Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κρυφό σχέδιο για μην επιβληθεί το «χαράτσι» της ΔΕH

Κρυφό σχέδιο για μην επιβληθεί το «χαράτσι» της ΔΕHPicture 0 for Κρυφό σχέδιο για μην επιβληθεί το «χαράτσι» της ΔΕH

Ψάχνουν επιπλέον έσοδα 500 εκατ. από το νέο φόρο ακινήτων με τα νέα Ε9
31 Ιουλ 2013 - 07:30
Picture 0 for Κρυφό σχέδιο για μην επιβληθεί το «χαράτσι» της ΔΕH
«Ντρίπλα» στην Τρόικα που πιέζει να παραμείνει και το 2014 το «χαράτσι» ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον Ενιαίο φόρο Ακινήτων. Το Σεπτέμβριο που θα επιστρέψει για έλεγχο η Τρόικα, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να πείσει τους ελεγκτές, όχι μόνο ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα διασφαλίζει τα 2,7 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο αλλά μπορεί να αποδώσει τουλάχιστον μισό ή ως και 1 δισ. ευρώ επιπλέον, που θα καλύψουν και μέρος της «τρύπας» των 4 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

Όπως αναφέρει το newmoney για να το επιτύχει, το οικονομικό επιτελείο «ποντάρει  πολλά» στις δηλώσεις ακινήτων του 2013, που θα υποβληθούν έως τέλος Σεπτεμβρίου. Θα έχει έτσι για πρώτη φορά μια ξεκάθαρη και σαφή εικόνα για το σύνολο της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας (αστική, αγροτεμάχια κλπ),  ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει κατάλληλα τους νέους συντελεστές φορολόγησης ώστε το σύστημα να εισπράττει περισσότερα από τους «έχοντες και κατέχοντες».

Στην τελευταία έκθεσή της η Τρόικα έδειξε ότι εξακολουθεί να αμφισβητεί την δυνατότητα του δημοσίου να εισπράξει τα 2,7 δισ. από φόρους ακινήτων το 2014. Για αυτό οι ελεγκτές προϊδεάζουν ήδη ότι μπορεί να ζητήσουν παράταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων-ΕΕΤΑ, που διαδέχθηκε το ΕΕΤΗΔΕ ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής λύσεως.

Το υπουργείο Οικονομικών όμως, κατά το σχεδιασμό του νέου φόρου ακινήτων, δεν θα βασιστεί σε υποθετικά στοιχεία (παλαιές δηλώσεις Ε9, στατιστικά δεδομένα από αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ κλπ), αλλά στις δηλώσεις που κάνουν φέτος οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων. Μπορεί έτσι να διαμορφώσει κατάλληλα την κλιμάκωση του φόρου ώστε να αποδώσει περισσότερα έσοδα.

Για τα 2014 η Τρόικα ζητά από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων να βεβαιωθούν φόρου 3,2 δισ. ευρώ, ώστε τελικώς να μπορέσουν να εισπραχθούν τα 2,7 δισ. που λέει τα Μνημόνιο. Με βάση όμως πιο «ρεαλιστικά» στοιχεία που θα δείχνουν πόσα έχουν και πόσα βγάζουν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να φορολογηθούν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Έτσι από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου η κυβέρνηση θέλει να σχεδιάσει τον φόρο ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητά του και να αγγίξει τα 3,2 δισ. ευρώ, ή ακόμα και να αυξήσει το στόχο είσπραξης έως και στα 3,7 δισ. ευρώ.

Μέσω της υπεραπόδοσης του φόρου, η κυβέρνηση θα αποφύγει επιπρόσθετα «νέα μέτρα» και θυσίες που θα της ζητηθούν, ειδικά εάν οι συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για ανάσχεση της ύφεσης ως τα τέλη του έτους διαψευστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου