Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σε 1 δισ. ευρώ οι απώλειες εσόδων από παράνομα καταλύματα και βίλες στην Ελλάδα


Σε 1 δισ. ευρώ οι απώλειες εσόδων από παράνομα καταλύματα και βίλες στην Ελλάδα

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει λόγω της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων το φαινόμενο παράνομης ενοικίασης καταλυμάτων και πολυτελών βιλών σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 70.000 είναι τα καταλύματα που ενοικιάζονται από  500 ευρώ  έως 8.500 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς τα εισοδήματα να δηλώνονται, να εκδίδονται παραστατικά και να πληρώνονται οι φόροι. Ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από 6.700 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών ξεπερνά και τις 90.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 2.000.000 εξοχικές κατοικίες, συνεπώς φανταστείτε τι πρόκειται να συμβεί αν το 10% – 15% των ιδιοκτητών, δελεασθούν από το κίνητρο αυτής της ελευθερίας και ατιμωρησίας και αποφασίσουν να τις νοικιάζουν παράνομα.

Η νομοθεσία αναφέρει ότι η ενοικίαση κατοικιών και διαμερισμάτων αποτελεί παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα και οι ιδιώτες που συμμετέχουν ενοικιάζοντας τα σπίτια τους είναι αστικά και φορολογικά παράνομοι. Οι απώλειες σε έσοδα για την Εθνική Οικονομία ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, σκεφτείτε το μέγεθος το τζίρο που πραγματοποιείται μέσα από την ενοικίαση 70.000 καταλυμάτων και βιλών και πόσες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας σε μια περίοδο που η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς.
Πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν  επισκεφτεί κατά καιρούς τα γραφεία μας σε όλη την Ελλάδα και μας ζητούσαν να αναλάβουμε τα ακίνητα τους προς ενοικίαση για τη θερινή σεζόν και να τα προωθήσουμε σε site του εξωτερικού ,κάτι το οποίο δεν έχουμε προβεί μέχρι σήμερα, αλλά σκεφτόμαστε στο μέλλον να οργανωθούμε σωστά ώστε να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των πελατών μας. Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας, ειδικά όσον αφορά την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας που αποτελεί και την έξωθεν διαμαρτυρία της χώρας μας θα πρέπει να είναι άριστα οργανωμένη και να ελέγχετε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τα μισθώματα ξεκινούν από 60 ευρώ έως 120 ευρώ για διαμερίσματα με 1 υπνοδωματίου έως και 1.500 ευρώ την ημέρα για πολυτελείς βίλες. Μη ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες προς ενοικίαση τις οποίες κάνοντας απλά μια αναζήτηση στα εγχώρια site ακινήτων θα τα αναγνωρίσουμε αμέσως και δεν είναι λίγοι και αυτοί που έχουν κατασκευάσει μια απλή ιστοσελίδα με 500 ευρώ όπου διαφημίζουν το ακίνητο τους καθώς και πολλοί άλλοι που έχουν επιλέξει site διαφημιστικά στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας είναι η ελευθερία στο internet και στις υπηρεσίες , δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε να κατασκευάζει μια ιστοσελίδα και να προβάλει υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και τελικώς δεν διαθέτει. Στο εξωτερικό οι οργανωμένες εταιρείες real estate που έχουν ως αντικείμενο τους την διαχείριση ακινήτων φέρουν αναλυτική ενημέρωση προς τον ενοικιαστή καθώς και πιστοποιούν τις υπηρεσίες τους, έτσι ώστε εάν δεν ισχύουν οι αναφορές στο διαδικτυακό τους τόπο ο ιδιώτης να μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία για την παραπληροφόρηση που έχει υποστεί.

Τέλος στις αφορολόγητες μπίζνες με τα παράνομα καταλύματα και τις χαμένες θέσεις εργασίας έρχεται να βάλει το Υπουργείο Τουρισμού με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει, σύμφωνα με τα οποία θα παρέχεται η δυνατότητα εκμίσθωσης κατοικιών άνω των 100 τμ που έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς έναρξη επαγγέλματος , αλλά αφού τους χορηγηθεί Σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ όπου θα ενημερώνει και την οικεία ΔΟΥ. Προβλέπεται ότι η εκμίσθωση θα είναι τουλάχιστον μιας εβδομάδας και το σχετικό συμφωνητικό θα κατατίθεται στη ΔΟΥ. Το εισόδημα θα φορολογείται αυτοτελώς βάσει των εισοδημάτων από ακίνητα.
Κυρώσεις και πρόστιμα στους κατόχους ΜΜΕ και διαδικτυακούς τόπους που διαφημίζουν βίλες και καταλύματα χωρίς να είναι εφοδιασμένα από το κατάλληλο Σήμα Λειτουργίας., τα πρόστιμα που προβλέπονται θα είναι ύψους 50.000 ευρώ στους παραβάτες.

Τα νέα μέτρα του ετοιμάζεται να εφαρμόσει το Υπουργείο Τουρισμού , σίγουρα να βοηθήσουν τόσο στα έσοδα της Εθνικής Οικονομίας αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας , καθώς και θα υπάρξουν έλεγχοι και προδιαγραφές που θα καθορίζουν τη δυνατότητα εάν το ακίνητο είναι κατάλληλο.

Κάτι παρόμοιο θα πρέπει να σκεφτούν και να πράξουν οι αρμόδιοι φορείς για την εγχώρια κτηματαγορά που έχει υποστεί μεγάλη κρίση εδώ και 4 χρόνια,  ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα "μαύρων μεσιτών" να αναρτούν ακίνητα που διαχειρίζονται σε site και να τοποθετούν ταμπέλες ενοικίασης – πώλησης ή ακόμη να προβάλουν ακίνητα ΅'Απελατών τους'Α'Α στο εξωτερικό , χωρίς να έχουν την νόμιμη άδεια και χωρίς να ελέγχετε η παρεχόμενη υπηρεσία.  Ένας κλάδος επαγγελματιών που αποτελεί τον πρεσβευτή της χώρας μας στους ξένους επενδυτές, δεν παρουσιάζει την κατάλληλη εικόνα και οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που αναζητούν .  

Πηγή Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου