Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Μέχρι σήμερα η ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις

Μέχρι σήμερα η ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις
Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα έχουν σήμερα μια “τελευταία ευκαιρία” να υποβάλουν αίτηση για να διευθετήσουν τα χρέη τους
31 Ιουλ 2013 - 09:20
Picture 0 for Μέχρι σήμερα η ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις
Μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο θα έχουν σήμερα μια “τελευταία ευκαιρία” να υποβάλουν αίτηση για να διευθετήσουν τα χρέη τους σε 48 μηνιαίες δόσεις με μειωμένες προσαυξήσεις στα πλαίσια της ρύθμισης “τελευταίας ευκαιρίας”.
 
Σύμφωνα με το news.gr η ρύθμιση, που έχει ορίζοντα την 30η Ιουνίου 2017, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε κάθε μήνας που περνάει να φθίνει ο χρόνος αποπληρωμής της οφειλής. Έτσι, από αύριο 1η Αυγούστου οι οφειλές προς το Δημόσιο που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι το τέλος του 2012 θα ρυθμίζονται σε 47 δόσεις (την 1η Σεπτεμβρίου σε 46, κ.ο.ε..).
 
Για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου τόσο στη ρύθμιση “τελευταίας ευκαιρίας”, όσο και στην “πάγια” ρύθμιση (προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το 2013 μέχρι και σε 24 δόσεις ) θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση.
 
Στις αιτήσεις αυτές οι οφειλέτες θα πρέπει να αναγράψουν αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία τους όπως εισοδήματα, ακίνητα, οχήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις, οφειλές σε ιδιώτες, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ενώ θα πρέπει να δηλωθεί ακόμη και το τρέχον και το μελλοντικό εισόδημα. Με την αίτηση θα αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη, αλλά και η δυνατότητά του να εξοφλεί τις δόσεις της ρύθμισης.
 
Η ρύθμιση “τελευταίας ευκαιρίας”, που αφορά σε χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, προβλέπει την εξόφληση οφειλών έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, με μείωση προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής.
 
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού μηνιαίου καθαρού εισοδήματος. Ξεκινά από 5% για μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ και φθάνει το 30% για μηνιαίο εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.
 
Οι μηνιαίες δόσεις πρέπει να εξοφλούνται στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης. Δηλαδή εάν κάποιος υποβάλει σήμερα την αίτηση θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση το αργότερο έως το Σάββατο.
 
Κατ' εξαίρεση, οι οφειλέτες που είναι φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες μπορούν να ζητήσουν την εξόφληση των οφειλών τους σε περισσότερες από 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς όμως καμία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
 
Προϋπόθεση είναι να αποδείξουν ότι αδυνατούν να συμμορφωθούν σε ρυθμίσεις που προβλέπουν έως και 48 δόσεις καθώς επίσης κι ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περισσότερες δόσεις. Εάν κάποιοι οφειλέτες είχαν παλαιά ρύθμιση και την απώλεσαν μετά τις 26 Απριλίου 2013 δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση “τελευταίας ευκαιρίας”, αλλά στην “πάγια” ρύθμιση.
 
Εφόσον η αίτηση για τη ρύθμιση “τελευταίας ευκαιρίας” υποβληθεί σήμερα η εξόφληση των οφειλών θα γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:
 
α) σε 12 ίσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μέχρι τις 30/6/2014, με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων,
 
β) σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μέχρι τις 30/6/2015, με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων,
 
γ) σε 36 ίσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μέχρι τις 30/6/2016, με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί
 
δ) σε 48 ίσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή μέχρι τις 30/6/2017, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου