Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014

Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014
Παράθυρο φέρεται να άνοιξε το υπουργείο Ανάπτυξης για σταδιακή άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014
31 Ιουλ 2013 - 08:40
Picture 0 for Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από το 2014
Παράθυρο φέρεται να άνοιξε το υπουργείο Ανάπτυξης για σταδιακή άρση τωνπλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την πρώτη Ιανουαρίου του 2014, υπό την πίεση των δανειστών της χώρας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά, επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 με κοινωνικά κριτήρια. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Mega, θα λαμβάνεται υπόψη το εάν ο ιδιοκτήτης είναι άνεργος, πολύτεκνος ή ανήκει σε άλλη ευπαθή κοινωνικά ομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια, όπως τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το ύψος του δανείου, την έκταση του ακινήτου και τη χρονική διάρκεια του «παγώματος».
Διαφορετική, για παράδειγμα, αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, που προστατεύεται από πλειστηριασμό από το 2008 μέχρι σήμερα, και διαφορετική κάποιος με ακίνητο αξίας μόλις 60.000 ευρώ που μπήκε σε καθεστώς προστασίας το 2013.
 
Ωστόσο, αρμόδιοι αξιωματούχοι του υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς. Σημειώνεται ότι στο «κόκκινο» είναι περίπου 320.000 δάνεια, ενώ ο αριθμός των στεγαστικών που θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού εκτιμάται σε περισσότερα από 106.000.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης για μερική άρση του καθεστώτος προστασίας των πλειστηριασμών θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Το δε κλειδί είναι το ποσό της αντικειμενικής αξίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου