Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Φοροεπιδρομή με λεία άνω των 10 δισ. ευρώ

Φοροεπιδρομή με λεία άνω των 10 δισ. ευρώ
Μετά από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων αλλά και στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους ακινήτων, ο λογαριασμός υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ.
08 Αυγ 2013 - 06:10
Picture 0 for Φοροεπιδρομή με λεία άνω των 10 δισ. ευρώ
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε καν τρία δισεκατομμύρια ευρώ είναι αυτά που πρέπει να πληρώσουν τα νοικοκυριά για να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις έως το Φεβρουάριο του 2014, οπότε και κλείνει δημοσιονομικά η φετινή χρονιά. Μετά από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων αλλά και στην αποστολή των εκκαθαριστικών για τους φόρους ακινήτων, ο λογαριασμός υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντας ακόμα και τη Τρόικα να διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τις αντοχές των πολιτών και ακολούθως για τη δυνατότητα επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

Το μεγαλύτερο «βάρος» στους ώμους των φορολογούμενων προέρχεται από το φόρο εισοδήματος και είναι ενδεικτικό ότι από τον Αύγουστο και μετά, μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να βγάλουν από τη τσέπη τους περί τα 5,2 δις ευρώ, προκειμένου να μπορέσει το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει τους στόχους του Προϋπολογισμού! Ενδεικτικό των επιβαρύνσεων είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ, έχοντας ήδη εκκαθαριστεί πάνω από 2 εκατομμύρια δηλώσεις, ο μέσος φόρος διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ και αυτή η επιβάρυνση αφορά στο 50% των σημειωμάτων που έχουν αποσταλεί! Όσο για τους υπόλοιπους που περιμένουν κάποια επιστροφή φόρου, πρέπει να γνωρίζουν ότι για πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο «ξεσκόνισμα» στις δηλώσεις με επιστροφή ενώ έχουν δοθεί και οδηγίες στις εφορίες να ζητάνε τα σχετικά δικαιολογητικά σε όποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι απαιτείται έλεγχος.

Από το «πακετάκι» του φόρου εισοδήματος πρέπει να ξεχωρίσει κανείς την εισφορά αλληλεγγύης ήτοι την έκτακτη εισφορά- η οποία σημειωτέον παρατάθηκε και στο 2016- από την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά για φέτος 998 εκατ. ευρώ. Αν και η εισφορά παρακρατείται από μισθωτούς και κάποιους συνταξιούχους άρα θα πίστευε κανείς ότι η μισή υποχρέωση έχει καλυφθεί στο πρώτο εξάμηνο, το «βάρος» αυτό στη πραγματικότητα μένει σχεδόν ίδιο για τρεις λόγους. Πρώτον, μισθωτοί και κάποιοι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να έχουν κρατήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους για το υπόλοιπο του έτους. Δεύτερον, μεγάλη μερίδα συνταξιούχων στους οποίους δεν γινόταν πέρσι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2012, θα κληθούν να τη πληρώσουν φέτος μαζεμένη, εφόσον το εισόδημα τους ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Στην ίδια μοίρα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τρίτον, η φορολογική βάση για την εισφορά αλληλεγγύης διευρύνθηκε μετά από την υποχρέωση δήλωσης από φέτος κιόλας των εισοδημάτων που προέρχονται από τόκους καταθέσεων και μερίσματα, έσοδο που θα χρησιμοποιηθεί μάλιστα για τη κάλυψη μέρους του δημοσιονομικού "κενού" της διετίας 2013- 2014.
 
Σοκ

Από τον Αύγουστο θα πάρουν τη... κρυάδα όσοι είχαν την ατυχή έμπνευση να αγοράσουν δίλιτρο Ι.Χ., αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα που είχαν δοθεί με το ξέσπασμα της κρίσης για να στηριχθεί ο κλάδος του αυτοκινήτου, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι εκτός από τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρόν για φοροεπιδρομές.

Έτσι εντός του μήνα, οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. θα πάρουν ένα νέο «ραβασάκι» που θα καλεί να πληρώσουν 5% επί του τεκμηρίου για το όχημα τους εφόσον δεν υπερβαίνει σε παλαιότητα τη 10ετία, ενώ αν το Ι.Χ. ξεπερνά τα 2.500 κ.ε. τότε ο φόρος υπολογίζεται στο 10% του τεκμηρίου. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «φόρο πολυτελείας» που έρχεται μια χρονιά νωρίτερα και από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά περίπου 135 εκατ. ευρώ.

Το κακό για τους εν λόγω ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι άκουσαν για μια ακόμα φορά το υπουργείο Οικονομικών να τους υπόσχεται ότι την. επόμενη χρονιά για τον υπολογισμό του φόρου θα λαμβάνεται υπόψιν (και) η αξία του οχήματος και όχι μόνο ο κυβισμός, είναι ότι κατά τον Νοέμβριο θα πρέπει να βάλουν πάλι το χέρι στη τσέπη για Τέλη Κυκλοφορίας του 2014, τα οποία μπορεί να παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2013, αλλά η ουσία είναι ότι απαιτούνται 1,3 δις ευρώ. Όσο για τις εισηγήσεις περί μηνιαίων Τελών Κυκλοφορίας, έτσι ώστε να ανακοπεί το κύμα της παράδοσης πινακίδων, απορρίφθηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ως ανεφάρμοστες...


Νέο Γολγοθά θ’ ανέβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων 


Μάλλον πρωτοφανές είναι το βάρος που καλούνται να σηκώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς ο... εκλογικός κύκλος του 2012, που "πάγωσε" τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για τη τριετία 2010- 2012, έχει πλέον κλείσει και ήδη αποστέλλονται από την αρχή του έτους τα σχετικά ραβασάκια, με τη προσθήκη όμως και του ΦΑΠ για το 2013, ενώ το Τέλος της ΔΕΗ παραμένει... στη θέση του μέχρι νεωτέρας.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μικρών και μεγάλων, πριν καν πάρουν ανάσα από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 που ερχόταν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ έως και τον Ιούνιο, καλούνται να ανέβουν έναν νέο Γολγοθά, εντείνοντας μάλιστα και την ανησυχία της Τρόικας για τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν.. Κατ' αρχήν το ΕΕΤΑ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων), που είναι στη πραγματικότητα το ΕΕΤΗΔΕ μειωμένο κατά 15%, έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, με προσδοκία εσόδων 1,9 δις ευρώ. Η τελευταία δόση θα πληρωθεί τον Μάρτιο του 2014, αλλά από εκεί και πέρα θα περιμένει τους ιδιοκτήτες ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο οποίος ενσωματώνοντας τον ΦΑΠ θα προκαλεί περίπου την ίδια επιβάρυνση, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Με βάση, πάντως, την Έκθεση της Κομισιόν και του ΔΝΤ και πολύ περισσότερο μετά από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, δεν αποκλείεται το ΕΕΤΑ να πάρει... παράταση για έναν ακόμα χρόνο, καθώς ο Ενιαίος Φόρος θεωρείται πολύπλοκος, χωρίς να διασφαλίζεται μάλιστα η εισπραξιμότητα του από τις εφορίες.

Το μεγάλο πανηγύρι έχει στηθεί, όμως, γύρω από τον ΦΑΠ, καθώς έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, θα πρέπει να πληρωθεί μαζεμένος φόρος τριών ετών! Όλα ξεκινάνε, βέβαια, από το ότι πέρσι την Άνοιξη επιλέχθηκε να μην αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του 2011 και του 2012, εν όψει των εκλογών του Μαίου, με αποτέλεσμα να μείνουν όλα για φέτος, όπου συν τοις άλλοις πληρώθηκε και ο ΦΑΠ του 2010! Από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας της τριετίας 2011- 2013, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει περίπου 900 εκατ. ευρώ μόνο από τα φυσικά πρόσωπα και ήδη τα «δίδυμα» εκκαθαριστικά για τη διετία 2011- 2012 βρίσκονται καθ' οδόν, με δυνατότητα πληρωμής σε 7 μηνιαίες δόσεις, ενώ αντιθέτως ο ΦΑΠ του 2013 θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις.


Το... μόνιμο χαράτσι επί δικαίων και αδίκων


Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί το Τέλος Επιτηδεύματος, που θεσμοθετήθηκε με το έτσι θέλω για να καλυφθούν δημοσιονομικές "τρύπες" από τη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά επιβάλλεται επί δικαίων και αδίκων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν... δύναται να εντοπίσει τους παραβάτες και να επιβάλει το Τέλος μόνο σε αυτούς.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε για τη φετινή χρονιά 190 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό θα ανέβει καθώς στο μεσοδιάστημα ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία το 500άρικο έγινε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 1.000άρικο για τις επιχειρήσεις! Από το «τσεκούρι» αυτό θα γλιτώσουν μόνο όσοι αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών αλλά στη πραγματικότητα υποκρύπτεται σχέση εξαρτημένης εργασίας, που τεκμαίρεται εφόσον δηλωθούν έως τρεις εργοδότες ή το 70% του σχετικού εισοδήματος προέρχεται από έναν από αυτούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να δηλωθούν οι σχετικοί κωδικοί όχι όμως για τη πλήρη απαλλαγή των εν λόγω φορολογούμενων αλλά για το περιορισμό του φόρου, καθώς ο... λογαριασμός θα σταματήσει στα 500 ευρώ.


Ο «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ» ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Φόρος εισοδήματος 5,2 δισ ευρώ
Εισφορά αλληλεγγύης 998 εκατ. ευρώ
Τέλος Επιτηδεύματος 190 εκατ. ευρώ
Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων 1,9 δισ ευρώ
ΦΑΠ 2011- 2013 900 εκατ. ευρώ
Τέλη Κυκλοφορίας Ι.Χ. 1,227 δισ ευρώ
Φόρος πολυτελείας 135 εκατ. ευρώ
Σύνολο 10,550 δισ ευρώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου