Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ

Στο φως το «πάρτι» με τις συνταγές στον ΕΟΠΥΥ

Στο φως το «πάρτι» με τις συνταγές στον ΕΟΠΥΥ
Της Ελένης Πετροπούλου
Από «κόσκινο» θα περάσουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία γιατρών του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι κατέχουν την πρώτη θέση στη συνταγογράφηση. Πρόκειται για γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν και είναι «πρωταθλητές», στην ειδικότητά τους, σε αξία συνταγών. Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν οι πρώτοι 30 σε κάθε ειδικότητα και ανάλογα με τα ευρήματα ο έλεγχος θα επεκταθεί. Όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, οι γιατροί με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των ασθενών, η περιοχή που καλύπτουν και η ειδικότητα, αξιολογούνται μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. «Οι πρώτοι σε συνταγογράφηση, σε αξία φαρμάκων, θα τεθούν υπό τον έλεγχο των αρμοδίων φορολογικών αρχών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέστειλε σαφές μήνυμα ότι «το πάρτι τελείωσε».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι εκτός ΕΟΠΥΥ θα βρεθούν και οι γιατροί που συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου και όχι τη δραστική ουσία. «Αυτή η συμπεριφορά ανεβάζει τη φαρμακευτική δαπάνη και δημιουργεί υπόνοιες για σχέση του ιατρού με φαρμακευτικές εταιρείες», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. Ήδη -όπως είπε- έχει δώσει εντολή για την αποστολή σχετικής εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει «εξόφθαλμες περιπτώσεις τεχνητής ζήτησης». Ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας παρουσίασε περιπτώσεις γιατρών που «λυμαίνονται» τον ΕΟΠΥΥ και έπιασε η «τσιμπίδα» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Γιατροί επί σειρά μηνών γράφουν συνταγές φαρμάκων από μία συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, σε ποσοστό 95% επί του συνόλου! Ξεπερνούν μάλιστα τον μέσο όρο δαπάνης δύο και τρεις φορές και εκτελούν το 90% των συνταγών τους σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Σε άλλη περίπτωση γιατρός και φαρμακοποιός, που εκτελούνται οι συνταγές, έχουν συγγενική σχέση.
Παράλληλα, το υπουργείο στις αρχές Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει σε απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «επιδιώκουμε να γίνει η απογραφή με την ελαχίστη δυνατή συμμετοχή των ιδίων των ασφαλισμένων για να αποφύγουμε περιττές ταλαιπωρίες».
Αναφορικά με την κινητικότητα, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «είμαστε παντελώς έτοιμοι να ξεκινήσει η διαδικασία, με τον τρόπο που την έχουμε περιγράψει και στους χρόνους που έχουμε παρουσιάσει». Για τα ληξιπρόθεσμα, σημείωσε ότι έχει ανέβει ο ρυθμός πληρωμών από το 30% στο 60% των πιστώσεων και «ο στόχος παραμένει στο τέλος του χρόνου να έχουν πληρωθεί όλα τα ληξιπρόθεσμα».

«Εισιτήριο» 25 ευρώ
Με οικονομικά κριτήρια αναμένεται να ισχύσει το εισιτήριο ύψους 25 ευρώ για νοσηλεία στο ΕΣΥ από το 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το μέτρο θα τεθεί αυτόματα σε εφαρμογή εάν δεν επιτύχει η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα. «Έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα: τα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων νοσοκομείων πηγαίνουν το 2013 πολύ καλύτερα από τον στόχο και θα κλείσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με περίπου 80 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες από τις προϋπολογισθείσες», ανέφερε. Όπως υπογράμμισε, «έχει προβλεφθεί ότι το μέτρο αυτό θα έχει μία απόδοση της τάξεως των 114 εκατομμυρίων», προσθέτοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για υπερβολική εκτίμηση. Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγμάτευση με την τρόικα αφορά είτε σε μείωση του ποσού (από 25 σε 15 ευρώ), είτε στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μην πληγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου