Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Πως θα πληρωθεί η αργία του 15Αύγουστου

Πως θα πληρωθεί η αργία του 15Αύγουστου

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας θεωρείται η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου και αμείβεται με προσαύξηση 75%, στην περίπτωση βέβαια που ο εργαζόμενος εργαστεί τον 15Αύγουστο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας στις οποίες εμπίπτει και η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 15η Αυγούστου 2013, από το νόμο έχει καθορισθεί ότι απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών.

Eάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση της ημέρα της 15 Αυγούστου καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν την ημέρα της 15 Αυγούστου δικαιούνται να λάβουν αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό: α) αν μεν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν όταν η αργία εμπίπτει σε μία από τις εργάσιμες ημέρες, όπως ισχύει φέτος, που ο 15Αύγουστος πέφτει ημέρα Πέμπτη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης χωρίς άδεια της αρχής απασχολήσει το προσωπικό τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή.


13/08/2013
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου