Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Παρατείνεται μέχρι το 2016 ο κεφαλικός φόρος

Παρατείνεται μέχρι το 2016 ο κεφαλικός φόρος
Νέο χτύπημα για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελεί η παράταση για ένα χρόνο ακόμα της εισφοράς αλληλεγγύης. Παράθυρο για τη διατήρηση του χαρατσιού και το 2014
29 Ιουλ 2013 - 18:50
Picture 0 for Παρατείνεται μέχρι το 2016 ο κεφαλικός φόρος
Νέο χτύπημα για τα ελληνικά νοικοκυριά αποτελεί η παράταση για ένα χρόνο ακόμη χρόνο, μέχρι και το 2016 της εισφοράς αλληλεγγύης 1-4% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. 
Αυτό προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που δόθηκε στη δημοσιότητα μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Σημειώνεται ότι κανονικά, η εισφορά αλληλεγγύης θα έληγε το 2015. Στο επικαροποιημένο Μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο πρέπει να έχει θεσμοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο η κυβέρνηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να νομοθετήσει το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).
Από το νέο φόρο θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία ή τα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα. Σε περίπτωση όμως που αποφασιστεί η μείωση ή και εξάλειψη του φόρου μεταβίβασης ακινήτων τότε θα πρέπει ο νέος φόρος να αποφέρει 2,9 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο επικαροποιημένο Μνημόνιο μπορεί να υπάρξει μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου για το 2014, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου