαφάνεια σε αυτό το οποίο κάνουμε, ταχύτητα και με αξιόπιστα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώνουμε εδώ ότι απασχολούνται αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι προχωρούν σε αξιολόγηση, ένα σχόλιο λοιπόν για το τι ακριβώς γίνεται εδώ, ποια είναι η διαδικασία και πόσο σίγουρος μπορεί να είναι κάποιος ότι η πρότασή του θα τύχει σωστής αξιολόγησης;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η διαδικασία είναι δομημένη έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η δουλειά γρήγορα, να γίνει με διαφάνεια και με μεγάλη αξιοπιστία. Η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, διότι όπως ξέρουμε πρέπει γρήγορα να δοθούν οι πόροι -το είπε εξάλλου και ο Υπουργός προηγουμένως- που αυτό σημαίνει για μας ότι πρέπει να τρέξουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι υπάλληλοι που βλέπουμε εδώ τι ακριβώς κάνουν κ. Σαμαρά και πόσοι είναι και ποια είναι η σύνθεση;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι όλοι υπάλληλοι. Λίγοι είναι οι υπάλληλοι, οι πολλοί είναι στελέχη τα οποία έχουν κληθεί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε για την προαξιολόγηση είτε για την αξιολόγηση των προτάσεων, όπου αυτό το δεύτερο είναι μέσα από μία λίστα εγκεκριμένη και ακόμη για τις εισηγήσεις που πρέπει να γίνουν στο τέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται εδώ;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στους δύο ορόφους που είδατε απασχολούνται αυτή τη στιγμή περί τα 200 άτομα από τις εννέα το πρωί μέχρι τις εννέα το βράδυ. Από τις 20 Μαΐου έχει ξεκινήσει αυτό και προβλέπουμε ότι θα μπορέσει να τελειώσει με τη δική μας δουλειά τουλάχιστον με το τέλος του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου