Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πόσο θα μειωθούν οι τιμές στην εστίαση, λόγω Φ.Π.Α

Πόσο θα μειωθούν οι τιμές στην εστίαση, λόγω Φ.Π.Α.

Στο 8,1% πρέπει να φτάσει η μείωση των τιμών από την 1η Αυγούστου

Πόσο θα μειωθούν οι τιμές στην εστίαση, λόγω Φ.Π.Α.
Η μείωση των τιμών των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων εστίασης είναι πλέον το ζητούμενο από την 1η Αυγούστου, οπότε και θα εφαρμοστεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. στον κλάδο, από το 23% στο 13%, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της αγοράς, οι οποίοι μιλούν στο news.gr για ανταγωνιστικό πλέον προϊόν στον τουρισμό και ζητούν λουκέτο για όσους φοροδιαφεύγουν και μείωση των τελών.

Η επιστροφή στο χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στον τομέα της εστίασης και του τουρισμού θα πρέπει να μειωθούν κατά 8,1%. Δηλαδή, πολύ απλά, αν ένα σουβλάκι με πίτα κοστίζει σήμερα 2,20 ευρώ, από την 1η Αυγούστου θα πρέπει να πωλείται 2 ευρώ.
 
“Πρόκειται για ένα σπουδαίο μέτρο, που αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία. Το ζητούμενο πλέον είναι να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να υποχωρήσουν οι τιμές, οι οποίες, μπορεί να έχουν ήδη συμπιεστεί, αλλά πρέπει να υποχωρήσουν και άλλο. Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος", σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης, Θανάσης Παπανικολάου.
"Εμείς καταγγέλλουμε τη φοροδιαφυγή και όσους εξακολουθούν να μη χτυπάνε αποδείξεις. Να σταματήσει η ατιμωρησία, καθώς το 80% των καταστημάτων στην περιφέρεια δεν χτυπάει την ταμειακή του μηχανή.
Έχουμε ήδη προτείνει νομοσχέδιο, που θα τιμωρεί με λουκέτο όσους δεν κόβουν αποδείξεις, ώστε να παραδειγματίζονται άμεσα οι υπόλοιποι. Δεν μπορεί να μπαίνουν φυλακή φορολογούμενοι για χρέη λίγων χιλιάδων ευρώ και άλλοι να εξακολουθούν να πλουτίζουν σε βάρος των καταναλωτών και των υπολοίπων επαγγελματιών και επιχειρήσεων”, καταλήγει ο κύριος Παπανικολάου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιάννης Τσάκος αναφέρει πως “Είναι ευχάριστο το γεγονός, ότι ο πρωθυπουργός έστω και καθυστερημένα έκανε πράξη αυτό που είχε πει. Θα ωφεληθούμε όλοι από τη συγκεκριμένη απόφαση. Οι επαγγελματίες ψυχολογικά, γιατί έχουμε χάσει την ψυχολογία μας βλέποντας τα άδεια τραπέζια. Επίσης θα είναι καλό για τον καταναλωτή και για τον τουρισμό και θα μπορέσουμε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί τη στιγμή που οι γείτονές μας έχουν 8% ΦΠΑ", τονίζει ο κύριος Τσάκος.
"Έχουμε μία ΔΕΗ, οι λογαριασμοί της οποία είναι δυσβάσταχτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να έχει τις ίδιες τιμές προ δύο ετών για τα τέλη πλατειών και πεζοδρομίων. Ήρθε η ώρα να δούμε μειώσεις και σε αυτόν τον τομέα για να μπορέσουμε να γίνουμε βιώσιμοι”, σημειώνει.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι “Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα για εμάς. Για να προλάβω την τουριστική περίοδο έχω κάνει ήδη μείωση 30%. Ας λάβουν πάντως υπόψη τους ότι δεν μπορούν α ψηφίζεις 21 φορολογικά νομοσχέδια σε δύο χρόνια. Το ένα έρχεται και ανατρέπει το άλλο, προκαλώντας τεράστια σύγχυση στους επαγγελματίες”.
"Ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η μείωση αυτή να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή και όλοι να εκδίδουν αποδείξεις", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου